Uusi mykiö vanhan tilalle

Kaihileikkaus tehdään useimmiten silmän pinnan tippapuudutuksessa ja se kestää keskimäärin 30 minuuttia. Leikkauksessa silmän oma samentunut mykiö poistetaan ja tilalle laitetaan kirkas akryylinen keinomykiö. Tällöin tarjoutuu samalla mahdollisuus muuttaa silmän optinen voimakkuus halutun kaltaiseksi.
Useimmiten kaihileikkauksen avulla voi päästä eroon kaukolaseista. Silmäkirurgi saattaa kysyä ennen leikkausta haluaako potilas päästä kauko- vai lähilaseista eroon. Kaihileikkaus on mahdollista toteuttaa myös moniteholinsseillä, jolloin samalla kertaa hoidetaan kaihi ja korjataan ikänäköä ja taittovirheitä. Silmän sisään asennettavan monitehoisen erikoislinssin avulla on mahdollisuus päästä kokonaan eroon silmälaseista. Leikkauspäivänä näkökyky on sumea, mutta näkeminen kirkastuu ja normalisoituu nopeasti muutaman päivän sisällä. Leikkauksen jälkeen saa sairauslomaa viikon ja silmätippoja tulee käyttää noin kuukauden ajan.

Kaihikirurgi tekee ensin esitutkimuksen

Kaihiesitutkimuksen Eiran sairaalassa ennen leikkausta tekee silmäkirurgi. Esitutkimukseen sisältyy silmäkirurgin vastaanotto, tutkimukset ja linssin määritys sekä optikon tekemät silmän mittaustutkimukset. Jos epäilet kaihia tai sinulla on todettu kaihi, voit varata ajan suoraan Eiran silmäkirurgin esitutkimukseen. Yli 60-vuotiaille suosittelemme säännöllisiä silmälääkärin kontrolleja, jotta voidaan ajoissa havaita mahdolliset näköä heikentävät muutokset.

Eirassa pääset nopeasti leikkaukseen

Eiran sairaalassa kaihileikkaukseen pääsee jonottamatta ja nopeasti joko Eiran silmälääkärin tai muun silmälääkärin lähetteellä. Linssileikkaukseen eli monitehoisen keinomykiön laittoon tarvitaan silmälääkärin lähetteen lisäksi myös Eiran optikon tekemä esitutkimus. Kela korvaa osan kaihileikkauksen kuluista.
Eirassa voidaan kaihileikkaus tehdä nyt myös HUS:n myöntämän palvelusetelin perusteella.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2015, ja päivitetty keväällä 2016.