SuomiSvenskaEnglish

Silmätaudit
Tulosta

Silmätautien alaan kuuluu silmän sairauksien diagnostiikka ja hoito sekä taittovikojen määrittäminen ja korjaaminen. Yksi yleisimmistä silmäsairauksista on kaihi, jonka leikkaukset ovat yleisin kirurginen toimenpide maailmassa. Muita yleisiä silmäsairauksia ovat glaukooma, näköhermon sairaus, verkkokalvon sairaudet sekä ikään liittyvä verkkokalvon tarkan näkemisen alueen rappeuma, sekä toiminnallinen heikkonäköisyys ja karsastus. Silmän etuosan tulehdukset ovat niin ikään yleisiä. Lisäksi silmälääkäriin voi hakeutua silmäluomien toiminnallisten häiriöiden takia.

Varaa aika silmälääkärille nettiajanvarauksesta tai soittamalla puh. (09) 1620 570.

 

Silmäsairauksiin liittyvät tutkimukset

Silmänpohjasairaudet lisääntyvät väestön ikääntyessä. Eiran sairaalan monipuolisessa silmälaboratoriossa tehdään silmänpohja- ja näkökenttätutkimuksia sekä silmänpaineen mittauksia. Lue lisää.


Lasten silmätaudit ja karsastus

Karsastus voi olla ilmeinen tai piilevä. Ilmeisessä karsastuksessa näkee heti, että toinen silmä kääntyy useimmiten joko sisään- tai ulospäin. Piilokarsastus tulee yleensä esille vain väsyneenä. Karsastajalle tulee helposti päänsärkyä ja hän näkee kaksoiskuvia. Karsastusta hoidetaan silmälaseilla, peittohoidolla ja tarvittaessa leikkauksella.

Heikkonäköisyyttä hoidetaan silmälaseilla. Likitaitteinen lapsi tarvitsee miinuslasit nähdäkseen kauas kunnolla. Hän näkee yleensä lähelle hyvin myös ilman silmälaseja. Kaukotaitteinen lapsi tarvitsee pluslasit sekä lähi- että kaukokatseluun.

Lapsen päänsäryn syy saattaa olla silmäperäinen, ja yllä olevat syyt ovat yleisimmät. Lastenneurologi hoitaa päänsäryt, jotka eivät ole silmäperäisiä.

Lapsen silmätarkastuksessa näöntarkastuksen lisäksi selvitetään mm. syvyysnäkö, silmien liikkeet, mustuaisreaktiot ja mikroskoopin avulla tutkitaan silmänpohjat. Tarvittaessa mitataan myös silmänpaineet.