Silja Lehtisen venekunta matkusti heinäkuussa Lontoon olympiavesille. Joukkue voitti vuosi sitten match race -luokkansa esiolympialaiset ja tänä vuonna maailmanmestaruuden. Weymouthissa venekunta taisteli olympiapronssia.

Lehtisen venekuntaan kuuluvat lisäksi Silja Kanerva ja Mikaela Wulff. He ovat tyytyväisiä Eirasta saamiinsa palveluihin. – Kaikki on mennyt parempaan suuntaan. Kuntoutuksen ansiosta selkävaivani ovat paremmin hallinnassa, kertoo Mikaela, joka vielä esiolympialaisten aikoihin kärsi kovista kivuista. Istuminenkin tuotti tuskaa.

Koska lepo ei auttanut ja edessä olivat Australian MM-kisat, Mikaela päätti kokeilla Functional Movement -kuntoutusmenetelmää Eiran sairaalan osteopaatin Petri Vuorjoen ohjauksessa. – Tein ohjelman liikkeitä alussa useitakin kertoja päivässä. Kuminauhaharjoitus oli erityisen tehokas. Purjehdussuorituksen aikana tukiranka ja selkälihakset joutuvat todella koville. Match race vaatii erittäin vahvaa keskivartaloa.
– Siirryin tähän lajiin nopeasti eikä selkä ehkä pysynyt mukana. Nyt olen jo plussan puolella. Kuntoutuksen alussa oli hirmu tärkeää saada edes toivonkipinä, että vaivat saadaan hallintaan. Heinäkuussa juuri ennen h-hetkeä kesäolympialaisten tavoite oli Mikaelalle kirkas: täydellinen purjehdus. – Mikä tahansa ´top kasin´ joukkueista voi voittaa. Olosuhteet ovat niin vaihtelevat, että kovan aallokon ja tuulen jälkeen saattaa seurata lähes tyyni ja tasainen vesi. Ei siis riitä, että on hyvä vain yhdessä asiassa. Mikaela Wulff valittiin mukaan olympiaprojektiin suoraan ylioppilaskirjoituksista. Tulevaisuus on vielä avoin, mutta yksi asia on varma: ”Elän nyt unelmaani!”

Functional Movement -arvio

Functional Movement Screeningmenetelmän (FMS) avulla Eiran sairaalan osteopaatti Petri Vuorjoki kartoitti Mikaela Wulffin toiminnallisen liikkuvuuden. – Toiminnallisen liikkuvuuden epäkohdat aiheuttavat erilaisia liikuntavammoja. Osteopatian lisäksi testasin Mikaelan FMS:n avulla ja muokkasimme sen perusteella harjoitusohjelmaa. Aikaa oli vähän Australian MM-kisoihin, joissa maapaikka olympialaisiin ratkesi. Toiminnallisella harjoittelulla treenataan ihmiselle luonnollisia liikkeitä, joita ovat esimerkiksi kyykky, vedot, nostot ja työnnöt. Teknisesti oikein suoritettuina ne vahvistavat keskivartalon ja lantion seutua. Harjoitteilla pyritään vahvistamaan muun muassa lihaskestävyyttä, liikkuvuutta, tasapainoa, koordinaatiota ja ketteryyttä. Kansainvälisesti FMS:ä käyttävät jo monet ammattiurheilijat ja -joukkueet. Esimerkiksi Yhdysvaltain alppijoukkue käyttää apuna FMS-menetelmää. Menetelmä sopii kaikille liikkujille.

Olympiavesillä ilman piilolinssejä!

Vuosi ilman silmälaseja ja piilolinssejä on ollut Silja Kanervalle luksusta. Hän kävi Eirassa silmien laserleikkauksessa kesällä 2011. Enää ei tarvitse kuljettaa kertakäyttöisiä piilolinssejä kisamatkoilla mukana. Joskus ne olivat silmissä puolikin vuorokautta ja ne kuivattivat silmiä. – Laserleikkaus teki ihmeitä ja helpotti elämää kaikinpuolin muutenkin kuin vain urheillessa. On ollut mahtavaa saunoa ja uida ja nauttia vesiurheilusta kesälomalla ilman silmälaseja. Piilareiden käytöstä tullut päänsärkykin onpoissa, Silja kommentoi tilannetta ennen Lontoon olympialaisia. Silja on nähnyt, kuinka piilolinssit unohtanut kilpakumppani joutui purjehtimaan silmälasit päässä, koska piilarit olivat kadonneet. Sellaiseen ei ole varaa elämän tähän asti tärkeimmässä kilpailussa. Lasit huurtuvat, kastuvat ja tippuvat helposti.
– Tavoitteeni on kehittyä edelleen purjehtijana, ja olympialaiset ovat yksi jännittävä etappi matkan varrella. Hienoa tietää, että Lontoossa meitä on kannustamassa perhe ja puoli sukua, Silja Kanerva kertoo ennen Weymouthin regattaa.