Kymmenessä vuodessa Toivosen paino nousi 56 kiloa, enimmillään sitä oli 143 kiloa. Laihdutusryhmät eivät tuoneet pysyvää apua. Vaikka paino putosi ryhmien aikana, se nousi jälkeenpäin enemmän kuin oli laskenut. Neljäs yritys vuosi sitten talvella pudotti painon 137 kiloon. Hän oli varma, että paino nousisi jälleen. Toivonen näki lihavuusleikkauksen ainoana vaihtoehtona. Julkisen sektorin puolella leikkaus evättiin, mutta hän huomasi Eiran ilmoituksen leikkauksista. – Menin infotilaisuuteen, jonka jälkeen varasin heti ajan vastaanotolle. Päätökseeni vaikutti myös se, että hyvä ystäväni sairastui syöpään ja sai tietää elävänsä korkeintaan kaksi vuotta. Selvitin itsestäni, että kuusikymppinen, 137-kiloinen ja 182 cm pitkä mies minun elintavoillani elää keskimäärin 68-vuotiaaksi. Vaimoni elinaikaodote on kuitenkin 88 vuotta, joten ilman muutosta hän jäisi elämään yksin viimeiset 20 vuotta. Laihtumalla 50 kiloa pitenee elinaikaodotteeni 22 vuotta. Lisäehtoina on lisää liikuntaa, aterioiden välien lyhentäminen, ruokavalion muutos ja alkoholin käytön minimointi.

Leikkaus sujui uskomattoman kevyesti

Toivonen leikattiin Eiran sairaalassa huhtikuussa 2010. Sitä ennen hänen oli urakoitava painoa alemmas noin kymmenen kiloa leikkausta edeltävän parin viikon aikana. – Perehdyin toimenpiteeseen hyvin eikä tähystysleikkaus pelottanut. Tekijä oli yksi Suomen parhaista tähystysleikkauskirurgeista ja apuna hänellä oli juuri näihin leikkauksiin erikoistunut kirurgi Ruotsista. – Liikunta sujui heti jo sairaalassa. Kivut olivat vähäiset ja niitä kesti vain muutaman päivän. Unen tuloa helpottivat pillerit. Saamaani hoitoa ennen ja jälkeen leikkauksen voin vain kiitellä. Eiran ilmapiiri, palvelut, leikkaus, hoito ja jälkiseuranta ovat vertaansa vailla. Leikkausaamuna Toivonen painoi 126 kiloa. Nyt hän painaa noin 95 kiloa. Erotus on 31 kiloa. Maksimipainosta on lähtenyt lähes 48 kiloa ja vielä lähtenee noin 10 kiloa.

Elämä on muuttunut

Leikkauksen terveysvaikutukset ovat huomattavat. Verenpaine ja pulssi ovat laskeneet terveelle tasolle. Huono kolesteroli on laskenut ja hyvä noussut. Verenpaine- ja kolesterolilääkitystä on voitu pienentää merkittävästi. Uniapnea ja kuorsaus ovat loppuneet ja CPAP-laite on jäänyt turhaksi. Vatsallaankin voi jälleen nukkua. – Vaikka leikkaus oli hintava, laskin, että kustannus jaettuna jokaiselle saamalleni lisävuodelle on vähemmän kuin autoni vuosihuolto. Ja voin olla edelleen aktiivisesti työelämässä mukana, kertoo omaa arkkitehtiyritystä pyörittävä Toivonen. Ennen hän inhosi hedelmiä, kasviksia ja juureksia, mutta nykyisin valitsee mieluiten juuri niitä. Hyötyliikunta ja ulkotyöt maistuvat. Kävelykään ei hengästytä enää. – Merkittävin asia laihtumisessani on kuitenkin muutos elämäni laadussa. Tuska ja ahdistus ovat poissa. Elämänilo on palannut. Lisäksi uskon, että vaimollani säilyy mies, lapsillani isä ja lapsenlapsillani ukki huomattavasti pidempään kuin ilman leikkausta.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2011, ja päivitetty keväällä 2016.