Hoitava lääkäri diagnosoi ärtyvän suolen oireyhtymän poissulkukriteerein: se on jäljelle jäävä diagnoosi, kun muita sairauksia ei löydy. Keskeisiä oireita ovat vatsakipu, ilmavaivat, turvotus, ummetus, ripuli tai vaihtelut näiden ääripäiden välillä. Muita oireita ovat väsymys, pahoinvointi, kuvotus tai ylävatsaoireet, kuten närästys tai refluksivaiva.

 

FODMAP-ruokavaliohoito auttaa

Tehokkaimpien hoitomuotojen joukossa on FODMAP-ruokavalio. FODMAP on lyhenne englanninkielisestä termistä Fermentable Oligo-, Di- and Monosaccharides, and Polyols. FODMAP-yhdisteet ovat lyhytketjuisia hiilihydraattiyhdisteitä, jotka eivät imeydy ohutsuolessa, vaan kulkeutuvat paksusuoleen, jossa ne fermentoituvat (eli käyvät) ja tuottavat ärtyvän suolen oireyhtymälle tyypillisiä oireita. Tutkimuksissa 70–75 prosenttia henkilöistä koki saavansa ruokavaliosta apua. Potilastyön tuoman kokemuksen myötä tuon lukeman voi hyvin allekirjoittaa.
Ruokavaliosta karsitaan 4–6 viikon ajaksi ruoat, joissa on paljon FODMAP-yhdisteitä. Ruokavalio-ohjauksen antaa FODMAP-ruokavalioon perehtynyt ravitsemusterapeutti. Näin varmistetaan, että kokeiluruokavalio on terveellinen ja monipuolinen ja että asiakas ymmärtää, miksi ruokia karsitaan.
Tämän jälkeen henkilö palaa vastaanotolle saamaan neuvoja ruokavalion laajentamiselle, sillä FODMAP-ruokavalio ei ole ehdoton eikä loppuelämäksi tarkoitettu. Sen tehtävä on rauhoittaa suolisto, jonka jälkeen sitä voi käyttää omien oireiden hallintaan.

 

Internetistä lisätietoa vai sekaannusta?

Netissä lisätietoa jakavien sivustojen määrä on lisääntynyt viime vuosina suuresti. Sivut voivat olla avuksi, mutta jos vaivat ovat hankalia, voi olla, että pelkkiä listoja lukemalla ei ymmärretä, kuinka ruokavalion räätälöintiä kannattaa tehdä. Siksi on aluksi parempi saada kunnon ohjaus vaivaan ja sen jälkeen lisävinkkejä arkeen netistä.

 

Leppoisat elämäntavat auttavat myös vatsavaivoihin

Ärtyvän suolen elämäntapahoitoon voi laskea kuuluvaksi kaikki ne asiat, jotka luovat pohjan terveelliselle, iloa ja hyvinvointia tuottavalle elämälle: säännöllisyys, monipuolinen ruokavalio, liikunta, riittävä uni ja lepo sekä tasapaino työ- ja vapaa-ajan välille.

 

Leena Putkonen
ravitsemusterapeutti

Kirjoittaja on Eirassa vastaanottoa pitävä laillistettu ravitsemusterapeutti, joka on erikoistunut FODMAP-ruokavaliohoitoon Lontoon King’s Collegessa Englannissa sekä Monashin yliopistossa Melbournessa Australiassa. Taustamotivaattorina erikoistumiselle on ollut avun etsiminen omiin vatsa- ja suolistovaivoihin.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2015, ja päivitetty keväällä 2016.