Gynekologiset laskeumat ovat seurausta sidekudosheikkoudesta

– Kudosten heikkeneminen voi olla perinnöllistä, raskauksien ja synnytysten aiheuttamaa tai ikääntymisestä johtuvaa haurastumista. Näiden lisäksi muun muassa ylipaino ja tupakointi heikentävät sidekudoksia, urogynekologian erikoislääkäri Tomi Mikkola kertoo.

– Lantion kudosten heikentymisen seurauksena kohdun tai emättimen tukirakenteet pettävät, jolloin lantionpohjan elimet pääsevät konkreettisesti laskeutumaan pois omalta paikaltaan, Mikkola kuvailee.

Siedätkö vai hoidatko?

Laskeumien yleisin ja selkeästi tunnistettavin oire on paineen ja pullistuman tunne lantionpohjassa. Tyypillisiä ovat myös vaikeudet virtsaamisessa ja ulostamisessa.
– Virtsa voi karkailla ja ulostetta voi joutua auttamaan sormin ulos, Mikkola antaa esimerkkejä oireista.

– Lisäksi emättimen laskeuma on taipuvainen oireilemaan toistuvina virtsatientulehduksina ja vaikeutena saada rakkoa kokonaan tyhjäksi, mutta nämä osataan vain harvoin yhdistää laskeumaan, Mikkola jatkaa.

Mikkola muistuttaa, että oireet ovat yksilöllisiä ja välillä riippumattomia laskeuman vaikeusasteesta.

– Joskus selkeä laskeuma voi olla oireeton, ja toisaalta lieväkin laskeuma saattaa aiheuttaa elämänlaatua haittaavia oireita. Oleellista on potilaan oma kokemus oireellisuudesta.

Gynekologiset laskeumat ovat hyvin hoidettavissa, joten elämänlaatua heikentävän kiusallisen vaivan kanssa ei kannata turhaan sinnitellä.

– Yleisen asenneilmapiirin vapautumisesta huolimatta laskeumiin ja niiden aiheuttamiin oireisiin kytkeytyy kuitenkin yhä edelleen paljon häpeän tunteita, jonka vuoksi tutkimuksiin hakeutumista vältellään ja oireita siedetään salaa hiljaisuudessa, Mikkola harmittelee.

hoitomuodot vaihtelevat Lantionpohjanjumpasta ja leikkaushoitoon

Lieviä laskeumia hoidetaan lantionpohjanlihaksia vahvistavalla jumpalla tai erilaisilla emättimen tukirenkailla, hankalat laskeumat leikkaamalla. Hoitomuodon pohdinnassa keskeistä on potilaan oma kokemus oireiden vaikeusasteesta sekä gynekologin diagnoosi siitä, mikä osa lantionpohjassa laskeutuu.

– Monet nuorten naisten lievistä laskeumista saadaan palautumaan lantionpohjanjumpalla, erityisesti synnytyksen jälkeen, mutta iäkkäämmillä leikkaus on usein ainoa kokonaan parantava hoito, Mikkola sanoo.

Leikkaus korjaa pysyvästi 70-80 % laskeumista.

– Laskeuman leikkaushoidossa käytetään ensisijaisesti potilaan omia kudoksia. Erittäin heikoilla kudoksilla korjatun laskeuman riskinä kuitenkin on, että ajan saatossa se pettää uudestaan. Kun potilaan oma kudos ei riitä, tilalla voidaan käyttää verkkomateriaalia pysyvän hoitotuloksen saamiseksi, Mikkola kertoo.

image-e1c8c3c5-73fd-4ad7-a38a-d6e028e7b2b3.jpg

Tomi Mikkola
Naistentautien ja synnytysten sekä urogynekologian erikoislääkäri
Eiran sairaala

Tekstin toimittaja Mari Laaksonen, toimitus@mediaplanet.com

Lue Eiran sairaalan gynekologisista palveluista

Gynekologia ja gynekologiset leikkaukset

Eiran sairaalasta löydät kattavat gynekologiset palvelut sekä aikuisille naisille että nuorille. Meiltä löydät useita gynekologian alan ammattilaisia, joiden vastaanotolle on helppo ja nopea tulla, mikäli jokin asia huolettaa, ongelmia esiintyy tai jos haluat tulla rutiinitarkistukseen. Meillä on vuosien kokemus myös vaativista gynekologisista leikkauksista.