Vartalo muuttuu elämän aikana monesta syystä. Esimerkiksi ikä, painonvaihtelut ja raskaus muuttavat vartaloa. Nykyaikainen plastiikkakirurgia voi auttaa, jos asia häiritsee liikaa arjessa. Paino saadaan usein hallintaan elämäntaparemontilla ja liikunnalla, mutta häiritsevät rasvakertymät eivät aina häviä, vaikka paino olisi jo alakantissa. Löysä, roikkuva iho vatsalla, reisissä tai olkavarsissa saattaa myös olla ongelma. Poimuinen iho hautuu helposti ja voi jopa haavautua. Muuttunut vartalo, joka ei enää muistuta entistä, hankaloittaa pukeutumista, sosiaalista kanssakäymistä ja harrastuksia. Tässä vaiheessa asiasta voi tarvittaessa keskustella plastiikkakirurgin kanssa.

Rasvaimu

Tavallisin vartaloa muokkaava leikkaus on rasvaimu. Eiran sairaalassa se tehdään WAL-menetelmällä (Water Assisted Liposuction). Yleisimmät hoidettavat alueet ovat vatsa, kyljet ja reidet. Toimenpide tehdään puudutuksessa tai nukutuksessa, ja potilas kotiutuu samana päivänä.
Toipuminen kestää noin 3–4 viikkoa. Leikkauksen jälkeen ensimmäisen kuukauden ajan potilas käyttää tukivaatteita. Toimenpiteestä ei jää näkyviä arpia, vain 4–5 mm:n huomaamattomat arvet kohdissa, joista imukärki on viety sisään.

Rasvaimun yhteydessä poistettua rasvaa voidaan myös siirtää alueille, joista rasvaa on hävinnyt. Tavallisin kohde on rinnat. Rasvansiirto soveltuu erinomaisesti potilaille, joiden rinnat ovat ”hävinneet” imetysten seurauksena. Tulos on pehmeä ja luonnollinen. Tavoitellun tuloksen saavuttamiseksi rasvansiirto tehdään yleensä kahdesti noin 3–6 kuukauden välein. Rasva jää uuteen paikkaansa ja se ”lihoo tai laihtuu” potilaan mukana.

Riippuvatsan korjaus

Abdominoplastia eli riippuvatsan korjausleikkaus on hyvin yleinen. Se poistaa alavatsan rasvan ja roikkuvan ihon sekä kiristää raskauksien tai ylipainon seurauksena venyttyneet vatsalihakset. Samalla korjataan mahdolliset tyrät sekä alavatsan aiemmat leikkausarvet. Toipuminen kestää 3–4 viikkoa, jolloin potilas käyttää tukivyötä ja välttää raskaita ponnistuksia. Nivusseudun leikkausarpi jää näkymättömiin alusvaatteiden tai bikinien alle.

Joskus abdominoplastia joudutaan kyljissä olevan runsaan iho-ylimäärän vuoksi tekemään ”laajennettuna”. Jos painonlasku on kymmeniä tai jopa yli sata kiloa, vielä laajempi, ns. lower body-lift -leikkaus, on usein tarpeellinen. Potilaille on yleensä ennen tätä tehty mahalaukun ohitus tai vastaava laihdutusleikkaus.
Abdominoplastian vaikutusta voidaan pitää pysyvänä, jos paino ei nouse enää. Leikkaus sopii erityisesti niille, joille pelkkä rasvaimu ei riitä. Leikkauksesta hyötyvät myös potilaat, joilla vatsalihakset eivät ole palautuneet raskauksien jälkeen ennalleen.

Paras tulos vartaloa muokkaavalla kirurgialla saadaan, kun potilas on ensin itse saanut painon laskemaan ja vakiintumaan ruokavaliolla ja liikunnalla. Tuolloin myös leikkaustulokset ovat pysyviä. Nämä potilaat ovat usein hyvin tyytyväisiä. Uuden vartalon myötä he voivat käyttää vaatetusta ja palata harrastuksiin, joihin ei ole ollut mahdollisuutta pitkään aikaan.

Pentscho Popov
kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2013, ja päivitetty keväällä 2016.