– On hyvä tulla lääkärin vastaanotolle, jos ilmenee uusi vatsan alueen oire. Näin voimme sulkea pois pahanlaatuisen sairauden tai hälventää turhaa huolta. Suureen osaan tavallisimpia vatsavaivoja löytyy toiminnallinen tai muu nykyaikaisin menetelmin hoidettavissa oleva syy, toteaa Gastroklinikan vahva kirurgitiimi. Vatsaelinkirurgian ja kirurgian erikoislääkärit Monika Carpelan-Holmström, Anne Juuti ja Tom Scheinin näkevät työssään ruokatorven ja vatsan alueen sairauksien lisääntymisen. – Monia oireita hoidetaan myös ilman leikkausta. Esimerkiksi närästys pyritään taltuttamaan ensin happosalpaajalääkityksellä ja elintapamuutoksilla, Juuti sanoo.

Tavallinen tyrä

Närästykseen usein liittyvä palleatyrä ei näy päällepäin. Se saattaa kuitenkin oireilla ikävästi ja aiheuttaa happaman mahalaukun sisällön nousua ruokatorveen ja ruokatorven, mahalaukun yläosan ja rintalastan takaista polttelua. Se aiheuttaa usein ruokatorven tulehduksen ja joskus pahanhajuista hengitystä tai astman pahenemista. Jos lääkkeet ja ruokailutottumuksien muutokset eivät tepsi oireisiin, joudutaan leikkaamaan. – Tyrät eivät sen sijaan odottelemalla parane. Kyhmyt on syytä tutkia diagnoosin varmistamiseksi. Tavallisimpia ovat nivustyrät, jotka näkyvät nivusseudun pullistumana, Scheinin toteaa. Vatsanpeitteen tyrä ja nivustyrä näkyvät, koska vatsanpeitteessä olevasta reiästä työntyy ulos suolenmutka tai rasvaa. Tyrä voi kipeytyä ja aiheuttaa myös kosmeettista haittaa. Kokenut kirurgi pystyy toteamaan potilaan tyrän käsin, ilman ultraääntä. Jos tyrä on hyvin pieni, tarvitaan ultraääni- tai tietokonetomografia. Tyräleikkaus on yksi tavallisimpia yleiskirurgisia leikkauksia sappi- ja peräpukamaleikkausten ohella. Nivustyrät ovat miehillä yleisempiä kuin naisilla, joilla on useammin reisityrä. Tyrän leikkaustekniikka, avo- tai tähystysleikkaus, valitaan tapauskohtaisesti. – Leikkauspäivä voidaan sopia, kun löydetään yhteinen aika potilaalle ja kirurgille sekä vapaa leikkaussali. Leikkaukseen voi päästä jopa viikossa, Scheinin kertoo.

Suolisto- ja lihavuusleikkaukset

Juuti, Carpelan-Holmström ja Scheinin ovat tehneet yhdessä lihavuusleikkauksia jo usean vuoden ajan Eirassa. Eirassa lihavuuden hoitoon kuuluu lihavuuskirurgian lisäksi elintapaohjaus sekä tarvittaessa leikkauksen jälkeinen plastiikkakirurgia. Tiimissä ovat kirurgien lisäksi ravitsemusterapeutti, anestesialääkäri, sisätautilääkäri, fysioterapeutti ja koordinoiva sairaanhoitaja sekä tarvittaessa myös psykologi ja psykiatri. Leikkauksessa on Eirassa aina mukana kaksi kirurgia.
– Lihavuuskirurgia on Suomessa edelleen jälkijunassa. Leikkauksia tehdään vähemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa. Lihavuuteen pitäisi puuttua ennen kuin se muuttuu sairaalloiseksi lihavuudeksi. Lähes viidesosalla aikuisväestöstä painoindeksi on yli 30, ja ongelmat vaikeutuvat ikääntyessä, Juuti toteaa. Gastroklinikalla tehdään myös suolistoleikkauksia, kuten paksusuolen tähystysleikkauksia esimer kiksi divertikkelitaudin takia. Suomi on edelleen edelläkävijä suolen tähystystoimenpiteissä. Scheinin ja Carpelan-Holmström ovat tehneet niitä tiiminä Eirassa pitkään. – Potilas hyötyy laajemmasta asiantuntemuksesta ja osaamisesta. Tähystysleikkaukset ovat teknisesti haasteellisempia kuin avoleikkaukset, joten me lääkäritkin hyödymme yhteistyöstä. Eiran sairaalan vuodeosasto toimii vuorokauden ympäri, joten potilaan matka lääkärin vastaanotolta tarvittaessa leikkaukseen ja leikkaussalista toipumaan vuodeosastolle on lyhyt.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2015 ja muokattu keväällä 2016.