Mikko Manninen, mitkä ovat tyypillisiä niveloireita?

Rasituksessa ilmenevä kipu on tavallisin haittaava oire. Nivelet saattavat rahista ja naksua, muljahdella ja niiden muoto voi muuttua. Lääkäriin tullaan usein kipeytyvien nivelten takia. Äkillinen kipu kertoo mahdollisesta kudosvauriosta, mutta krooninen kipu saattaa olla merkki nivelsairaudesta.

Kuuluvatko nivelkivut vanhenemiseen?

Eivät aina. Tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia voi ehkäistä huolehtimalla terveellisestä ravitsemuksesta ja lihaskunnon säilyttämisestä liikunnan avulla. Ylipainon välttäminen suojaa niveliä. Perinnölliset tekijät ja erilaiset vammat voivat kuitenkin altistaa nivelsairauksille ja -kivuille.

Mitä nivelrikko tarkoittaa?

Nivelrikko syntyy nivelen sisällä rappeuttavan prosessin seurauksena. Sitä esiintyy useimmiten polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä. Nivelrikko aiheuttaa muutoksia nivelrustossa, luussa ja nivelkapselissa. Nivelen rustopinta vaurioituu ja nivelrusto häviää osittain nivelpinnoilta. Nivelkapselissa voi olla liikakasvua ja tulehdusmuutoksia.

Millainen liikunta sopii nivelrikkoiselle?

Liike- ja liikuntaharjoittelussa tulee välttää kipua ja niveloireita lisäävää iskutyyppistä liikuntaa. Hyviä lajeja ovat esimerkiksi pyöräily, vesiliikunta ja hiihto.

Pitääkö kipua kestää?

Kun nivelkipu häiritsee merkittävästi päivittäistä elämää kuten liikkumista ja työtä, ja jos on jatkuvaa nivelen leposärkyä eikä parasetamolilääkitys auta, on syytä selvittää tilanne lääkärin vastaanotolla.

Milloin päädytään leikkaushoitoon?

Ensisijaisesti niveloireita pyritään hoitamaan harjoittelulla, lääkityksellä, fysioterapialla ja erilaisten apuvälineiden avulla. Tekonivelleikkaukseen päädytään perusteellisen tutkimuksen ja harkinnan perusteella silloin, kun nivelkipu on pitkäkestoista ja uhkaa merkittävästi liikuntakykyä.

Miten lonkkaproteesi valitaan?

Hyviä järjestelmiä on useita. Suomessa käytämme paljon nk. titaanimetallisia sementittömiä komponentteja, jotka luutuvat omaan luuhun. Sementittömään proteesiin voidaan liittää erilaisia liukupareja; kupin sisäpinta ja varren nuppi ovat valittavissa. Sementtikiinnitteiset komponentit ovat usein kromi-kobolttia varren ja nupin osalta ja muovia kupin osalta. Muovi-metalli liukuparinen proteesi sopii monille. Muovi-metalliparia hiukan vähemmän kuluva vaihtoehto on keraami-keraamipari. Se sopii erityisesti aktiiviliikkujille ja nuoremmille potilaille. Myös uuden sukupolven muovin ja keraamiikan yhdistelmät ovat kestäviä. Kovasta kromi-kobolttimetallista on tehty myös metalli-metalli liukupareja, tätä käytetään mm. pinnoiteproteesissa.

Ovatko metalliproteesit turvallisia?

Materiaaleihin liittyvät vakavat ongelmat ovat harvinaisia. Viime aikoina on huomattu, että ongelmia ovat aiheuttaneet metalli-metalli liukuparit, jotka ovat kuluneet poikkeavasti ja saaneet aikaan kudosreaktion. Erityisesti naisilla metalliproteesien on todettu aiheuttavan muita proteeseja enemmän kudosreaktioita. Metalli-metalliproteeseja tulisi seurata tarkemmin kuin muita liukupareja.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2012, ja päivitetty keväällä 2016.