Shokkiherätys – painolle oli tehtävä jotain  

Se oli järkytys. Kristiina, 61, huomasi painonsa hätyyttelevän 100 kilon lukemaa kesällä 2017. Pelkästään yhden vuoden aikana oli tullut kahdeksan kiloa lisää. Polvia särki ja selkä oireili.

”Vaatteet olivat kyllä kiristäneet ja olin joutunut ostamaan yhä isompia kokoja. Mutta en ollut käynyt vaa’alla aikoihin, enkä tajunnut painoni nousseen näin paljon: 98 kiloa oli täysi yllätys. Se oli shokkiherätys: painolle on tehtävä jotain ja pian, jos haluan säilyttää terveyteni.”

Kristiina tunsi olevansa pattitilanteessa. Ruoka maistui ja syitä sohvalle jäämiseen oli helppo keksiä. Sitten hän kuuli helsinkiläisen Eiran sairaalan uudesta Orbera-laihdutusmenetelmästä.


Hoikan ihmisen identiteetti

Kristiina oli normaalipainoinen viisikymppiseksi.

”Minulla on ollut aina hoikan ihmisen identiteetti, eikä paino-ongelmia ollut.”

Sitten kiloja alkoi kertyä salakavalasti. Harrastukset vaihtuivat liikunnasta kirjojen pariin, ja hän osti auton, jolla alkoi kulkea työmatkansa. Lasten kasvaessa Kristiina alkoi käydä enemmän ystäviensä kanssa ravintoloissa syömässä.


Arjen kiireet ja vanhat tavat veivät voiton omalta laihdutusyritykseltä

Ensimmäiset ylimääräiset kuusi kiloa hän sai karistettua omin avuin pois.

”Tyttäreni häät olivat vuonna 2007, ja halusin mahtua juhlavaatteisiini.”

Laihdutuksen jälkeen Kristiina yritti pitää kiinni muutoksesta: syödä vähemmän ja käydä salilla. Arjen kiireet ja tapa syödä liian isoja annoksia veivät kuitenkin pian voiton.

”Olen kulkenut joka paikkaan autolla, enkä liikkunut juuri ollenkaan. Mitä enemmän painoa on kertynyt ja säryt ovat lisääntyneet, sen laiskemmin olen lähtenyt liikkeelle.”


Orbera kannustaa elämäntapamuutokseen

Kristiina oli jo aiemmin harkinnut vatsalaukun pienennysleikkausta, mutta kuultuaan kesällä 2017 Orbera-menetelmästä, hän kiinnostui heti. Orberassa vatsalaukkuun laitetaan tähystyksessä kylläisyyttä lisäävä silikonipallo. Vuoden kestävän prosessin aikana asiakkaat laihtuvat keskimäärin 15 kiloa.

”Silikonipallon ansiosta vatsaani mahtuu vähemmän ruokaa. Samalla saan luotua itselleni säännöllisen ruokailurytmin. Orbera kannustaa elämäntapamuutokseen, ja se on juuri sitä, mitä tarvitsen.”

Maailmalla suosittu menetelmä on auttanut jo 300 000:ta laihduttajaa. Kristiinaa kiinnosti Orberassa etenkin sen nopeus ja helppous. Kristiinan vatsaan pallo laitettiin marraskuun 2017 alussa.


Toimenpiteen helppous yllätti

Viikkoa ennen operaatiota Kristiina tapasi Eiran sairaalan sairaanhoitajan. Hän jutteli myös ravitsemusterapeutin sekä toimenpiteen tehneen kirurgi Anne Juutin kanssa. Myös läheisiltä tuli tukea.

”Mieheni ja tyttäreni ovat lääkäreitä. Molemmat kannustivat, kun sanoin meneväni toimenpiteeseen. Valmistauduin Orberaan nauttimalla kolme päivää vain mehuja ja soseita. Toimenpidettä edeltävästä illasta olin syömättä ja juomatta.”

Orbera-pallo täytetään viidellä desillä suolaliuosta. Toimenpide tehdään kevyessä nukutuksessa ja se on ohi 15 minuutissa. Asiakas saattaa voida pahoin viikon ajan toimenpiteen jälkeen, mutta muita sivuvaikutuksia ei ole. Puolen vuoden jälkeen pallo poistetaan vatsasta.

”En jännittänyt toimenpidettä yhtään. Tunsin olevani turvallisissa ja osaavissa käsissä. Toimenpiteen jälkeen heräsin vartissa. Oloni oli heti yllättävän hyvä, enkä meinannut uskoa, miten vikkelästi pallon laitto oli käynyt.”


Paha olo vain kerran

Kristiina kertoo varautuneensa kotiin päästyään pahimpaan: että vatsanpohjassa velloo ja paha olo iskee useampana päivänä.

”Varasin kolme päivää sairauslomaa, koska ajattelin, etten halua mennä luokan eteen oksentelemaan. Pahaa oloa ei koskaan tullut – yhtä kertaa lukuun ottamatta”, kertoo Espoossa opettajana työskentelevä Kristiina.

