Verisuonikirurgian erikoislääkäri, dosentti Mikael Railo kertoo, että laserin avulla tehtävä toimenpide kestää noin tunnin verran jalkaa kohden. Se tehdään paikallispuudutuksessa ja kotiin potilas pääsee lähes saman tien, lyhyen seurannan jälkeen. Ultraääniohjauksessa laserkuitu viedään hoidettavaan runkosuoneen ja suonen ympäristö puudutetaan. Laserin lämpöenergia kutistaa suonen tukkoon. Samanaikaisesti poistetaan koukkumenetelmällä tai vaahtoruiskutusmenetelmällä häiritsevät ihonalaiset kohjut.

Hoidon jälkeen pidetään tukisukkaa noin kahden viikon ajan eikä sairauslomaa yleensä tarvita.

Hoito tervehdyttää verenkiertoa

Laserin ehdoton etu on siinä, että sen avulla pystytään kutistamaan isojakin suonia. Valtaosaltaan suonikohjut aiheutuvat alaraajojen pintalaskimoiden vajaatoiminnasta. – Suonikohjujen hoitaminen tervehdyttää osaltaan raajojen laskimoverenkiertoa, kun huonosti toimiva osa pintaverenkierrosta saadaan poistettua, Railo painottaa.

Laserhoito sopii valtaosalle potilaita ja kertahoidolla saadaan lopullinen tulos. Eiran sairaalassa on käytössä moderni radiaali-laser, joka on todettu tehokkaimmaksi lasermenetelmäksi suonikohjuhoidoissa. Kuitua pitkin kulkeva lasersäde purkautuu kehämäisesti hoidettavassa suonessa ja lämpövaikutuksellaan aiheuttaa suonen kutistumisen.
– Lasertoimenpide on varsin kysytty hoitomuoto. Myös hoidetuilta asiakkailta on tullut tyytyväistä palautetta, Railo toteaa.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2012, ja päivitetty keväällä 2016.