SuomiSvenskaEnglish
Etusivu Lääkäripalvelut Silmäsairauksien tutkimukset

Silmäsairauksiin liittyvät tutkimukset Eirassa
Tulosta

Silmänpohjasairaudet lisääntyvät väestön ikääntyessä. Eiran sairaalan monipuolisessa silmälaboratoriossa tehdään silmänpohja- ja näkökenttätutkimuksia sekä silmänpaineen mittauksia. Silmälääkäri selvittää potilaalle sopivan tutkimuksen. Varaa aika Eiran silmälääkärille nettiajanvarauksesta tai soittamalla puh. (09) 1620 570.


Silmänpohjavalokuvaus

Silmänpohjakameralla voi ottaa silmänpohjasta yleiskuvan tai kuvata esimerkiksi makulaa, papillaa tai verkkokalvon hermosäiekerrosta. Silmänpohjavalokuvausta käytetään esimerkiksi diabeetikkojen silmänpohjaseurannassa ja glaukooman eli silmänpainetaudin diagnostiikassa.

Canonin funduskameralla kuvataan Eiran sairaalassa korkealaatuiset väri-, redfree-, hermosäie-, stereopapilla- ja etuosakuvat. Kuvaus vaatii laajennustippojen käyttöä.


Näkökenttätutkimukset

HFA- (Humphrey Field Analyzer) ja Goldmanin näkökenttätutkimukset kuuluvat Eiran silmätutkimuspalveluiden valikoimaan. Näkökenttätutkimuksista suosituin on ns. kynnysarvomittaus, jossa mitataan silmän kykyä reagoida erivahvuisiin valoärsykkeisiin näkökentässä. Kynnysarvotutkimuksessa tutkittava pitää katseensa koko tutkimuksen ajan yhdessä kohdistusvalossa ja painaa hänelle annettua nappulaa vain havaitessaan valoärsykkeitä muualla näkökentässä. Näkökentässä puutoksia aiheuttavat esimerkiksi silmän ja näköhermon sairaudet sekä aivotoiminnan häiriöt. Näkökenttätutkimusta käytetään esimerkiksi glaukooman seurannassa, mutta myös aivohalvauksen jälkeen. Näkökenttätutkimukset eivät vaadi laajennustippojen käyttöä.

Lue lisää Humphrey-perimetristä.


OCT (optical coherence tomography) - verkkokalvon kerroskuvaus

Eirassa käytettävä OCT-laite Cirrus HD-OCT 5000 on uusin malli lääkintälaitevalmistaja saksalaiselta Carl Zeiss Meditec AG:ltä. Se mahdollistaa silmän valokerroskuvauksen, jonka avulla silmän rakenteesta saadaan entistä tarkempi kuva. Laitteella tutkitaan ja seurataan verkkokalvosairauksia, kuten esimerkiksi silmänpohjan ikärappeumaa, diabeteksen aiheuttamia verkkokalvomuutoksia sekä glaukoomaa.

Silmälääketieteessä on teknologian merkitys kasvanut kovasti. Nykypäivän OCT-laitteet ovat hyvä esimerkki siitä. Cirrus lähettää silmänpohjaan valonsäteen ja analysoi, kuinka säde palaa takaisin verkkokalvon eri kerrosten läpi. Verkkokalvosta saadaan hyvin informatiivinen poikkileikkauskuva. Tätä skannausta Cirrus HD-OCT vertaa samanikäisten ja terveeksi todettujen ihmisten verkkokalvoihin.  Vertailu ja löydökset analysoidaan sekä graafisesti että numeerisesti.

OCT-macula-tutkimuksessa kuvataan erityisesti verkkokalvon tarkannäkemisen aluetta. OCT-laitteella voidaan havaita esimerkiksi verkkokalvon turvotustilat, keskeisen verkkokalvon alueen reikä, lasiaisen kiinnittyminen verkkokalvoon tai verkkokalvon alainen uudissuonitus.

Verkkokalvon keskeisen alueen ikärappeuma on yleisin näkövammaisuuden syy suomessa. Kostean rappeuman mahdollisimman varhainen toteaminen ja riittävän ajoissa aloitetut hoidot ovat keskeisiä hoidon onnistumisessa. Kostean rappeuman hoidon seurannassa OCT-kuvaus myös kertoo paljon hoidon toimivuudesta.

OCT-papilla-tutkimuksessa keskitytään lähinnä glaukooman eli silmänpainetaudin diagnostiikkaan ja seurantaan. Glaukooma on oireeton ja aiheuttaa ikärappeuman jälkeen seuraavaksi eniten näkövammaisuutta Suomessa. Kohonnut silmänpaine vaurioittaa hermosäiekerrosta erityisesti näköhermonpään ympärillä. Pelkkä silmänpaineen mittaaminen ei riitä koska glaukooma voi aktivoitua myös normaaleilla silmänpaineilla.

Glaukooma tuhoaa näkökenttää ensin reuna-alueilta. Myös glaukoomassa riittävän ajoissa tehty diagnoosi on tärkeää.

OCT-etuosatutkimuksessa kuvaamme ja mittaamme sarveiskalvoa ja kammiokulmaa.

Cirrus HD-OCT-tutkimus ei välttämättä vaadi laajennustippojen käyttöä. Cirrus HD-OCT:ssä on selkeät  ja informatiiviset printit sekä katseluohjelmat. Voimme toimittaa printit myös lausuttuina halutessanne.

Lue lisää Cirruksesta sekä sen teknisistä ominaisuuksista.