Tyypin 1 diabetes (T1D) on sairaus, joka johtuu insuliinipuutoksesta. Elintoiminnoille tärkeää haiman tuottamaa insuliinia ei erity lainkaan tai sitä erittyy liian vähän. Tyypin 1 diabetesta kutsutaan myös nuoruustyypin diabetekseksi, sillä suurin osa sairastuu alle 40-vuotiaana. Tyypillisiä oireita ovat lisääntynyt virtsaneritys (polyuria), jano, väsymys ja laihtuminen. Oireet kehittyvät yleensä varsin nopeasti. Suomessa lasten diabetes on yleisempää kuin missään muualla maailmassa.

Tyypin 2 diabetesta (T2D) eli aikuistyypin diabetesta sairastaa Suomessa noin 250 000 henkilöä. Lisäksi noin 200 000 sairastaa diabetesta tietämättään (lähde: Diabetesliitto). Tyypin 2 diabeetikko on insuliiniresistentti eli haiman tuottama insuliini vaikuttaa heikosti tai insuliinin tuotanto on heikentynyt. Joskus insuliinin tuotto voi täysin ehtyä. Tyypin 2 diabetes on usein oireeton, se kehittyy hitaasti ja se löydetään usein sattumalta terveystarkastusten yhteydessä. Oireita tavallisimmin ovat väsymys varsinkin ruokailun jälkeen, jalkasärky, lihaskouristukset sekä väsymys tai uupumus, johon uni ei auta. Suurin osa tyypin 2 diabeetikoista on ylipainoisia. Tämän takia 10 vuoden sairastumisen jälkeen moni 2 tyypin diabeetikko joutuu käyttämään insuliinia.

Metabolinen oireyhtymä (MBO) johtuu häiriintyneestä verensokeritasosta (insuliiniresistenssi), joka johtaa mm. verenpaineen nousuun ja vaikuttaa myös veren hyytymistekijöihin ja muuttaa veren rasva-aineiden suhdetta. MBO on usein pitkään oireeton. Lue lisää MBO:sta

Jos epäilet sairastavasi diabetesta tai tunnistat diabetekselle tyypillisiä oireita itsessäsi, älä epäröi varata aikaa Eiran sisätautilääkärin vastaanotolle, puh. 09 1620 570 tai nettiajanvarauksella.

Eiran sairaalassa palvelee myös diabeteshoitaja, joka toimii diabeetikon omahoidon ohjaajana ja tukena, yhteistyössä lääkärin ja muiden diabeetikon hoitoon osallistuvien tahojen kanssa.

Diabeteksen hoito

Diabeetikolle on tärkeää, että verensokerin tasapaino säilyy. Jokaisen potilaan tulisi itse ja itsenäisesti mitata omaa verensokeria sekä oppia tulkitsemaan arvonsa ja oppia pistämään oikeita määriä suhteessa ruokaan. Eri elämäntilanteissa voi kuitenkin tarvita apua ja silloin on hyvä kääntyä oman lääkärin ja mahdollisesti ravitsemusterapeutin puoleen. Ravitsemusteraputti voi olla hyvänä tukena esimerkiksi laihduttaessa. Monella henkilöillä, joilla on 2 tyypin diabetes tai MBO, on myös ongelmia painon hallinnassa.

Diabeetikoiden tulisi säännöllisesti tarkistaa myös jalkojen kunto, sillä ääreisverenkierto voi diabeetikoilla heikentyä. Jalat tulee pitää hyvässä kunnossa, sillä haavaumat jaloissa vaativat usein pitkää hoitoa. Lääkärillä tulisi käydä, jos haava ei parane. Jos haavan parantuminen on ongelmallista, kannattaa tutkituttaa ääreisverenkierto verisuonikirurgian erikoislääkärillä. Diabetesta ja MBO:ää sairastavilla henkilöillä on suurempi riski sairastaa myös valtimotautia. Kardiologi hoitaa ja tutkii sydänvaivat ja verisuonikirurgi tutkii valtimoiden kuntoa. Infarktin riski on suurempi diabeetikoilla kun valtaväestöllä. Älä epäröi varata aikaa Eiran sairaalan verisuonikirurgin tai kardiologin vastaanotolle, puh. 09 1620 570 tai nettiajanvarauksella.

Sairastuminen krooniseen tautiin, joka vaatii elämäntapojen muutoksia kuten esimerkiksi laihduttamista, kuntoilun aloittamista tai tupakoinnin lopettamista tai muuta vastaavaa suurta muutosta, voi johtaa masennukseen tai tunteeseen ja kokemukseen, että ei hallitse omaa elämäänsä. Silloin on syytä hakea apua psykologilta tai psykiatrilta.