Lihavuusleikkausprosessi alkaa potilaan yhteydenotolla leikkauksia koordinoivaan hoitajaan ja käynnillä tämän sekä kirurgin vastaanotolla. Tämän jälkeen voidaan tehdä alustava päätös leikkauksesta. Seuraavaksi potilas tapaa ravitsemusterapeutin ja tarvittaessa sisätautilääkärin. Ravitsemusterapeutin vastaanotolla käydään läpi potilaan syömistapoja ja häntä ohjeistetaan erittäin vähäkaloriselle ruokavaliolle, jotta paino saadaan putoamaan 5-10 prosenttia ennen leikkausta. Samalla hänelle annetaan jo leikkauksen jälkeen noudatettavat ruokailuohjeet.

Leikkauksen jälkeen kirurgi on potilaaseen yhteydessä viikon kuluttua leikkauksesta. Jatkossa potilas tapaa sekä ravitsemusterapeutin että kirurgin. Myös leikkausta koordinoivaan hoitajaan voi olla aina yhteydessä tarvessaan apua painoon, ruokailuun ja toipumiseen liittyvissä asioissa. Uuteen elämäntilanteeseen on jatkuvasti saatavissa tukea.

Ravitsemusterapeutti apuna lihavuusleikkauksen jälkeen

Heti leikkauksen jälkeen potilaan vatsa tulee täyteen jo 0,5-2 desilitrasta nestemäistä ruokaa. Pienet annoskoot vaativat huolellisuutta, jotta ruoka on tarpeeksi monipuolista. Leikattu potilas tarvitsee aluksi kuudesta kahdeksaan pientä ateriaa päivässä. Lisäksi syödään vitamiinivalmisteita päivittäin.

Eirassa toimiva laillistettu ravitsemusterapeutti Päivi Manni-Pettersson painottaa, että mikäli potilas syö ohjeiden vastaisesti, hän saattaa saada kiusallisia dumping-oireita - pahoinvointia, hikoilua, väsymystä ja sydämentykytystä.

Ravitsemustila kohdalleen

Harkntansa mukaan potilas voi varata toipumisensa tueksi Eirasta ravitsemusterapeutin palveluna seurantapaketin, jossa terapeuttia tavataan useammin ja hänen kanssaan käydään läpi ravitsemuksellisesti keskeiset asiat. Ravitsemustilaa seurataan mm. ruokapäiväkirjanpidon ja verikokeiden avulla. Tarkoituksena on kuitenkin säilyttää syömisen ilo samalla kun kaivattu laihtuminen toteutuu.

Ravitsemusterapeutti antaa ruokavalio-ohjausta myös niille, jotka eivät sovellu tai halua mennä lihavuusleikkaukseen. Ruokavaliohoidosta hyötyvät mm. syömishäiriöpotilaat, metabolista oireyhtymää sairastavat, keliaakikot, munuaisten vajaatoimintaa sairastavat, diabeetikot, ikääntyneet (usein alipainoiset) sekä ruoka-aineallergiaa sairastavat.

Plastiikkakirurgia avuksi ulkonäkömuutoksiin

Eiran sairaalan plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Pentscho Popov kertoo, että painonlaskun seurauksena iho saattaa jäädä roikkuvaksi. Roikkuva iho voi näkyä vaatteiden alta ja joskus aiheuttaa poimuissa hautumisongelmia.

Plastiikkakirurgisin menetelmin poistetaan ihoylimäärä. Arvet sijoitetaan niin, etteivät ne haittaa esteettisesti. Jäljelle jääneitä, ulkonäöllisesti haittaavia rasvakertymiä voidaan samassa yhteydessä tasoittaa rasvaimulla. Tavallisimpia korjattavia alueita ovat vatsa, vyötärö, rinnat, raajat ja kaula.

Tarve mahdollisille plastiikkakirurgisille toimenpiteille arvioidaan 6-12 kk kuluttua lihavuusleikkauksesta. Toimenpiteet tehdään, kun painonlasku on tasaantunut, yleensä aikaisintaan vuoden kuluttua leikkauksesta. Plastiikkakirurgiltamme saa tietoa mahdollisesti tarvittavista toimenpiteistä jo ennen lihavuusleikkausta. Näin potilaalla on runsaasti aikaa miettiä ja valmistautua. Popov muistuttaa, että lihavuusleikkauksen jälkeisillä plastiikkakirurgisilla toimenpiteillä on usein huomattava elämänlaatua parantava vaikutus.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2010, ja päivitetty keväällä 2016.