– Itse asiassa jo ennen leikkausta suositellaan lihaskuntoharjoitteita niissä rajoissa, mitä sen hetkinen kunto antaa myöten. Kaikki liikkuvuus ja lihaskunto, joka voidaan saavuttaa, edesauttaa leikkauksesta toipumista, painottaa Eiran sairaalan ortopedian erikoislääkäri Mikko Manninen.

Kuntoutuminen edellyttää omatoimisuutta

Sekä Manninen että fysioterapeutti Nina Söderling korostavat potilaan omatoimisuutta ja päämäärätietoisuutta kuntoutumisen onnistumisessa.

– Tarpeeksi tehokkaat kipulääkkeet ovat erityisen tärkeitä aluksi. Jos potilas kokee kipua yrittäessään tehdä harjoitteita, hän alkaa pelätä. Silloin toipuminen pitkittyy. Mitä nopeammin päästään hyvään lihastoimintaan ja nivelliikkuvuuteen, sen lyhyemmäksi jää hankalan toipumisen vaihe. – Potilaan on oltava omatoiminen harjoitteiden tekemisessä, kukaan muu ei voi kuntouttaa häntä kuin hän itse. Liikeharjoitteet täytyy tehdä oikeasti ja päämäärätietoisesti. Pelkkä käveleminen ei ole riittävää kuntoutusta, Manninen painottaa.

Fysioterapeutilta tarkat ohjeet

Myös Nina Söderling korostaa, että ilman aktiivista harjoittelua ei saada palautettua lihasten ja nivelten normaalia toimintaa. Kivut ja virheasennot ovat usein rajoittaneet liikkumista ja jokapäiväistä elämää jo pidemmän aikaa ennen leikkausta.

– Kuntoutus käynnistetään ennen leikkausta esitutkimuskäynnillä, jossa potilasta neuvotaan tulevan kuntoutuksen etenemisestä. Käynnillä neuvotaan ja ohjataan kyynärsauvakävely, liikkuminen sekä harjoitusohjelma, joka kannustetaan aloittamaan kotona jo ennen leikkausta. Sairaalassa harjoittelu aloitetaan heti leikkauksen jälkeisenä päivänä fysioterapeutin ohjauksessa. Harjoittelu ja liikkuminen jatkuvat aktiivisesti heti leikkauksen jälkeisenä päivänä ja kotiutuminen tapahtuu yleensä kolmantena leikkauksen jälkeisenä päivänä voinnin mukaan. Joissakin tilanteissa voidaan jalkeilla oloa kokeilla jo leikkauspäivänäkin.
Varhainen liikkuminen ja fysioterapia lonkka- ja polvitekonivelleikkauksen jälkeen ehkäisevät laskimoveritulpan syntymistä, nopeuttavat paluuta itsenäiseen liikkumiseen ja omatoimisuuteen päivittäisissä toiminnoissa. Ja lyhentävät myös sairaalassaoloaikaa.

– Suuntana on, että heti ja mahdollisimman paljon liikettä, Manninen ja Söderling painottavat.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2012, ja päivitetty keväällä 2016.