Olen saanut elämäniloni takaisin. Jaksan tehdä paljon enemmän erilaisia asioita, kuten vaikkapa tänä talvena  lumitöitä. Ja miltä nyt näytän! Näytän ihmiseltä, joka olen ollut koko ajan mielessäni, olen nyt minä. Olen onnellinen, sanoo Tammisaaressa asuva Petra Hultgren.

Vatsan leikkausarvista yksi on erityinen: perheeseen syntyi tyttövauva viime kesänä. Isosisko on kolme ja puolivuotias. Ruotsista kotoisin oleva Petra on asunut Suomessa kymmenen vuotta ja pystyy näin vertaamaan myös lihavuusleikkauksiin liittyviä asenteita.

– Ruotsissa lihavuusleikkauksista tiedetään enemmän. Terveydenhoitoalalla työskentelevän äitini työtoverille oli tehty tämä leikkaus ja äitini olikin koko prosessin ajan tärkeä tuki minulle. Vanhempieni kannustus merkitsevät minulle paljon.

Ehkä juuri sen vuoksi Petra ei myöskään kokenut tarvetta salata lihavuusleikkaukseen menoa. Nyt pikkukaupungissa kenenkään ei tarvitse miettiä, miksi Petran ulkoinen olemus muuttui merkittävästi. Lihavuusleikkauksen jälkeen paino on pudonnut 55 kiloa.

– Mutta ratkaisu ei ollut helppo. Elämäni tärkein ihminen, avopuolisoni, epäröi aluksi leikkausta ja tivasi, olenko todella kokeillut kaikkia muita mahdollisia keinoja. Ehkähän pelkäsi puolestani. Minulle tärkeintä on se, että hän nyt ymmärtää ja näkee ratkaisuni oikeaksi.

Petra sanoo kokeilleensa kaikki mahdolliset dieetit ja laihdutusryhmät. Tukiryhmistä ei ollut apua. Painonpudotuksen vaikeus kun on yksinkertaisesti se, että kilot kyllä tippuvat, mutta ne kertyvät helposti takaisin.

Henkinen muutos

Lihavuusleikkaus on Petran mielestä hyvin paljon henkinen ja psyykkinen prosessi, jossa ei ole koskaan valmis.
– Minun ei tee enää mieleni rasvaisia ruokia tai makeita. Olen laskenut leikkiä siitä, että Eirassa ei pelkästään hoidettu fyysisesti, vaan he tekivät päässänikin jotain!

Petra Hultgrenilla on ollut aiemmin melko huonoja kokemuksia terveydenhoitohenkilöstön suhtautumisesta lihavaan ihmiseen. Lihava kokee itsensä helposti tyhmäksi. Kaikki vaivat pannaan ylipainon syyksi, minkä vuoksi itseluottamus heikkenee – ja sitten pitää taas syödä lohdutukseksi.

Itseluottamuksen löytäminen on arvokasta. Siihen Petra sanoo tarvinneensa perusteellista ajattelua ja tunteiden läpikäymistä. Vanhat asiat on kohdattava: miksi päästin itseni lihavaksi? Olenko huono ihminen? Lääketieteellisestä toimenpiteestä ja kehosta saa tietoa, mutta psyykkinen valmistautuminen on vähintään yhtä tärkeää.

Petran mielestä on tärkeää, että Eiraan voi aina soittaa ja kysyä neuvoa. Lihavuusleikkauspotilaille on myös omat nettisivut.

 

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2014, ja päivitetty keväällä 2016.