Liikunnalla tuloksia tekonivelleikkauksesta toipumiseen

Tekonivelleikkausten jälkeisessä kuntoutumisessa pidetään nykyisin ensisijaisen tärkeänä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa aloitettua, aktiivista liikuntaharjoittelua.

Lue lisää
Näin aloitat lenkkeilyn turvallisesti - fysioterapeutin 5 vinkkiä

Näin aloitat lenkkeilyn turvallisesti - fysioterapeutin 5 vinkkiä

Lue lisää
Eiran gastroklinikalla olet hyvissä käsissä

Gastroklinikalla saat nopeasti avun vatsa- ja suolistovaivoihin. Kokeneet lääkärit tutkivat oireet ja tekevät tyrä-, sappi- ja suolistoleikkauksia sekä muita gastrokirurgisia toimenpiteitä. Kaikki oireet eivät kuitenkaan aina johda leikkaussaliin asti.

Lue lisää
Haluatko eroon kiusallisista vatsan ja suoliston vaivoista?

Terveellä suolistolla on suuri merkitys hyvinvointiimme. Jos mikrobien elinolosuhteet häiriintyvät, suoliston tasapaino järkkyy ja siitä voi seurata erilaisia sairauksia. Vatsakivut, ilmavaivat, ummetus ja ripuli ovat ensimmäisiä oireita häiriintyneestä ruoansulatuksesta.

Lue lisää
Geriatrin avulla lisää vuosia elämään- ja ennen kaikkea lisää elämää vuosiin

Kun läheisemme tulee vanhaksi ja hänen toimintakykynsä alkaa heiketä, me pidämme sitä itsestään selvänä asiana. Kun hän alkaa muuttua hajamieliseksi, sehän kuuluu vanhenemiseen. Kun hän väsyy helposti, on hiljainen ja vetäytyvä - niin, eihän vanha ihminen enää jaksa. Ja kun jotain paikkaa kolottaa, saahan siihen terveyskeskuksesta lääkettä. Kaikki hyvin?

Lue lisää
Intiimivaivoja - ota selvää ja hoida ajoissa

Urologin vastaanotolla miehet puhuvat virtsaamisvaivoista ja muista miesterveysasioista. Gynekologi on naisten kokonaisterveyden asiantuntija.

Lue lisää
Kärsitkö virtsankarkailusta tai kiputiloista?

On arvioitu, että jopa kolmasosa aikuisikäisistä naisista kärsii jonkinlaisesta lantionpohjan ongelmasta. Raskaudet ja synnytykset sekä ikääntyminen altistavat näille toimintahäiriöille. Koska saman oireen taustalla voi olla yksi tai useampi tekijä, hoitoa suunniteltaessa on arvioitava kaikki lantionpohjan toimintaan vaikuttavat osa-alueet, erityisesti kun harkitaan leikkaushoitoa.

Lue lisää
Lantionpohjan laskeuman hoito valitaan yksilöllisesti

Joskus tukirakenteet pettävät. Lantionpohjan laskeumat ovat tavallisia synnyttäneillä ja vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla. Laskeumat eivät ole vaarallisia, mutta haittaavat joskus merkittävästi naisen elämää. Lantionpohjan lihasten löystyminen vaikeuttaa esimerkiksi virtsaamista, ulostamista ja seksielämää.

Lue lisää
Nykyaikaista ja laadukasta gynekologista kirurgiaa

Painontunne, vuotohäiriöt, kivuntunne ja virtsaamisvaivat voivat vaatia gynekologista leikkaushoitoa. Eiran lääkäriasemalle pääsee nopeasti asiantuntevan gynekologin vastaanotolle ja tarvittaessa sujuvasti leikkaukseen.

Lue lisää
Taasko kuumat aallot?

Hikoilu ja kuumat aallot ovat kiusallisia naistenvaivoja mutta osa normaalia ikääntymistä. Haittaavista vaihdevuosioireista kärsii noin joka toinen nainen, ja jopa neljä viidestä naisesta kokee jossain vaiheessa hikoiluja ja kuumia aaltoja.

Lue lisää
Iholla on pitkä muisti

Iho muistaa auringonvalon ja palamiset. Erityisesti ihon palaminen lapsuudessa tai nuoruudessa altistaa melanoomille. Kaikista syövistä juuri melanooman ilmaantuvuus onkin lisääntynyt eniten viimeisten 20–30 vuoden aikana.

Lue lisää
Rintakivut yleistyvät kiireisillä nykyihmisillä

Rintakipuun voi olla lukemattomia syitä, jotka eivät ole sydänperäisiä. Joku on jopa laatinut luettelon rintakivun syistä ja päätynyt niinkin suureen lukuun kuin 130 erilaista syytä. Suurin osa rintakivuista ei ole sydänperäisiä, ja usein sydänoireiden takana voivatkin olla esimerkiksi ns. toiminnalliset rintakivut. Toiminnallisille sydänoireille on ominaista, että niille ei voida osoittaa elimellistä sydänsairautta.

Lue lisää
Täyskäsi tutkimusmahdollisuuksia sydänpotilaan hyväksi

Eiran sairaala tarjoaa sydänsairauksien selvittelyyn ja hoitoon laajat tutkimusmahdollisuudet. Olemme hankkineet uusia laitteita ja uusineet ja täydentäneet perinteisiä rasitus-EKG:n ja sydämen ultraäänitutkimuslaitteita. Oirejohteisella EKG:lla selvitetään harvemmin esiintyviä rytmihäiriöitä. Uusin Holter-laitteisto eli sydämen ympärivuorokautinen EKGseuranta antaa hyvin tarkkaa sydämen rytmista. Verenpaineen vuorokausirekisteröinnillä saadaan luotettava selvitys potilaan verenpainetasosta.

Lue lisää
Käsivammat kuntoon

Tenniskyynärpää, hiirikäsi ja jännetuppitulehdukset ovat tyypillisiä yläraajan nykyaikaisia rasitusvaivoja. Tiukkatahtinen näyttöpäätetyö, raskas ruumiillinen ponnistelu tai liikunta voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia.

