Hankalia oireita hoidetaan leikkauksella

Arviolta noin joka kolmas aikuinen nainen kärsii jonkinlaisesta lantionpohjan ongelmasta. Lääkärin vastaanotolla naiset kertovat esimerkiksi kärsivänsä lantionpohjan painontunteesta tai emättimessä tuntuvasta pullistumasta.

”Ylipaino, ikä, raskaudet ja synnytykset altistavat toimintahäiriöille, mutta erityisesti leikkaushoitoa suunniteltaessa on arvioitava kaikki lantionpohjan toimintaan vaikuttavat osa-alueet. Toimintahäiriön syy pitää aina selvittää tarkasti ja valita hoito sen mukaan”, toteaa dosentti, urogynekologian erikoislääkäri Tomi Mikkola.

Laskeumat ovat eräänlaisia gynekologisia tyriä, joiden hoito edellyttää Mikkolan mukaan huolellista diagnostiikkaa. Kaikki laskeumat pitää hoitaa samalla kertaa, jotta vältyttäisiin uusintaleikkaukselta.

Laskeumaleikkaukset tehdään tavallisesti emättimen kautta. Laskeumia tuetaan potilaan omilla kudoksilla. Jos kudokset ovat pettäneet aiemman leikkauksen jälkeen, tukirakenteita voidaan vahvistaa verkkomateriaaleilla. Jos laskeuma on vain emättimen etu- tai takaseinämässä, kohtu jätetään yleensä paikalleen.
Laskeumaoireita voidaan hoitaa myös erilaisilla emättimeen laitettavilla tukirenkailla/kuutioilla.

Nuoremmat potilaat toivovat usein leikkaushoitoa, koska laskeuma ei korjaudu tukien avulla. ”Eiran sairaalassa on käytössä kaikki eri leikkaustavat. Jos arvioimme täällä leikkauksen tarpeelliseksi, siihen pääsee ilman jonotusta. Leikkaukseen voi tulla myös oman gynekologin lähetteellä”, Mikkola toteaa.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2015, ja muokattu keväällä 2016.