"Kahdesti olin jo saanut lähetteen vatsalaukun ohitusleikkaukseen julkiselle puolelle, mutta jostain syystä en kuitenkaan sinne päässyt, vaikka minulla oli rasitteena esimerkiksi metabolisen oireyhtymän sairauksia: diabetes, korkea verenpaine ja korkea kolesteroli. Lähdin kyselemään Eirasta leikkausmahdollisuuksia, sillä olin aivan ehdottoman varma ja päättäväinen haluamaan leikkaushoitoa. Niin kauan olen tämän asian kanssa paininut. Olin myös jo etukäteen etsinyt tietoa leikkauksesta. Uskoin vahvasti suureen elämänmuutokseen, ja sen sain", hän kertoo.

Tarkat alkuselvitykset

"Tapasin aluksi leikkaavat kirurgit, Tom Scheininin ja Göran Lundegårdhin. Keskustelu heidän kanssaan osoitti selvästi, että syitä leikkaukseen oli. Asia eteni ja tapasin sisätautilääkärin ja ravintoterapeutin. Sain erittäin niukkaenergisen ruokavalion ohjeet, sillä ennen leikkausta asetettiin tavoitteeksi pudottaa painoa seitsemän kiloa. Ihan siihen en päässyt, kuutisen kiloa lähti, mutta se riitti."

Ruokavalio ja painon pudotus ennen leikkausta on tärkeää myös leikkauksen jälkeistä aikaa ajatellen.
"Minulle selvitettiin, että se helpottaa toipumista ja myös opettaa syömään oikein jatkossa. Mielestäni se oli tärkeä asia ihan psykologisestikin. Se pakotti pysähtymään ja miettimään asiaa."

Samalla selvitettiin myös tarkasti kaikki muut toipumiseen liittyvät asiat ja elimistössä mahdollisesti tapahtuvat muutokset.
"Esimerkiksi hiusten jonkinasteisesta lähtemisestä varoiteltiin etukäteen. Mielestäni tämä oli tärkeää saada tietää, kuin myös se, että ne kasvavat takaisin ja ettei kyse ole mistään totaalisesta kaljuuntumisesta."

Sairaalassa pari päivää

Leikkaus hoitui eräänä joulukuisena päivänä. Potilas oli leikkauksen jälkeen kaksi päivää Eiran vuodeosastolla. Aluksi ruoka oli nestemäistä tai soseutettua.

"Yhtään pahoinvointia en kokenut. Kaikki sujui heti tosi hienosti. Sain toki kipulääkkeitä, mutta itse asiassa tarvitsin niitä todella vähän. Kotona arki alkoi sujua ihan normaalisti. Noudatin tarkasti annettuja ruokaohjeita enkä kokenut mitään vaikeuksia. En kärsinyt kivuista tai pahoinvoinnista, en saanut syömisestä mitään oireita. Tosin joulu oli tulossa ja laitoin tietysti muulle perheelle jouluruuat ja herkut. Teki se vähän tiukkaa, enkä suosittele muille vastaavia tilanteita!"

Leikkaus vei diabeteksen

Elämä leikkauksen jälkeen on tuntunut pelkästään hienolta. Suurin ilo on painon putoamisen ohella ollut se, että terveydentila koheni saman tien.
"Diabetekseni jäi leikkauspöydälle. Yhtään kertaa en ole leikkauksen jälkeen käyttänyt diabeteslääkettä. Se on uskomaton kohennus elämänlaatuuni, sillä sain lääkkeistä jatkuvasti pahoja sivuoireita. Nyt kaikki se vaiva on poissa. Diabeteksen katoamisen lisäksi myös kolesteroliarvot tasaantuivat. Eirasta sain selkeät ja hyvät ohjeet leikkauksen jälkeistä aikaa varten. En ole tarvinnut yhtään ylimääräistä lääkärikäyntiä. Leikkauksen jälkeen kävin kerran ravintoterapeutin vastaanotolla ja hoitoon kuuluvalla seurantakäynnillä."

Elämä mallillaan, kunto kohdallaan

"Kuntoutuminen on sujunut mallikkaasti. Heti kun vain pystyin, aloitin vesijuoksun. Liikunnan lisääminen onnistuukin helpommin, kun paino alkaa leikkauksen seurauksena laskea. Kahdeksan kuukautta leikkauksen jälkeen painoni oli pudonnut yli 30 kiloa, ja suositeltuun normaalipainoon oli enää matkaa alta kymmenen kiloa. Hiuksia alkoi irrota puolen vuoden kuluttua leikkauksesta. Vertaisin sitä vähän samaan tilaan kuin joiltain naisilta lähtee hiuksia raskauden jälkeen. Kaikki ovat kasvaneet takaisin!"

"Elämääni on tullut paljon iloa: vaatteita löytyy tavallisista kaupoista ja ne näyttävät päällä hyviltä. Ennen leikkausta en olisi pitänyt mahdollisena pysyä työkykyisenä eläkeikään asti. Nyt olo on sellainen, etten näe mitään syytä, miksi en jatkaisi työelämässä mahdollisimman pitkään. Työkyky on parantunut valtavasti, samoin koko elämänlaatu. Tämä on ihan uskomattoman upea juttu."