Lue lisää
Lihavuusleikkaus on myös mielen matka

Kaksi vuotta sitten Petra Hultgren odotti jännityksen ja pelonsekaisissa tunnelmissa Eiran sairaalassa leikkaussaliin menoa. Aivan viime metreille saakka hän sanoo miettineensä ratkaisua, joka nyt tuntuu yhdeltä elämän tärkeimmistä.

Lue lisää
Lihavuusleikkaus on turvallinen ja tehokas hoitomuoto vaikeaan ylipainoon

Tutkimusten perusteella lihavuusleikkaus on paras hoitomuoto suureen ylipainoon, jolloin painoindeksi on yli 40 tai johonkin perussairauteen yhdistyneenä yli 35. Tutkimusten mukaan ylipainosta putoaa suurimmalla osalla leikatuista 50-75 prosenttia, ja pudotus jää pysyväksi. Esimerkiksi 125 kiloa painavalla 170 cm pitkällä henkilöllä tämä tarkoittaa noin 30-40 kilon painon laskua. Lisäksi leikkauksen myötä lihavuuteen liittyvät sairaudet kuten tyypin 2 diabetes, korkea kolesteroli, kohonnut verenpaine ja uniapnea häviävät joko kokonaan tai ainakin lievenevät.

Lue lisää
Lihavuusleikkaus palautti terveyden

Jorma Toivonen alkoi kärsiä paino-ongelmista viisikymppisenä runsaat kymmenen vuotta sitten, kun hänen aivoissaan puhkesi paha verisuonipullistuma. Aiemmin aktiivisesti urheilleella miehellä liikunta jäi kokonaan aivoleikkauksen jälkeen, vaikka estettä sille ei ollut. Elämänhalu vain katosi.

Lue lisää
"Lihavuusleikkaus paransi minut"

Hieman päälle viisikymppinen helsinkiläisnainen kertoo yrittäneensä lähes viidentoista vuoden ajan erilaisia laihdutusmenetelmiä onnistumatta. Painoindeksi hipoi neljääkymmentä. Leikkaus oli se, mitä hän halusi.

Lue lisää
Lihavuusleikkaus-tehokas hoitokeino

Lihavuusleikkaus on sekä potilasta että yhteiskuntaa hyödyttävä hoitomuoto. Paino putoaa merkittävästi ja diabetes, korkea kolesteroli, verenpainetauti, uniapnea ja refluksitauti paranevat 75–80 prosentilla potilaista.

Lue lisää
Orbera auttaa Saaraa laihtumaan_paino tippuu vauhdilla

Koko aikuisikä painon jojoilua ja äkkiherätys: tähän on saatava muutos! Saaran elämän suuri käänne tiivistyy sanaan Orbera. Se on uusi laihdutusmenetelmä, jossa vatsaan laitetaan kylläisyyden tunnetta lisäävä silikonipallo.

Lue lisää
Psykologi ja vertaisryhmät lihavuusleikatun tukena

Lihavuusleikkaukseen menevä joutuu valmistautumaan valtavaan elämänmuutokseen. Kyseessä ei ole ”vain” leikkaus, vaan kokonainen elämäntapojen ja ajattelumallin uudistaminen.

Lue lisää
Saan syödä ilman syyllisyyttä, oivalsi Sanna muututtuaan koosta 48 kokoon 34

Sanna Tourusen elämä muuttui lihavuusleikkauksen myötä. Suurin muutos tapahtui korvien välissä. Sanna Tourunen oli pienikokoinen 30-vuotiaaksi asti. Vaatealan yrittäjän kiire, ohimennen kiireessä nautitut suupalat ja tunnesyöminen kerryttivät kymmenen vuoden aikana kilot yli sietorajan. Jatkuva jojolaihduttaminen päättyi kaksi vuotta sitten. Satakiloisena Sanna päätti ottaa selvää lihavuusleikkauksesta.

Lue lisää
Saara on laihtunut 22 kiloa Orberan avulla - Tämä on elämäni parhaita päätöksiä

Kevyempi olo, energinen fiilis, rasitusastman katoaminen – ja yli 20 kiloa vähemmän painoa. Näin Orbera-toimenpide on ehtinyt jo puolessa vuodessa vaikuttaa vantaalaisen Saaran elämään.

Lue lisää
Suomessa on miljoona lihavaa – uusi Orbera auttaa pudottamaan painoa

Tietoa terveellisistä elintavoista on tarjolla enemmän kuin koskaan, mutta silti painon kurissa pitäminen on kaikkea muuta kuin helppoa, kertoo lihavuustutkija, lääkäri ja professori Kirsi Pietiläinen

Lue lisää
Vuosittain sadat suomalaiset onnistuvat lihavuusleikkauksella

Onko jojoilu sinulle tuttua ja oletko yrittänyt jo vuosien ajan päästä eroon liikakiloistasi? Lihavuusleikkauksella voidaan hoitaa huomattavaa ylipainoa pitkäaikaisin tuloksin.

Lue lisää
Asiantunteva jälkihoito lihavuusleikatun apuna

Lihavuusleikkaukseen hakeutuminen on iso päätös. Leikkauksen jälkeen potilaalla on pitkä sopeutumisjakso uuteen ruokavalioon ja ateriakokoihin. Asiantuntijan opastus voi olla hyvänä tukena. Myös kehon ulkoiset muutokset saattavat vaatia jatkohoitoa. Eirassa lihavuusleikatuille on tarjolla sekä ravitsemusterapeutin että plastiikkakirurgin palvelut.

Lue lisää
Olympiavesille ilman piilolinssejä ja selkävaivoja

Silja Lehtisen venekuntaan kuuluvat lisäksi Silja Kanerva ja Mikaela Wulff. He ovat tyytyväisiä Eirasta saamiinsa palveluihin. – Kaikki on mennyt parempaan suuntaan. Kuntoutuksen ansiosta selkävaivani ovat paremmin hallinnassa, kertoo Mikaela, joka vielä esiolympialaisten aikoihin kärsi kovista kivuista.

Lue lisää
Elätkö niveliesi ehdoilla?

