Hermopinteet ja tietyt käden erityissairaudet alkavat nopeasti haitata päivittäisiä aktiviteetteja ja pitkittyessään vaikuttavat oleellisesti työkykyyn. Aluksi pieneltä vaikuttava vamma saattaa hoitamattomana johtaa käden merkittävään toimintahäiriöön. Myös vanhojen vammojen jälkitilat vaativat joskus toimenpiteitä kunnollisten tarttumisotteiden palauttamiseksi.

Käsi vaatii tarkkoja tutkimuksia

Eiran Lääkäriaseman käsikirurgin vastaanotolla yläraajaongelmat tutkitaan huolellisesti, lähtien potilaan kertomien oireiden tarkasta selvittelystä. Siten voidaan määrittää, mitä koneellisia lisätutkimuksia tarvitaan ennen päätöksiä hoitolinjasta.
Laboratoriokokeet ja koneelliset tutkimukset toimivat vain täydentävinä menetelminä. Hoidon onnistuminen vaatii potilaan ja lääkärin välistä kiireetöntä kohtaamista.

Lepoa vai leikkaus?

Suurin osa vaivoista hoidetaan perinteisillä ”konservatiivisilla” menetelmillä, mutta toisinaan tarvitaan leikkausta. Magneettitutkimukset ja kerroskuvaukset mahdollistavat sisäisten rakenteiden tarkastelun ilman avoleikkauksia. Tähystystoimenpiteistä jää vain pienet haavat.
Ammatti, harrastukset ja muut aktiviteetit vaikuttavat omistajansa käden toiminnallisiin vaatimuksiin. Siksi lääkäri selvittää potilaalle eri hoitolinjojen todennäköiset seuraukset ja toipumisajat, jotta potilas voi opastettuna tehdäomat valintansa.

Jukka Hyrkäs
Käsikirurgian erikoislääkäri

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2011, ja muokattu keväällä 2016.