Eiran lääkäriasemalla ja sairaalassa on tarjolla kaikki gynekologiset vastaanottopalvelut sekä laaja gynekologisen kirurgian osaaminen. Vastaanottoajan saa nopeasti ja mikäli kyseessä on leikkausta vaativa vaiva, leikkaukseen pääsy on myös joustavaa. Nykyään gynekologinen kirurgia on pitkälti joko tähystyskirurgiaa tai ns. vaginaalista, alateitse tehtävää kirurgiaa, joten laajoja leikkaushaavoja ei yleensä enää tarvita. Toipuminen on nopeaa eikä enää tarvita pitkiä sairaalassaolojaksoja. Monien toimenpiteiden jälkeen pääsee kotiin jo leikkauspäivänä, jotkut vaativat yhden yön viettämistä osastolla.

Helposti hoitoon

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Tomi Mikkola kertoo, että Eirassa on viime vuosina kehitetty laajasti gynekologisen kirurgian palveluita. Niiden hoitamiseen on parhaat mahdolliset laitteet ja välineistö. Leikkaussalit ovat monipuolisesti varustettuja juuri gynekologista kirurgiaa ajatellen. Eirassa voidaankin hoitaa lähes kaikkia gynekologisen kirurgian toimenpiteitä. Eirassa on kokeneita leikkaavia gynekologeja, ja usein heitä on leikkauksessa mukana kaksi. Se takaa parhaan mahdollisen osaamisen.
– Eiraan voi hakeutua gynekologiseen leikkaukseen joko Eiran gynekologien vastaanoton kautta, mutta myös suoraan omalta gynekologilta saadulla lähetteellä. Leikkauksen jälkeen potilas voi halutessaan käydä jälkitarkastuksessa omalla, lähetteen kirjoittaneella lääkärillään.

Stop painontunne ja virtsankarkailu!

Mikkola mainitsee, että erilaiset laskeumaleikkaukset sekä virtsankarkailuleikkaukset ovat lisääntyneet viime vuosina. Osasyy tähän on väestön ikääntyminen. Myös useamman kerran synnyttäneillä laskeumien riski lisääntyy, mutta ehkä tärkein tekijä on kudosheikkous eli alttius kudosten pettämiselle, joka voi johtaa laskeumaan.
– Laskeuma aiheuttaa tyypillisesti kiusallista painon- ja pullotuksentunnetta lantion pohjalla. Myös tihentynyttä virtsaamis- ja ulostamisvaivaa voi esiintyä. Laskeumat leikataan pääsääntöisesti alateitse ja useimmiten päiväkirurgisena toimenpiteenä.
Laparoskopialla eli tähystysleikkauksella hoidetaan esimerkiksi kohdunpoistoja mm. myoomien tai vuotohäiriöiden takia, mikäli lääkehoidolla tai hormonikierukan avulla ei saada riittävää apua. Lisäksi munasarjakystia ja endometrioosiongelmia hoidetaan tähystyskirurgian avulla. Endometrioosi aiheuttaa muun muassa kuukautis- ja yhdyntäkipuja sekä vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Tähystysleikkauksen etuna on tarkka moderni tekniikka, jonka avulla päästään näkemään leikkausalue läheltä ja tarkasti, mikä myös vähentää verenvuotoa, komplikaatioriskiä sekä pitkäaikaisempia ongelmia kuten kiinnikemuodostusta.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2011, ja muokattu keväällä 2016.