Onko sinulla kipuja selässä tai niskan alueella? Lihasjännitystä? Puutumistuntemuksia? Nivelten jäykkyyttä? Vaivasi voivat johtua monestakin tekijästä, mutta yksi vahva ehdokas on tukija liikuntaelinsairaus.

Lue lisää
Kolmen K:n ensihoito nilkan nyrjähdykseen

Nilkan nyrjähdys on yleinen ja tyypillinen kaikenikäisten liikkujien vamma. Suomessa sattuu joka päivä noin 500 nilkan nivelsiteiden venähdystä tai revähdystä. Puolet nilkan nyrjähdysvammoista sattuu urheillessa.

Lue lisää
Kun polveen koskee

Polvi on ihmiskehon suurin nivel, joka mahdollistaa sulavan ja nopean liikunnan. Se on kantava nivel, jonka varassa lepää kehon koko paino. Se on myös ihmisen herkimmin vammautuva nivel, onhan sen molemmilla puolilla 40-50 cm mittaiset vipuvarret. Siksi polvivaivoihin ja kipuihin kannattaa aina suhtautua vakavasti. Polvinivelen kipu alkaa usein hiipien, rasituksiin tai poikkeaviin liikkeisiin liittyvänä jomotuksena. Joskus polven pieni vamma aiheuttaa kipua, joka tuntuu kohtuuttoman kovana ja pitkään. Polven kipuihin voi liittyä turvotuksia. Usein kovemman rasituksen jälkeen voi turvottelu jatkua muutaman päivän ja sitten taas tilanne rauhoittuu. Voimakkaat kipukirpaisut tai polven lukkiutuminen johonkin asentoon voivat aiheuttaa kaatumisia tai altapettämistuntemuksia.

Lue lisää
Lonkan tekonivelleikkaus palautti elämänlaadun

Kun Jukan lonkka alkoi vihoitella, kipu yltyi niin pahaksi että se vei lopulta yöunet ja kävelykyvyn. Lue miten hän koki tekonivelleikkauksen ja miten toipuminen siitä eteni.

Lue lisää
Lonkkaproteesi liikuntatarpeiden ehdoilla

Lonkan korjaaminen tekonivelen eli proteesin avulla on ajankohtaista silloin, kun nivelkipu on pitkäkestoista ja invalidisoivaa esimerkiksi pitkälle edenneen nivelrikon takia. Uhattuna voi olla koko liikuntakyky.

Lue lisää
Meillä Suomalaisilla on paha tapa pitkittää tutkimuksiin menoa.

Kun hoito viivästyy, se usein myös mutkistuu. Vuosittain työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvistä suomalaisista noin kolmasosalla syynä on jokin tuki- ja liikuntaelinsairaus. Usein on kyse siitä, että nämä sairaudet on yksinkertaisesti todettu liian myöhään. Siksi vaivojen kanssa ei kannata sinnitellä, vaan niiden syyt on selvitettävä ajoissa.

Lue lisää
Milloin tarvitaan tekonivelkirurgiaa?

Ortopedin antamat nivelen pistoshoidot voivat siirtää leikkaustarvetta, mutta liian kauan ei pidä odotella. Vaurioitunut nivel menettää liikealaansa ja lihasten ja jänteiden toimintakyky heikkenee. Joskus harvoin luurakenteeseen syntyy vaurioita, joiden korjaamiseen tarvitaan erikoistekniikoita. Jos nivelrikon aiheuttamat lonkkakivut haittaavat elämänlaatua merkittävästi ja ei-leikkaukselliset hoitokeinot on käytetty loppuun, voidaan harkita tekonivelen asentamista.

Lue lisää
Yleisö kysyi: Mitä tehdä kun nivelet naksuvat ja särkevät?

Eiran sairaala järjesti maaliskuussa 2012 yhdessä Suomen Nivelyhdistyksen kanssa yleisölle avoimen Nivel-illan. Tilaisuudessa puhuivat Eiran sairaalan ortopedian erikoislääkärit Esko Kaartinen, Mikko Manninen ja Tomi Wallin, osastonhoitaja Bettina Backman sekä fysioterapeutti Eero Isotalo ja Nivelyhdistyksen toiminnanjohtaja Jyrki Laakso. Suomalaiset käyvät lääkärissä eniten tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi. Eiran Nivel-illassa yleisöä kiinnostivat erityisesti tekonivelleikkaukset.

Lue lisää
Osteopaatti tuntee tukirangan anatomian

Eiran ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Esko Kaartinen on maamme eturivin ortopedejä. Hänen mukaansa on tärkeää, että hoidoissa keskitytään aina potilaan tilanteeseen kokonaisuutena. Tässä tehtävässä hyvä osteopaatti on ortopedille korvaamaton yhteistyökumppani. Ortopedin tärkein tehtävä ei suinkaan ole kirurgisessa hoidossa, vaan aina on pyrittävä löytämään potilaan kannalta tehokkain ja vähäriskisin hoito, sanoo Esko Kaartinen.

Lue lisää
Osteopatia - kehon hyvinvoinnin "pakettiratkaisu"

Osteopatian perusajatus on, että ihmisen hyvinvoinnin edellytyksenä on kehon kaikkien osien - luusto, lihakset, nivelsiteet ja sidekudokset - saumaton yhteistoiminta. Osteopatia on eräänlainen "pakettiratkaisu", jolla voidaan hoitaa hyvin monenlaisia vaivoja. Hoito sisältää erilaisia mobilisoivia ja manipuloivia tekniikoita sekä toisaalta ohjeita ja opastusta ruokavalion ja liikunnan suhteen.

Lue lisää
Polvileikkaus kätevästi paikallispuudutuksessa

Polvinivelen erilaisia vaurioita on mahdollista korjata tähystysleikkauksella pelkän paikallispuudutuksen avulla, mikäli kyseessä ei ole huomattavan laaja toimenpide. Toipuminen tähystysoperaatiosta on nopeaa ja suhteellisen helppoa toimenpiteen tuottaman pienehkön kudosvaurion ansiosta. Sairausloman pituus riippuu tähystyslöydöksistä sekä tehdystä toimenpiteestä.

