– Kasvoilla näkyvät muutokset eivät vastaa omaa olotilaa. Perusilme on väsynyt, vaikka olisi tyytyväinen elämäänsä. Moni korostaa, että haluaa näyttää virkeältä oman ikäiseltään", plastiikkakirurgian erikoislääkäri Minna Rautio Eiran sairaalasta toteaa. Hän on tehnyt injektiohoitoja yli 15 vuoden ajan ja tuntee alan kehityskaaren.
–Nykyisillä injektiohoitojen täyteaineilla voidaan hoitaa ihon rakennetta, pieniä pintaryppyjä, syvempiä uurteita tai täydentää kasvonpiirteitä. Arvioimme yhdessä tilanteen ja etsimme kullekin sopivan yksilöllisen ratkaisun. Moni vastaanotolle tuleva kokeekin, että ihmisiä arvioidaan yhä enemmän – ei niinkään ulkonäön vaan olemuksen perusteella.
–Monissa ammateissa pitäisi näyttää virkeältä ja elinvoimaiselta. Joskus huoli pieneltä tuntuvasta ulkonäköseikasta, kaulaheltasta tai otsajuonteesta, imaisee ihmisen energian. Plastiikkakirurgi on tottunut arvioimaan kasvojen mittasuhteita. Hän keskustelee potilaan kanssa uurteiden ja ryppyjen luonteesta, kudostyypistä, halutun toimenpiteen suuruudesta, toipumisajasta ja kustannusarviosta.

Hyvä hoitosuhde

Hyvässä hoitosuhteessa potilas voi luottaa siihen, että hoitosuunnitelma perustuu hänen toiveeseensa. Plastiikkakirurgilla on uusin tieto hoitojen vaikuttavuudesta ja turvallisesta käytöstä. Hyvään hoitosuhteeseen kuuluu myös jatkuvuus ja suunnitelmallisuus. Etenemme usein hienovaraisesti. Ilmeen muutos saa näkyä, muttei se, miten se on saatu aikaiseksi. Hyaluronihappoa sisältävän injektiohoidon vaikutus perustuu aineen kykyyn sitoa vettä. Se lisää ihon täyteläisyyttä, mutta hajoaa elimistössä ajan myötä. Vaikutuskaan ei ole pysyvä. Jos haluaa vaikutusten pysyvän, hoitoja pitää uusia. Tähän perustuu myös hoidon turvallinen käyttö. Suomessa käytettävät täyteaineet hajoavat ja häviävät elimistöstä. Ne muistuttavat elimistön omia molekyylejä tai ovat muutoin elimistölle tuttuja aineita. Plastiikkakirurgin tekemien injektiohoitojen lisäksi on erilaisia menetelmiä, joilla hoidetaan ihon rakennetta, verisuonimuutoksia tai korjataan väriepätasaisuuksia. Eirassa näitä hoitoja tehdään laserlaitteella. Kemiallisia kuorintoja tekevät sairaanhoitajat. –Niillä pystytään ylläpitämään, ehkäisemään ja hidastamaan muutoksia, mutta ei korjaamaan selkeitä ikääntymismuutoksia. Injektiohoitoja käytetään nykyisin niin paljon, että plastiikkakirurgian kansainvälisissä konferensseissa käsitellään myös komplikaatiota, joista infektiot ovat tavallisimpia mutta edelleen harvinaisia. Potilaan perusterveydentilan lääkäri selvittää alkuhaastattelussa.

"Jos ihminen saa, mitä hakee eli pienen ilmeen muutoksen ja piristyksen, hyvä mieli ja hyvä olo vaikuttavat koko olemukseen", sanoo plastiikkakirurgi Minna Rautio.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2014, ja päivitetty keväällä 2016.