Verisuonikirurgian erikoislääkäri, dosentti Mikael Railo kertoo, että nykyisin varsinkin nuoremmat miehet tulevat lääkärin vastaanotolle selvittämään tilannetta. He miettivät myös, miltä jalat näyttävät kesällä jalkojen turvotuksen ollessa pahimmillaan.

Joustavampi laserkuitu

Suonikohjuihin liittyvää turvotusta hoidetaan lääkinnällisellä hoitosukalla, mutta vaahtoruiskutus ja laserhoito antavat pysyvän hoitotuloksen. Perinteistä leikkaushoitoa ei enää tehdä. Laserhoito on nopeampi ja potilaalle miellyttävämpi toimenpide. Paikallispuudutuksessa, kipulääkkeen turvin tehtävä yhden jalan toimenpide kestää noin tunnin ja lyhyen seurannan jälkeen potilas kotiutetaan. Tarpeen mukaan molemmat jalat voidaan hoitaa samalla kertaa. Tukisukkaa pidetään noin kahden viikon ajan.

Potilaat valittavat harvoin kivusta toimenpiteen jälkeen. Jälkitarkastuksessa eräs potilas on Railolta kysynytkin, että ”milloin se kipu oikein alkaa”.

Eiran sairaalassa on nyt käytössä uusi ja entistä joustavampi laserkuitu, jonka avulla kirurgi voi hoitaa pienempiä suonia, sivuhaaroja tai yhdyslaskimoita. Lisäksi on tullut käyttöön uusi kahden kehän laserkuitu. Laserhoidon etuna on se, että sillä voidaan kajota suuriin suoniin. Laserkuitu viedään ultraääniohjauksessa runkosuoneen ja laserin lämpöenergia kutistaa hoidettavan suonen.

– Suonikohjujen hoidossa avainasemassa on kuitenkin aina toimenpidettä edeltävä potilaan haastattelu ja jalkojen ultraäänitutkimus. Hoitotavan valinnan tulee perustua kokemukseen ja asiantuntevaan tutkimukseen. Yleensä laskimovaivat eivät ole vaarallisia tai henkeä uhkaavia, mutta joskus harvoin laskimolaajentuma on vaikea-asteinen ja hoidon viivästyessä voi johtaa kohonneeseen laskimotukos- tai säärihaavariskiin, Railo toteaa.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2013, ja päivitetty keväällä 2016.