Käymme ensin potilaan kanssa läpi nivelvaivaa ja mietimme, millaisin kotikonstein sitä voidaan hoitaa. Näitä ovat mm. liike- ja lihaskuntoharjoitteet, painonhallinta ja kipulääkitykset, ortopedian erikoislääkäri Mikko Manninen kertoo.

Aktiivinen kuntoutus

Tekonivelleikkauksen jälkeinen kuntoutus alkaakin jo ennen leikkausta.
– Nivelten ja lihasten aktiivinen käyttö nopeuttaa liikkuvuuden ja liikuntakyvyn palautumista. Leikkauksen jälkeen liikeharjoittelu alkaa heti, ja vuorokauden kuluessa leikkauksesta aloitetaan kävelyharjoittelu. Ilman harjoittelua arpimuodostus ja kiinnikkeet voivat pilata hyvän tuloksen, Manninen sanoo.

Takaisin vuorille

Vuosi sitten Mikko von Bruun joutui jättämään Espanjassa 300 kilometrin vaelluksen kesken kovan kivun takia ja palaamaan kotiin Helsinkiin. Onnistuneen lonkkaleikkauksen ansiosta pitkänmatkan kävely sujuu taas entiseen tapaan. Bruun hakeutui Eiran sairaalaan kollegansa suosituksesta. Kaikki eteni joustavasti, leikkausajankin pystyi suunnittelemaan omaan psykoterapeutin ja ryhmäpsykoanalyytikon työhön sopivaksi.
– Olin koko ajan hyvissä käsissä ja luotin siihen, että asiat sujuvat. Ortopedini Mikko Manninen selitti tekonivelen toimintaa ja jaksoi vastata kysymyksiini. Eirassa kaikki suhtautuvat potilaaseen huolehtivasti ja kunnioittavasti. Leikkaussalissakin henkilökunta toivotti tervetulleeksi kättelemällä, Bruun muistelee.

Hyvä valmistautuminen auttaa

Noin tunnin mittaisen operaation aikana kuului sahan, poran ja vasaran ääntä, mutta kipua ei tuntunut. Kipuakin tulee myöhemmin, sillä toimenpiteessä avataan iso pakaralihas, irrotetaan pari pikkulihasta ja jänne luusta sekä avataan nivelkapseli – lopuksi kaikki neulotaan kiinni.
Toipumista edistää hyvä valmistautuminen. Lihaskunnosta voi huolehtia ennen leikkausta esimerkiksi kuntosalilla. Heti leikkauspäivänä fysioterapeutin perusteellisessa ohjauksessa käydään läpi kävelemistä, portaiden nousua ja sängystä nousemista.
Kotona päivittäinen harjoittelu jatkuu. – Kotona ei pärjää ilman apua, sillä alussa keppien kanssa köpöttely on vaikeaa. Vaimo huolehti siitä, että sain ruokaa eikä haava tulehtunut. Noin kuukauden kuluttua jälkitarkastuksessa sain jo luvan luopua kyynärsauvoista. Soitin vaimolle, että nyt kävelen himaan Eirasta.

Leikkaukseen kannattaa valmistautua myös henkisesti
– Pahinta ei ole kipu, vaan jääminen liikkumattomuuden tilaan. Iso leikkaus on kokemuksena kuin hyökkäys omaa ruumista vastaan. Käsitys omasta kuolemattomuudesta ja terveydestä rikkoutuu pitkäksi aikaa. Tämän kokemuksen yli pääsee, mutta peloista on hyvä puhua jonkun kanssa.
Kesäkuussa Bruun palasi uuden tekonivelen kanssa Espanjaan, jossa matka vuosi sitten keskeytyi. Tekonivelen pitäisi kestää loppuelämän ajan.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2013, ja päivitetty keväällä 2016.