Sen ainoan kerran yököttävä olo iski kymmenen päivää toimenpiteen jälkeen. Kristiina vietti ystäviensä kanssa teatteri-iltaa ja söi ravintolassa liikaa kerralla.

”Se oli täysin oma vikani. Otin ensin kalakeiton ja sitten puoli lautasellista poronkäristystä. Kun pääsin kotiin, mahani oli pinkeä. Keskellä yötä oksensin mieheni päälle. Rautahermoinen mieheni sanoi vain auts ja yök ja siivosi jäljet.”

”Opetus meni minulle kerralla perille. Tuon jälkeen olen noudattanut tarkasti Eiran sairaalasta saamiani ruokailuohjeita.”


Säännöllinen rytmi löytynyt

Kristiina iloitsee, että nyt kaksi kuukautta leikkauksen jälkeen paino on lähtenyt tippumaan hyvin. Nyt Kristiinan vaaka näyttää jo seitsemän kilon pudotusta.

Hän syö pieniä annoksia neljä-viisi kertaa päivässä. Lautasella on hyvää ja terveellistä kotiruokaa: kalaa, vaaleaa lihaa ja paljon kasviksia.


Suhde ruokaan on muuttunut

”Aiemmin ongelmani olivat liian suuret annokset. Rakastan kaalilaatikkoa ja sitä upposi helposti kerralla kaksi lautasellista. Sushi-buffetissa vedin itseni aina ähkyyn. Suklaata mussutin melkein joka päivä. Sitä tekee edelleen mieli, mutta kun en osta suklaata kotiin, himo menee äkkiä ohi.”

”Nyt kuulostelen oloani ja tuntemuksiani. Otan lautaselle kerralla pienen määrän ruokaa, syön sen rauhallisesti enkä santsaa. Kovaa näläntunnetta en ole kokenut kertaakaan. Päivässä kaloreita kertyy noin 1300.”

Aamupalaleivät kinkkuineen ovat vaihtuneet kylläisyyttä hyvin pitävään puuroon. Lounaalla koulussa Kristiina söi tuhteja annoksia, nyt hän ottaa usein mukaan oman smoothien ja hedelmiä. Illalla hän syö itse kokkaamaansa kotiruokaa. Jääkaapissa on aina maustamatonta rahkaa, mikä on banaanin kanssa hyvä iltapala.

”Olen ylpeä itsestäni, etten ole repsahtanut kertaakaan. Viikonlopun herkkuhetkeksi on riittänyt kaksi ruisnappia graavilohella tai pieni pala sienipiirakkaa. Pidän siitä, että mikään ruoka ei ole Orbera-menetelmässä kokonaan kielletty.”


Säännöllinen tuki tsemppaa elämänmuutoksessa

Kristiina on hyvillään prosessin aikana Eiran sairaalasta saamaansa tukeen. Viikko toimenpiteen jälkeen hän keskusteli sairaanhoitajan ja ravitsemusterapeutin kanssa tunnelmistaan.

Sairaanhoitajan vastaanottokäynti on luvassa myös kolmen ja viiden kuukauden kohdalla. Orbera-pallon poiston jälkeenkin Kristiina tapaa vielä Eiran asiantuntijat. Orbera on koko vuoden kestävä prosessi, jossa tähdätään pysyvään elämänmuutokseen.


Tavoitteena pudottaa 20 kiloa

Kristiina sanoo, että motivaatio laihtua on kova.

”Liikkumattomuus on ollut ongelmani, mutta nyt painon pudotessa aion reipastua. Olen sopinut tyttäreni kanssa, että alamme käydä uimassa. Olen päättänyt repäistä itseni sohvalta myös säännöllisille kävelylenkeille. Tavoitteeni on pudottaa puolessa vuodessa 20 kiloa.”


Seuraa jatkossakin, mitä Kristiinalle kuuluu

Kerromme Kristiinan elämäntapamuutoksen onnistumisesta ja hänen ajatuksistaan Orbera-toimenpiteen jälkeen vuoden ajan.

Potilaan kokemus Orbera-laihdutushoidosta. Toimittajana Henna Rautiainen


ORBERA AUTTAA SAARAA LAIHTUMAAN. LUE SAARAN KOKEMUKSET ORBERASTA TÄSTÄ

MONI SYÖ HUOMAAMATTAAN LIIKAA, KERTOO LIHAVUUSTUTKIJA KIRSI PIETILÄINEN LUE LISÄÄVoisiko Orberasta olla apua sinulle?

Eiran sairaalasta ensimmäisenä Suomessa uusi ja ainutlaatuinen laihdutusmenetelmä, Orbera.

Hoito koostuu vatsalaukkuun puoleksi vuodeksi asetettavasta kylläisyyden tunnetta lisäävästä silikonipallosta ja yhden vuoden elämäntapamuutosohjelmasta.

Lue lisää ja/tai varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan konsultaatioon.

Lue lisää