”Nukkumistamme säätelee kaksi rinnakkaista järjestelmää. Toinen on sisäinen kello, joka rytmittää vuorokauden aikaisia toimintojamme ja siihen vaikuttavat pimeys ja valo. Toinen nukkumistamme ohjaava järjestelmä on ns. unipaine. Unipaine kasvaa valvomisen ja aktiivisen elämän myötä ja helpottaa nukkumalla. Lisäksi nukahtamiseen ja unessa pysymiseen vaikuttaa kykymme rentoutua”, kertoo Eira uniklinikan sairaanhoitaja, Kati Sundholm.

Näillä unihoitajan vinkeillä selviät kellojen siirrosta ja pimeästä kaudesta:

1. Pidä huolta säännöllisestä vuorokausirytmistä.

Pyri heräämään ja menemään nukkumaan aina samaan aikaan, myös vapaapäivinä. Noudata säännöllistä rytmiä myös päivällä mahdollisuuksien mukaan.

2. valoa heti aamuun ja herää ajoissa

Älä vietä sängyssä turhaa aikaa, vaan nouse heti ylös herätyskellon soitua ja laita valot päälle. Voit kokeilla myös kirkasvalohoitoa heti aamusta. Kerää päivän aikana riittävästi unipainetta olemalla aktiivinen. Herää ajoissa aamuisin, vaikka illalla nukahtaminen olisi venynyt.

3. pyri aktiiviseen päivärytmiin

Kerää päivän aikana riittävästi unipainetta olemalla aktiivinen. Muista liikunnan harrastaminen vaikka pimeä tuleekin aikaisin. Terveellinen syöminen edesauttaa myös normaalia unirytmiä.

4. kofeiini auttaa  hetkellisesti

Alkoholi, kofeiini, nikotiini ja energiajuomat voivat auttaa hetkellisesti, mutta heikentävät unen laatua, joten tunnet itsesi väsyneemmäksi.

5. Rauhoita nukkumaanmeno

Illalla riittää hämärämpi valaistus ja rauhallisempi tahti. Rentoutusharjoitukset sekä esim. lämmin suihku tai sauna auttavat nukkumaan valmistautumisessa.

NUKUITKO HUONOSTI? Tee helppo unitesti!

Nukuitko taas huonosti? Heräilitkö aamuyöstä? Kuorsattiinko teillä viime yönä?

Tee nopea unitesti selvittääksesi onko unesi riittävän hyvänlaatuista vai voisiko Eira Uniklinikka tarjota sinulle apua.

TEE TESTI
Julkaistu syksy 2017