Ravitsemusterapeutilta yksilöllistä neuvontaa

Eiran sairaalan ravitsemusterapeutilta saa luotettavaa ja ajantasaista tietoa ravitsemuksesta ja sen merkityksestä hyvinvointiin, terveyden edistämiseen sekä sairauksien hoitoon. Hän neuvoo myös mm. erityisruokavalioissa sekä syömiseen liittyvissä ongelmissa. Ravitsemusterapeutin palvelu on yksilöllistä. Neuvonnassa otetaan huomioon nykyinen elämäntilanne ja aiemmat ruokatottumukset.
Neuvonta perustuu ravitsemussuosituksiin, mutta siinä keskitytään konkreettisiin ruoka- ja elintarvikevalintoihin.

Lääkäri selvittää vatsavaivan syyn

Joskus vatsakivun taustalla voi olla ärtyvän suolen oireyhtymä, joka on niin sanottu toiminnallinen vatsavaiva. Suolistossa ei ole silloin mitään näkyvää vikaa, mutta sen toiminta on häiriintynyt.
Verinen uloste, kuume ja laihtuminen, anemia ja toistuvat ripulit ovat usein oireita jostain vakavammasta, ja niiden aiheuttaja on hyvä selvittää yhdessä lääkärin kanssa. Vatsavaivat kannattaa tutkituttaa ainakin kerran myös silloin, jos suvussa esiintyy paksusuolisyöpää, keliakiaa tai tulehduksellisia suolisairauksia, kuten haavaista paksusuolitulehdusta.
Kun vatsan ja suoliston vaivat ja sairaudet selvitetään ajoissa laboratoriokokeiden ja tähystyksien avulla, saadaan ne useimmiten hyvin hallintaan nykyaikaisilla hoitomenetelmillä.
Joskus potilas lykkää tähystykseen menoa, koska se pelottaa. Hyvä kipulääkitys lisää tutkimuksen turvallisuutta ja vaivattomuutta.
Eiran sairaalassa suoliston tähystystoimenpiteissä (gastroskopia, kolonoskopia) potilas voi valita suonensisäisen kivun lievityksen tai kevyen anestesian, josta toipuu nopeasti ja pääsee kotiin lyhyen seurannan jälkeen.

Tähystystekniikka tuo paljon etuja

Tähystystekniikka tuo potilaalle paljon etuja: ihoon ei tule isoja haavoja, kipuja on vähemmän, kotiin ja liikkeelle pääsee nopeammin eikä kovin pitkää sairauslomaakaan tarvita.
Eiran sairaalassa tehdään yleisesti vatsan ja suoliston leikkauksia, nivus- ja palleatyräleikkauksia, sappileikkauksia sekä pukamaleikkauksia.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2014, ja muokattu keväällä 2016.