Kaihikirurgian esitutkimus

Kaihiesitutkimuksen Eiran sairaalassa ennen leikkausta tekee silmäkirurgi ja siihen sisältyy silmäkirurgin vastaanotto, tutkimukset ja linssin määritys sekä optikon tekemät silmän mittaustutkimukset. Jos epäilet kaihia tai sinulla on todettu kaihi, voit varata ajan suoraan Eiran silmäkirurgin esitutkimukseen. Yli 60-vuotiaille suosittelemme säännöllisiä silmälääkärin kontrolleja, jotta voidaan ajoissa havaita mahdolliset näköä heikentävät muutokset. Ikääntymisen myötä silmän mykiö eli linssi tiivistyy ja tummenee, jolloin silmän verkkokalvolle tulevan valon määrää vähenee ja näkemisen laatu huononee. Kaihimuutosten ei ole tarvinnut edetä pitkälle kun se voidaan leikata ja näin parantaa elämänlaatua jo ennen kuin näön huononeminen haittaa merkittävästi arkea. Eirassa kaihileikkaus voidaan tehdä myös HUS:n myöntämän palvelusetelin perusteella.

Silmälaser- ja linssikirurgian esitutkimus

Myös silmien taittovirheitä ja ikänäköä korjattaessa huolellisesti tehty esitutkimus on kaiken a ja o. Eirassa erityiskoulutuksen saanut optikko kuvaa ja mittaa esitutkimuksessa silmät usealla eri laitteella, jotta sopivin leikkausmenetelmä saadaan selvitettyä. Perusteellinen tutkimus kestää tunnin, on kivuton ja sen aikana selvitetään myös mahdollisia muita silmäterveyden riskitekijöitä. Esitutkimuksen perusteella silmäkirurgi arvioi, onko silmäleikkaus mahdollinen ja voiko silmälaseista päästä eroon sekä valitsee yksilöllisesti juuri potilaalle sopivimman leikkausmenetelmän monista leikkausvaihtoehdoista (SMILE, FemtoLASIK, PRK, silmänsisäinen piilolinssi ICL tai linssileikkaus). Mikäli tutkimuksessa ilmenee jotain silmäsairauteen viittaavaa, ohjataan potilas jatkotutkimuksiin silmälääkärille.

Esitutkimuksessa tutkitaan ja mitataan:
– sarveiskalvon paksuus
– sarveiskalvon kaarevuus ja aaltorintama-analyysi
– sarveiskalvon topografia
– taittovirhe (lasien miinus- tai plusvoimakkuus sekä ns. hajataitteisuus)
– silmänpaine
– silmän mikroskopointi
– silmän pituus, etukammion syvyys, mykiön paksuus
– silmän takaosa eli tehdään OCT-valokerroskuvaus ja
– mittaus verkkokalvolta tarkan näkemisen eli maculan alueelta ja papillan ympäriltä

Laserleikkauksia tehdään 18-vuotta täyttäneille ja synnytyksestä tulee olla kulunut 6 kk. Piilolinssejä ei tule käyttää viikkoon ennen esitutkimusta eikä leikkausta.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2015 ja muokattu keväällä 2016.