Lue lisää
Tekonivel polveen - eroon nivelrikosta

Polven nivelrikko on varsin yleinen vaiva. Sen aiheuttamista oireista kärsii noin joka kahdestoista nainen ja joka kahdeskymmenes mies. Alkuvaiheen nivelrikkoon auttavat liike- ja liikuntahoidot sekä nivelrikkoon tarkoitetut lääkkeet, mutta pidemmälle edenneen nivelrikon hoitona on usein tekonivelleikkaus.

Lue lisää
CO2-laserilla korjataan ihomuutoksia

Erilaiset laserhoidot yleistyvät. Eiran sairaalassa hoidetaan nyt ihomuutoksia uudella hiilidioksidi- laserilla. Hiilidioksidi (CO2)-laserin laservalon aallonpituus on 10600 nanometriä. Sen energia sitoutuu veteen, jota on kaikissa ihmisen kudoksissa.

Lue lisää
Halusin sopusuhtaiset rinnat

Lue potilaan kokemukset rintojen suurennusleikkauksesta. Miten hän koki pienirintaisuuden ja millaisia ajatuksia rintojen suurennus leikkauksen avulla herätti. Lue myös plastiikkakirurgin neuvot, mitä kannattaa huomioida leikkausta harkittaessa.

Lue lisää
Plastiikka Harkitsetko rintojen suurennusleikkausta?

Eiran sairaalan plastiikkakirurgian erikoislääkäri Pentscho Popov kertoo, mitä sinun pitäisi tietää, kun harkitset rintojen suurennusleikkausta.

Lue lisää
Kasvoille uusi ilme

Ikääntymisen merkit, kuten rypyt, juonteet, silmäpussit tai veltostunut iho poskissa tai leuassa voivat tuntua häiritseviltä. Kasvojen ilmettä voi parantaa joko ei-kirurgisesti erilaisten täyteaineiden avulla tai plastiikkakirurgisin toimenpitein. Kasvojen ikääntymismuutosten hoidossa viimeisen kymmenen vuoden aikana ei-kirurgisten toimenpiteiden suosio on kasvanut voimakkaasti, sillä ne ovat leikkausta edullisempia. Myös komplikaatioriskit ovat pienempiä, joten hoidot koetaan leikkaushoitoja turvallisemmiksi. Toisaalta ne muuttavat ulkonäköä vähemmän ja vaikutus on useimmiten ohimenevä.

Lue lisää
Kauneuskirurgiaa turvallisesti

Kun suunnitelmissa on plastiikkakirurginen toimenpide, turvallisuus ja hoidon luotettavuus ovat aina tarjoushintoja tärkeämpiä valintakriteereitä. Asiantuntevalla hoidolla voit säästää jatkossa sekä rahaa että terveyttä. Sopivaa plastiikkakirurgia, toimenpidettä ja hoitopaikkaa valitessa on hyvä olla tarkkana. Kun vaihtoehtoina ovat sekä suomalaiset että ulkomaalaiset hoitopaikat, erilaisia paketteja ja tarjouksia on monenlaisia. Toimenpidettä varatessa yksityiskohdilla on suurempi merkitys kuin hinnalla.

Lue lisää
Lähtivätkö rinnat imetyksen myötä?

Lasten saanti muokkaa naisen ulkomuotoa yhdestä jos toisesta kohdasta. Toisinaan voi käydä niin, että imetyksen loputtua rinnoista ei ole enää tietoakaan. Tämä on erityisesti kohtalona pienirintaisilla naisilla tai niillä, joilla rintakudos on pehmeää ja venyvää.

Lue lisää
Miten vartaloa muokataan?

Ikääntyessä iho menettää luontaisen kimmoisuutensa. Lihomisen seurauksena ei-toivottuihin paikkoihin kertyy ylimääräistä rasvaa, iho venyttyy ja voi syntyä raskausarpia. Myös vatsalihakset saattavat venyä. Näitä muutoksia tapahtuu eriasteisina aina myös raskauksien seurauksena.

Lue lisää
Peilistä katsoo virkeä oman ikäinen

Vaativan plastiikkakirurgian lisäksi Eiran sairaalan palveluihin kuuluvat myös kevyemmät esteettiset hoidot. Erilaisten injektiohoitojen suosio kasvaa koko ajan. Tavallinen toive plastiikkakirurgin vastaanotolla on ”ilmeen piristys tai virkistys”. Ennen lääkäriin tuloa asiaa on pohdittu kenties pitkään. Peilistä katsoo joku muu kuin miksi itsensä oikeasti tuntee.

Lue lisää
Pienilläkin toimenpiteillä virkeämpi peilikuva

Eiran sairaalassa on tehty plastiikkakirurgisia toimenpiteitä 1950-luvulta alkaen ja toiminta on koko ajan laajentunut. Plastiikkakirurgi Eeva Siitari on hoitanut potilaita Eiran sairaalassa 17 vuoden ajan ja kertoo plastiikkakirurgian nykytrendeistä.

Lue lisää
Rintani katosivat kun laihduin

Lue potilaan kokemus rintojen suurennusleikkauksesta. Tiina kertoo, kuinka laihduttamisen rinnat hävisivät ja hän päätti etsiä luotettavan ja turvallisen keinon tehdä asialle jotain. Lue myös plastiikkakirurgin neuvot, mitä kannattaa huomioida leikkausta harkittaessa.

Lue lisää
Ryhtiä rintoihin

Joillakin naisilla suuririntaisuus aiheuttaa vaikeita niska-hartiaseudun särkyjä, jolloin rintojenpienennysleikkauksesta on usein huomattava apu oireisiin. Toisilla taas synnynnäinen pienirintaisuus aiheuttaa ongelmia, jotka voidaan usein leikkauksella korjata. Rintoja muokkaavassa kirurgiassa tärkeintä on se, minkä potilas subjektiivisesti kokee ongelmaksi. Omassa vartalossa viihtyminen on tärkeä asia. Mikäli haittaava asia on teknisesti mahdollista hoitaa turvallisesti kuntoon, leikkausta kannattaa harkita.

