Täyteaineita ihon alle

Ei-kirurgiset hoidot soveltuvat pienehköihin muutostarpeisiin. Ihon alle tehty rasvansiirto tai täyteaineruiskutukset kuten hyaluronihappogeelit lisäävät ihon sidekudoksen määrää ja kiinteyttävät ihoa. Ei-kirurgisista hoidoista suurimman suosion on saanut botuliinihoito. Botuliinitoksiini rentouttaa hoidettuja lihaksia muutaman kuukauden ajan. Lihasten keskinäinen tasapaino muuttuu, rypyt vähenevät ja kulmakarvat saadaan korkeammalle. Uudempia tulokkaita Eiran sairaalan täyteainevalikoimassa ovat Sculptra ja Radiesse. Niitä ruiskutetaan ihon alle pieniä määriä. Niillä saadaan aikaan sekä täyttöä että ihon kiinteytystä. Vaikutuksen alkua joutuu tosin odottamaan jopa yli kuukauden, mutta tulokset voivat olla varsin pitkäkestoisia. Hoito voidaan uusia tarpeen mukaan. Yleensä suositellaan käytettäväksi ainoastaan sellaisia täyteaineita jotka sulavat kokonaan pois ajan kuluessa.

 

Oma rasva hyötykäyttöön

Kaupallisten täyteaineiden lisäksi ihon kimmoisuutta voidaan parantaa rasvansiirrolla. Eri alueiden kuten posken ja alaluomen välinen raja on nuorena huomaamaton ja sulava. Vanhemmiten tällaisiin kohtiin tulee juonne tai painauma, sillä rasva kutistuu elimistössä vähitellen vuosien myötä ja iho sekä sidekudokset jäävät löysiksi. Rasvansiirto tehdään neulanpistoreiän kautta pienellä putkella ruiskuttamalla ja se toistetaan tarvittaessa halutun tuloksen saavuttamiseksi. Siirretystä rasvasta osa sulaa pois noin kuukaudessa, mutta loppuu jää siirrettyyn kohtaan pysyvästi. Rasvansiirron avulla puuttuvan kudosten tilavuus palautetaan normaaliksi. Se parantaa ulkonäköä ja tekee nuorekkaammaksi.

 

Kohotusleikkaus piristää ilmettä

Kasvojen kohotuksessa on tavoitteena palauttaa lihasten alkuperäinen muoto ja jäntevyys ja välttää ihon kiristämistä liikaa. Leikkaus tehdään vain alueille, joissa on muutoksen tarvetta. Yleensä käsitellään otsaa ja kulmakarvoja, ylä- ja alaluomia, keskikasvoja, poskia, leukakulman aluetta eli posken alaosaa sekä kaulaa. Nykyisin kasvojen kohotusleikkauksissa pyritään kohottamaan lähes pystysuoraan ylöspäin eikä sivulle kuten aiemmin. Suurin kohotus pitäisi kohdistua alueelle, jossa laskeutuminen ja venyttyminen on suurinta, eli leukakulmien "hamsteripussien" alueelle, poskipäiden alueelle ja kulmakarvojen ulompaan osaan. Kaulalla suurin kohotus suuntautuu leuan alta korvan alapuolelle. Kaulan rasvan poistossa ollaan nykyään aiempaa säästävämpiä. Erityisesti rasvaa halutaan säilyttää poskipäiden ja silmien alueella. Aiemmin ylä- ja alaluomista poistettiin suuria määriä rasvaa leikkauksessa mutta nykyinen suuntaus on säilyttää niin paljon rasvaa kuin mahdollista ja käyttää se mieluummin sellaisten alueiden täyttämiseen joista rasvaa puuttuu.

Kaarlo Ståhlberg
kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri

 

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2010, ja päivitetty keväällä 2016.