Melanooma syntyy tavallisimmin aiemmin terveelle iholle, ja sen tärkein hoitomuoto on leikkaus. Jos melanooma on yli yhden millimetrin paksuinen tai muutoin aggressiivinen, tehdään potilaalle leikkauksen lisäksi levinneisyystutkimukset (ns. vartijaimusolmuketutkimus) erikoissairaanhoidossa.
– Noin 50–70 prosenttia melanoomista on pintamelanoomia, joiden hoidoksi riittää yleensä kirurginen poisto ja riittävä terveen kudoksen poisto sekä potilaan seuranta. Vain pieni osa on aggressiivisia yli millimetrin paksuisia syöpiä, jotka voivat herkemmin lähettää etäpesäkkeitä, ihotautien erikoislääkäri Sari Koskenmies kertoo.

Yhä nuoremmat sairastuvat

Koskenmies näkee vastaanotollaan ihokasvainten määrän rajun lisääntymisen. Tärkein ihomelanooman riskitekijä on auringon ultraviolettisäteilyn aiheuttama ihon palaminen. Yhä nuoremmat sairastuvat.
– Vastaanotolle tulee kolminelikymppisiä potilaita. Yksi syy voi olla se, että matkustamme pitkän pimeän kauden aikana voimakkaaseen etelän aurinkoon. Ihoa käryytetään tuntikausia ja unohdetaan ruskettumisen innossa tärkeä ihonsuojaus.

Koskenmies hoitaa Eirassa pintamelanoomia ja muita ihosyöpiä ja niiden esiasteita. Tietyt Tietyt Käypä hoito -kriteerit täyttävät muutokset hoidetaan Helsingin alueella Töölön sairaalassa. Melanoomapotilaita seurataan osin erikoissairaanhoidossa, osin avoterveydenhoidossa noin viiden vuoden ajan.
Ihotautilääkäreitä melanooman sekä muiden ihosyöpämuotojen, basalioomien ja okasolukasvainten, lisääntyminen huolestuttaa.

Ihosyöpiä voi ehkäistä suojaamalla iho erityisesti keskipäivän polttavilta auringon UV-säteiltä vaatteilla, päähineillä ja suojavoiteilla.
– Ihon omaseuranta on tärkeää, jotta mahdollinen syöpä havaitaan mahdollisimman varhain. Melanooman suhteellinen riski kasvaa, jos henkilö on runsasluominen, sinisilmäinen, punapigmenttinen, suvussa on melanoomaa ja häneltä on aiemmin poistettu dysplastisia luomia, tai hänellä on herkästi palava ihotyyppi.

Tarkkaile luomen muutoksia

Lääkäriin kannattaa lähteä, jos luomen koko, väri tai muoto muuttuu tai jos luomi kutiaa voimakkaasti tai vuotaa verta. Myös basalioomien eli ihon tyvisolusyövän ja okasolusyövän määrä lisääntyy jatkuvasti. Nämä ovat seurausta koko elämän aikana saadusta auringonvalon määrästä, ja ne esiintyvät yleensä vanhemmilla ihmisillä kasvoilla, rintakehällä, selässä ja kämmenselissä. Basalioomat eivät käytännössä koskaan lähetä etäpesäkkeitä. Ne hoidetaan leikkauksella tai kudosluokituksesta riippuen myös jäädyttämällä tai ns. valoaktivaatiohoidolla, jota tarjotaan erikoissairaanhoidossa. Okasolusyövän hoito on leikkaus. Nämä syövät voivat jossain tapauksessa lähettää etäpesäkkeitä.

Eiran sairaalassa ihosyöpiä hoidetaan leikkauksin sekä myös ei-kirurgisesti. Tiettyjen ihosyöpien esiasteita ja pinnallisia basalioomia voidaan jäädytyshoitaa nestemäisellä typellä.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2012, ja muokattu keväällä 2016.