Lue lisää
Silmäluomileikkaus yhä useammin myös miehille

Sanonta "jokainen ryppy kertoo tarinan" osoittaa, että kasvojen ikämuutokset ovat osa luonnollista vanhenemisprosessia, ja siten osa persoonallisuutta. Mikäli muutokset kuitenkin aiheuttavat häiritsevän ongelman, kannattaa harkita niiden hoitamista. Nykyaikaiset plastiikkakirurgiset menetelmät tarjoavat siihen tehokkaat ja turvalliset keinot. Raskas yläluomi tekee ihmisen väsyneen näköiseksi ja silmät myös väsyvät helpommin. Alaluomiin taas muodostuu tummat "silmäpussit". Naisilla luomien ja ripsien meikkaaminen on hankalaa löysän ihon vuoksi. Pahimmillaan iho "valuu" ripsirajan yli rajoittaen näkökenttää ja haittaa esimerkiksi autolla ajamista. Usein henkilö tiedostamattaan rypistää otsaansa jatkuvasti, mikä helposti tulkitaan osoitukseksi huolestuneisuudesta tai ärtyneisyydestä. Joillain jatkuva otsanrypistely aiheuttaa myös toistuvia päänsärkyjä.

Lue lisää
Tatuoinneista eroon tehokkaasti ja turvallisesti

Joskus tarkkaankin harkittu kuva ihossa alkaa vaivata. Silloin apuna on tatuoinninpoisto. Luotettava, sairaalaympäristössä toteutettu tatuoinninpoisto on paitsi turvallinen myös tehokas keino päästä eroon ei-halutuista tatuoinneista.

Lue lisää
Ultherapy-hoito toimii: kasvojeni löysä iho on kiristynyt

Helsinkiläinen Minna Laine, 54, on aina pitänyt huolta terveydestään ja ulkonäöstään. Silti hänestä alkoi tuntua, ettei pelkkä meikki riitä enää ilmeen freesaamiseen. Minna innostui Eiran sairaalan veitsettömästä kasvojenkohotuksesta, uudesta Ultherapy-hoidosta, jonka tulokset yllättivät hänet täysin.

Lue lisää
Ultrashapella vartalo mieleiseksi

UltraShape™ on helppo, turvallinen ja kivuton menetelmä kehon rasvanpoistoon ilman kirurgisia toimenpiteitä. Monet ihmiset haluaisivat eroon vartalon turhista rasvakertymistä, mutta perinteinen rasvaimu ei houkuttele. Rosen Kostov kävi UltraShape-hoidossa viime keväänä ja on tuloksiin erittäin tyytyväinen.

Lue lisää
Uusi nenä on vanha juttu

Nenäleikkausten historia ulottuu yllättävän kauas. Varhaisimmat tiedot nenävammojen korjausleikkauksista ovat Egyptistä 5000 vuoden takaa. Intiassa kirurgi Sushruta teki nenäkorjauksia 500-luvulla eKr. Hänen käyttämänsä tekniikka, jossa puuttuvan nenän tilalle rakennetaan uusi otsakielekkeestä, on pienin muutoksin edelleen käytössä. 1500-luvun lopulla italialainen Gasparo Tagliacozzi julkaisi tiettävästi ensimmäisen plastiikkakirurgiaa käsittelevän kirjan, jossa hän kuvasi mm. nenänkorjaustekniikan käsivarresta otettavalla ihokielekkeellä. Nykyaikainen kirurgia on ollut mahdollista nukutus- ja puudutusmenetelmien kehityttyä 1800-luvulla. Ensimmäisen nykyaikaisen nenänmuotoiluleikkauksen kehitti yhdysvaltalainen John Orlando Roe vuonna 1887 ja ensimmäisen puhtaasti esteettisistä syistä tehdyn nenänmuotoiluleikkauksen suoritti yhdysvaltalainen Jaqcues Joseph vuonna 1898.

Lue lisää
Puhumalla mutkat suoriksi

Joskus arjen solmukohdat eivät aukea itsestään ja silloin psykologian ammattilaisen näkemys voi olla tarpeen. Eiran sairaalan psykologien ja psykoterapeuttien juttusille pääsee heti, vaikka päänvaiva ei olisi suuren suuri.

Lue lisää
Katkaisuhoitoa omassa rauhassa

Työpaineet, perhe-, raha- tai terveyshuolet voivat olla syynä alkoholinkäytön lisääntymiseen. Toisinaan juominen riistäytyy käsistä. Tavallisinta on kuitenkin tapajuomisen riistäytyminen. Katkaisuhoitojakso saattaa olla alku elämänhallinnan palaamiseen.

Lue lisää
Korkki kiinni

Juomaputki voi saada alkunsa monesta syystä. Eläkepäivien yllättävä vapaus, loma tai stressaava elämäntilanne voivat tehdä alkoholista osan arkea. Katkaisuhoito auttaa silloin, kun alkoholille on vaikea sanoa ei.

Lue lisää
Potilas kertoo: Katkaisuhoito oli tönäisy oikeaan suuntaan

“Kun menin katkaisuhoitoon, päässä naksahti jokin. Olin sitä ennen juonut ja pitänyt taukoja, mutta en koskaan pystynyt lopettamaan täysin. Mennessäni hoitoon, olin juuri ollut lomalla, ja juominen oli taas jäänyt päälle. Silloin sanoin vaimolleni, että nyt tähän on tultava loppu. Soitin Eiraan ja sain paikan sairaalasta vielä samana iltana. Sanoin lääkärille, että omat keinot ovat loppu, kaikki on kokeiltu.

Lue lisää
Päihdelääkäri opastaa oikealle tielle

Teitä päihderiippuvuuteen on monia. Joskus ongelma hiipii vuosien varrella hiljalleen, joskus taas laukaisevana tekijänä on haastava elämäntilanne tai esimerkiksi masennus. Oikea hoito voi kuitenkin katkaista kierteen juuri oikealla hetkellä.

