Mikä on yleinen trendi plastiikkakirurgiassa tällä hetkellä?
– Pientoimenpiteiden määrä on reilusti lisääntynyt. Niihin kuuluvat rasvasiirrot, täyteaineiden ja botuliinin laitto sekä laser-hionnat. Botuliini tasoittaa ryppyjä estämällä lihasten liikettä, mutta sitä käytetään myös esimerkiksi liikahikoilun hoitoon.

Mikä on uusinta esteettisissä hoidoissa?
– Meillä on käytössä uusin hyaluronihappo-täyteaine, joka on entistä pitkäkestoisempi. Sen vaikutus voi kestää jopa 1,5 vuotta. Turvallista on se, että vaikutus häviää aineenvaihdunnan myötä, jolloin täytettävät kohdat voidaan suunnitella ja muuttaa ikääntymisen myötä.

Mitä plastiikkakirurgisia leikkauksia tehdään eniten?
– Leikkaamme paljon raskaita silmäluomia. Kasvojen kohotuksia tehdään, kun pientoimenpiteistä ei ole enää apua. Lisäksi poistamme arpia, patteja ja kaikenlaisia luomia. Ihosyövät ovat tasaisesti lisääntyneet, joten suosittelen, että kaikki punertavat, mustat tai oireilevat luomet tutkitaan. Osa potilaista käy säännöllisesti parin vuoden välein luomien tarkastuksessa.

Onko leikkauksiin suhtautuminen muuttunut ajan myötä?
– Kyllä on. 1990-luvulla kauneusleikkauksista kerrottiin vain parhaalle ystävälle. Nyt tv:n muodonmuutossarjojen myötä plastiikkakirurgiasta on tullut tavallinen puheenaihe ja pariskunnat tulevat joskus yhdessä toimenpiteisiin. Ainoastaan intiimialueiden plastiikkakirurgiasta on vähemmän keskustelua julkisuudessa.

Laitetaanko rintaproteeseja paljon?
– Proteeseja laitetaan eniten hoikille. Jos omaa rasvaa on käytettävissä, voidaan rintoja suurentaa rasvasiirrolla.

Käykö miehiä leikkauksissa?
– Miesten osuus on lisääntynyt tasaisesti ja on nyt noin 16 % asiakkaista. Etenkin asiakastyötä tekevät miehet kertovat haluavansa näyttää virkeiltä. Miesten iho on paksumpi, joten ryppyjä tulee vähemmän kuin naisilla, mutta silmäluomien pussitusta, rasvaimulla tasoitettavia paikkoja ja haitallisia ihon luomia on molemmilla.

Mikä vinkiksi, kun haluaa virkistää omaa peilikuvaa?
– Suosittelen silloin varaamaan ajan plastiikkakirurgisen sairaanhoitajamme maksuttomalle neuvontavastaanotolle keskustelemaan toimenpiteiden mahdollisuuksista vaikkapa happokuorinnan ohella.

Kysymyksiin vastasi Eeva Siitari, kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri

 

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2014, ja päivitetty keväällä 2016.