Mikael Railo tapasi kesän kynnyksellä potilaansa, jonka toisen jalan suonikohjut hän hoiti laserilla helmikuussa. Vastaanotolle tuli iloinen potilas – ilman suonikohjuja.

Göta Strandström kärsi pitkään vaikeista ja kipeistäkin kohjuista, mutta epäröi leikkausta ja mahdollisia leikkaushaavoja. Jalka oli todella kipeä ja häiritsi yöunta, koska hyvää nukkumisasentoa oli vaikea löytää.

– Epäröin mennä lääkäriin näyttämään jalkaani ja kertomaan vaivoistani ennen kuin luin lehdestä tästä uudesta hoitotavasta, jossa suonikohjut poistetaan paikallispuudutuksessa. Jalkaan ei tehdä edes viiltohaavoja. Olin rauhallinen, kun lääkärini selitti ja kertoi, mitä toimenpiteessä tehdään.

Tässä tapauksessa yhden jalan toimenpide kesti kaikkineen puolisentoista tuntia. Laserkuitu vietiin hoidettavaan suoneen pienten pistoreikien kautta ja laserin lämpöenergialla saatiin isokin suoni kutistettua.

– Olen toipunut oikein hyvin. Ei ole ollut kipuja eikä turvotuksia eikä jalassa näy edes arpia! Jalka tuntuu paljon kevyemmältä toimenpiteen jälkeen. Heti seuraavana päivänä pystyin menemään kävelylenkille. Olen tyytyväinen hoitoon ja olen kertonut ystävillekin, joilla on samoja ongelmia.

Railo muistuttaa, että laserhoito sopii myös potilaalle, jolle on määrätty verta ohentavaa lääkitystä tai jolla on reilukin ylipaino. Lyhyen seurannan jälkeen potilaat pääsevät kotiin, ja hoitotulosta parantaa heti aloitettava liikkuminen. Tukisukkaa käytetään noin kahden viikon ajan.

Sairauslomaa tarvitaan yhdestä kolmeen vuorokautta.

– Monet potilaani ovat yllättyneet siitä, että eivät ole laserhoidon jälkeen tarvinneet edes kipulääkettä. Jotkut ovat pärjänneet jopa ilman sairauslomaakin, Railo sanoo

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2013, ja päivitetty keväällä 2016.