Lue lisää
Päihdeterapeutin vinkit selvään arkeen

Päihdeterapeutin vinkit selvään arkeen

Lue lisää
Syömishäiriöt–arkaluontoinen ongelma

Erilaiset syömishäiriöt ovat erityisesti tyttöjen ja naisten ongelmia, mutta myös pojat ja miehet voivat kärsiä niistä. Syömishäiriöt ovat mutkikkaita hoidettavia, sillä usein niihin liittyy muitakin ongelmia tai psyykkisiä sairauksia. Lisäksi ne ovat usein pitkäkestoisia ja kulultaan aaltoilevia. Yksi syömishäiriö saattaa muuttua ilmiasultaan kokonaan toiseksi. Syömishäiriöiden hoidossa on tärkeää saavuttaa luottamuksellinen potilas-lääkäri -suhde.

Lue lisää
Kaikki apu samasta paikasta - senioriklubi antaa hoidollisen turvan

Silvasti (72), sai työterveyshuollosta tarvitsemansa terveyspalvelut vuoteen 2005 saakka, jolloin jäi eläkkeelle. Sen jälkeen Silvasti käytti pääasiassa julkisia terveydenhuoltopalveluja, mutta nähtyään Eiran Senioriklubi-toiminnasta mainoksen on terveydenhoito taas yhden puhelinsoiton päässä.

Lue lisää
Senioriklubi - työterveyshuolto heille, joiden työ on olla eläkkeellä

Kun työura vaihtuu leppoisiksi eläkepäiviksi, muuttuu moni muukin asia kuin aikataulut. Työpaikan myötä katoaa myös oikeus työterveydenhuoltoon. Monella saattaa vuosienkin tuttu ja turvallinen lääkärisuhde katketa viimeisen työpäivän myötä. Mitä tilalle?

Lue lisää
Aloita säännölliset silmälääkärissä käynnit jo työiässä

Glaukoomaa eli silmänpainetautia (tunnetaan myös viherkaihina) on perinteisesti pidetty vanhenevan väestön sairautena, koska useimmiten diagnoosi tehdään noin 60 ikävuoden tienoilla ensimmäisten oireiden ilmaantuessa. Silmälääkärin tutkimuksella ja nykyisillä tutkimusmenetelmillä taudin varhaisimmat merkit pystytään kuitenkin havaitsemaan jo 10-15 vuotta ennen ensimmäisten itse havaittavien oireiden ilmaantumista - onneksi.

Lue lisää
Ei enää silmälaseja!

Muotikuvauksia työkseen tekevä Aila Stenius kertoo koko homman tulleen vuosien mittaan melko kalliiksi, sillä näyttävien kehysten lisäksi myös linssien piti olla erityisen hyvät. Ei saa tulla heijastuksia tai häikäistymisiä kirkkaissa valoissa.

Lue lisää
Hannu Aravirta haki Eirasta terävyyttä pelisilmään

Suomalaista jääkiekkoa on vaikea ajatella ilman Hannu Aravirtaa ja hänen vankkumatonta asiantuntemustaan. Mutta miten Aravirta osaa ajatella omaa elämäänsä ilman silmälaseja?

Lue lisää
Jos silmäluomien toimintahäiriö vaivaavat, apu on lähellä

Silmäluomet suojaavat silmää ulkoisilta vaurioilta ja yhdessä kyynelnesteen kanssa voitelevat silmän pintaa. Poikkeamat silmäluomissa voivat haitata luomien toimintaa ja näin myös vaikuttaa näkökykyyn.

Lue lisää
Jätä näköhuolesi alan parhaille asiantuntijoille

Eiran silmäyksikön ammattitaitoiset ja kokeneet silmälääkärit ja optikot tarjoavat kattavat ja modernit tutkimus- ja hoitomenetelmät sinun tarpeesi mukaan. Autamme sinua kaikissa näkemiseen liittyvissä tilanteissa. Silmäyksikkömme toiminta sisältää silmälääkärin ja optikon vastaanotot, diagnostiset tutkimukset, lasten silmälääkäripalvelut sekä monipuolisen leikkaustoiminnan.

Lue lisää
Kaihileikkaus parantaa elämänlaatua välittömästi

Kaihi tulee iän lisääntyessä lähes meille kaikille. Harmaakaihi sumentaa silmän linssiä ja huonontaa näin näön tarkkuutta. Kaihileikkauksella näkökyky voidaan palauttaa ennalleen jo heti ensimmäisten oireiden ilmetessä. Kaihia ei enää kannata kypsytellä kuten joskus ennen oli tapana.

Lue lisää
Kaihileikkausten tarve yleistyy väestön ikääntyessä

Silmien harmaakaihi on osa ihmisen ikääntymiseen liittyviä muutoksia. Harmaakaihissa on kyse silmän mykiön samentumisesta, joka huonontaa näkemistä. Valo ei mene samentuneesta mykiöstä läpi verkkokalvolle. Edetessään kaihi alkaa haitata monia normaaleja arkipäivän toimia. Tavanomaiset valot häikäisevät entistä enemmän, vanhoilla silmälaseilla ei enää näe yhtä hyvin, uudet silmälasit eivät enää auta, kaksoiskuvat ja värien erottaminen heikkenee. Ainoa tapa hoitaa harmaakaihia on leikkaus. Kaihileikkauksella näkökykyä voidaan korjata jo heti ensimmäisten oireiden ilmetessä.

Lue lisää
Kaihinpistosta nykyaikaiseen silmäkirurgiaan

Kaihileikkaus on yksi vanhimmista tunnetuista leikkaustoimenpiteistä. Varhaisimpia todisteita siitä on jo viidenneltä vuosisadalta eKr. Sen aikaisesta menetelmästä voidaan puhua kaihin pistona, jolloin mykiön samennuttua valkoiseksi, se pistettiin terävällä piikillä puhki ja työnnettiin silmän takaosaan. Valo pääsi joksikin aikaa silmään, ennen kuin silmä tulehduksen seurauksena sokeutui pysyvästi. Mitään varsinaista näöntarkkuutta ei silloin silmään saatu eikä osattu myöskään tavoitella.

Lue lisää
Lapsen päänsärky voi johtua silmävaivoista

Mikäli lapsen päätä särkee usein tai hän valittaa kivusta silmien ympärillä tai silmissä, kannattaa käväistä silmälääkärin vastaanotolla. Lasten yleisimmät silmävaivat ovat liki- tai kaukotaitteisuus sekä karsastus, joka voi olla myös piilevää.

Lue lisää
Linssileikkaus vaikutti elämänlaatuun fantastisesti

Pirkka-Pekka Peteliukselle tehtiin Eiran sairaalassa linssileikkaus, jolla korjattiin monta asiaa yhdellä kertaa. Huimasti parantuneen näkökyvyn lisäksi leikkaus toi värit takaisin elämään.

Lue lisää
Optikon työ on paljon muutakin kuin näöntarkastuksia

Oskari Lehvoselle optikon työssä parasta ovat monipuolisuus ja asiakkaiden ongelmien ratkominen. Kunnianhimoinen mies opiskelee nyt työn ohessa optometrian maisteritutkintoa, joka antaa edellytykset tutkia silmän terveyttä entistä laajemmin.

Lue lisää
Perusteellinen esitutkimus silmien parhaaksi

Eiran sairaalan monipuolisessa silmälaboratoriossa tehdään silmänpohja- ja näkökenttätutkimuksia sekä silmänpaineen mittauksia. Silmälääkäri selvittää potilaalle sopivan tutkimuksen. Huolellinen esitutkimus tekee ennen kaihileikkausten silmäkirurgi ja ennen laser- ja linssileikkausten sairaalaoptikko.

Lue lisää
Pidä huolta silmiesi hyvinvoinnista

Silmistä ja näkökyvystä kannattaa pitää hyvää huolta. Säännöllinen näöntutkimus auttaa pysymään ajan tasalla näkökyvyn tämän hetkisestä tilanteesta ja sen mahdollisista muutoksista. Eiran sairaalan silmäyksikkö on keskittynyt silmäsairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon, silmän tutkimukseen ja silmäkirurgiaan.

Lue lisää
Smile-tekniikka on uusin silmien laserleikkaustekniikka

Silmäkirurgia kehittyy kohti mahdollisimman ei-kajoavia toimenpiteitä. SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) edustaa taittovirhekirurgian uusinta teknologiaa, jonka avulla taittovirhe voidaan korjata ilman perinteisesti sarveiskalvoon tehtävää läppää.

Lue lisää
Silmien laserleikkaus teki elämästäni paljon helpompaa

Maijulle tehtiin ReLEx SMILE -laserleikkaus, jolla poistetaan miinustehoja silmistä. Leikkaus yllätti positiivisesti monella tapaa. Lue, millainen kokemus SMILE-leikkaus oli!

Lue lisää
Tarvitseeko siristää?

Syksyn pimetessä näköongelmat havaitaan tavallista herkemmin. Valon vähetessä silmien kontrastiherkkyys eli kyky erottaa eri tummuusasteita toisistaan korostuu. Huono kontrastiherkkyys tarkoittaa näön heikkenemistä. Sen syynä voi olla ikä tai muut terveydelliset syyt, kuten kaihi.

Lue lisää
Unohda kauko- ja lukulasit: linssileikkaus helpottaa elämää

Nopeimmin kasvava taittovirheen korjausmuoto Suomessa on linssileikkaus, jossa silmän oma mykiö korvataan monitehoisella tekomykiöllä. Linssi-leikkauksen etu on, että näkökenttään ei synny vääristymiä eikä päätä tarvitse käännellä nähdäkseen selvästi joka suuntaan, toisin kuin käytettäessä rajattomia silmälaseja.

Lue lisää
Uusi leikkaus sopi minulle

Emma Piiriselle tehtiin Suomen ensimmäinen SMILE-toimenpide viime kesänä. Emman elämää hankaloittava taittovirhe korjattiin uudella läpättömällä laserleikkauksella. Silmäleikkaus jännitti etukäteen, mutta piilolasien käyttö oli silmien kuivumisen vuoksi hankalaa ja kallis silmälasihankinta oli taas edessä.

Lue lisää
Uusi Smile - erinomaisia tuloksia silmälaserissa

Silmäkirurgian uusin taittovirheenkorjausleikkaus SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) on osoittautunut Eirassa erinomaiseksi tuloksiltaan. SMILE edustaa uusinta silmälaserleikkausmenetelmää PRK-, LASIK ja Femto-LASIK-leikkausten jälkeen. Eirassa jo yli 89 % silmälaserleikkauksista tehdään SMILE-tekniikalla.

Lue lisää
Diabetestyypit ja diabeteksen hoito

Diabetesta (lat. diabetes mellitus, kansankielellä sokeritauti) sairastaa jo yli 500 000 suomalaista. Ennusteen mukaan sairastuneiden määrä voi jopa kaksinkertaistua seuraavien 10–15 vuoden aikana. Tavallisesti diabetes jaetaan kahteen eri ryhmään: tyypin 1 diabetekseen ja tyypin 2 diabetekseen.

Lue lisää
Kilpirauhanen määrää elimistön kierrosluvut

Kilpirauhanen on elimistölle kuin kaasutin autolle. Kun se erittää ylimääräistä kilpirauhashormonia, tyroksiinia, elimistö alkaa käydä ylikierroksilla. Ja kun kilpirauhashormonia on liian vähän, koko elimistön toiminta hidastuu. Näihin toimintahäiriöihin tepsii räätälöity hoito.

Lue lisää
Kilpirauhasen toimintahäiriöt kuriin

Kilpirauhasen kokoon tai toimintaan liittyvät muutokset ovat hyvin yleisiä. Suomessa arvioidaan yli 300 000 aikuisen kärsivän erilaisista kilpirauhassairauksista eli voidaan puhua jopa kansansairaudesta.

Lue lisää
Raudanpuute aiheuttaa moninaisia oireita

Raudanpuute on yleistä etenkin naisilla. Fertiili-ikäisistä naisista jopa 5 % arvellaan kärsivän raudanpuutteesta kuukautisten vuoksi tapahtuvan raudanmenetyksen johdosta. Miehillä raudanpuute on paljon harvinaisempaa. Raudanpuutteen diagnoosi on jokseenkin helppoa, jos veren hemoglobiinipitoisuus on alentunut (anemia). Piilevän raudanpuutteen havaitseminen on vaikeaa, koska rautavarastot saattavat huveta olemattomiin eikä verenkuvassa nähdä muutoksia. Näin on jopa 20–40 %:lla potilaista. Tällöin epäily raudanpuutteesta syntyy potilaan oireiden perusteella, jotka ovat moninaisia ja voivat muistuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Lue lisää
Miksi luun laadusta kannattaa olla huollissaan?

Osteoporoosi on ikääntymisen myötä yleistyvä luun aineenvaihduntasairaus, jossa alentunut luun lujuus altistaa matalaenergisille murtumille. Suomessa todetaan vuosittain noin 30 000–40 000 luunmurtumaa, joissa merkittävänä osasyynä on luuston haurastuminen. Yli 6000 vuosittaisesta lonkka-murtumasta pääosa tapahtuu naisille. Vajaa puolet yli 50-vuotiaista naisista saa loppuelämänsä aikana ranne-, nikama- tai reisiluun murtuman.

Lue lisää
Kun miehen suonta vetää

Miehet hakevat apua laskimovaivoihin ja suonikohjuihin myöhemmin kuin naiset, vaikka kärsisivät jalkojen turvotuksesta ja miehille tyypillisestä oireesta, suonenvedosta. Ihonalaisia laskimolaajentumia eli suonikohjuja syntyy, kun laskimopaine kohoaa alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnan vuoksi. Yleisimmät oireet ovat turvotus, ihon kutina ja särky. Tutkimusten mukaan 80 % potilaista on myös huolissaan taudin ennusteesta, vaikka kyseessä on suhteellisen vaaraton vaiva. He pelkäävät muun muassa alaraajan veritulppaa, verenvuotoa, säärihaavaa ja verenkiertohäiriöitä.

Lue lisää
Vaahtoruiskutuksella eroon suonikohjuista - ilman leikkausta

Suomessa n. 30 % naisista ja 20 % miehistä sairastaa eriasteisesti suonikohjutautia. Aikaisemmin suonikohjutaudin ainoana hoitomuotona oli leikkaushoito. Leikkaus vaatii joko nukutuksen tai selkäydinpuudutuksen sekä sairasloman, joka vaihtelee yhdestä kolmeen viikkoon. Eiran sairaalassa on jo vuosia tehty vaahtoruiskutushoitoja suonikohjuvaivoista kärsiville potilaille. Kaukaisimmat potilaat ovat saapuneet Pietarsaaresta ja Lappeenrannasta.

Lue lisää
Laser hoitaa isotkin suonikohjut

Verisuonikirurgi Mikael Railo on hoitanut Eiran sairaalassa lähes 2000 suonikohjupotilasta, ison osan heistä laserilla. Hän tietää, että nopea ja tehokas laser sopii nimenomaan aiemmin hoitamattomille isoille suonikohjuille.

Lue lisää
Laserilla eroon suonikohjuista

Suonensisäinen laserhoito on syrjäyttänyt perinteisen suonikohjuleikkauksen. Laserhoito on nykypäivää kohjujen hoidossa, sillä se on potilaalle vaivaton toimenpide, josta toipuminen sujuu nopeasti.

Lue lisää
Eroon viisaudenhampaista nukutuksessa

Viisaudenhampaat ovat monesti ongelmallisia ja monilta ihmisiltä ne poistetaan. Tavallinen tapa on se, että hammaslääkäri poistaa yhden tai kaksi hammasta kerrallaan paikallispuudutuksessa, mutta ne voidaan poistaa myös nukutuksessa tehtävällä leikkauksella - vaikka kaikki kerralla.

Lue lisää
Huonosti pysyvä proteesi voidaan kiinnittää hammasimplanteilla

Monelle ihmiselle huonosti pysyvä proteesi on suuri ongelma, koska se vaikuttaa syömiseen, puheeseen ja jopa ulkonäköön. Hammasimplanttien avulla proteesi voidaan muutamassa viikossa kiinnittää tukevasti paikoilleen.

Lue lisää
Puuttuva hammas kannattaa aina korvata

Hampaan tai hampaiden menettäminen on usein ongelmallinen asia, koska hampaistoon liittyy monia paitsi toiminnallisia ja ulkonäöllisiä, myös psykologisia tekijöitä. Hampaiden menettämiseen yleisimpiä syitä ovat hammasmätä, tapaturmat tai hampaiden kiinnityskudosten sairaudet.

Lue lisää
Paksu- ja peräsuolisyöpä on yleinen - tutkimuksia ei tarvitse pelätä

Paksu- ja peräsuolen syöpä eli kolorektaalisyöpä on tavallinen syöpä, jonka uusien tapausten ilmaantuvuus Suomessa on noin 3000 vuodessa. - Se on naisilla toiseksi tavallisin syöpä rintasyövän jälkeen ja miehillä kolmanneksi tavallisin eturauhassyövän ja keuhkosyövän jälkeen, kertoo Eiran sairaalan gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Monika Carpelan-Holmström.

Lue lisää
Aiheuttaako kesäaikaan siirtyminen ongelmia?

Kellojen siirtäminen sotkee säännöllistä unirytmiä, jos on herkkä siihen liittyville muutoksille. Kevään lisääntyvä valoisuus saattaa myös herättää liian aikaisin. Suuri osa kärsii muutoksesta muutaman vuorokauden, osa jopa viikkoja. Lue Eira Uniklinikan vinkit siitä, miten voit helpottaa kesäaikaan siirtymistä.

Lue lisää
Turvallista toipumista ja kuntoutusta vuodeosastolla

Eiran sairaalan vuodeosastolle on helppo tulla, kun tarvitset toipumis- tai kuntoutusjaksoa. Tarjoamme ammattitaitoista palvelua ja viihtyisän ympäristön, sekä lyhyt- että pitkäaikaiseen hoitoon.

Lue lisää