Työterveyslääkäri Anna Back on innokas juoksija ja kuntoilija. Hän lenkkeilee pitkiä lenkkejä jaharrastaa uintia ja muuta urheilua vähintään neljä kertaa viikossa. Puolimaratoneja on tullut juostua useampi.

Viime syksynä hän alkoi tunteakipua oikeassa polvessaan ja polvi tuntui jotenkin epävakaalta juoksun aikana. Oikean polven ulommainen nivelkierukka oli revennyt. Vamma oli pidemmän ajan kuormituksen seurausta.
– Minulle ehdotettiin tähystysleikkausta paikallispuudutuksessa, sillä se sopii tämäntyyppisen vammankorjaamiseen enkä myöskäänitse ole mitenkään herkkä puudutusaineilletai koe piikkikammoa.

Backin polvi operoitiin eräänäperjantaina, ja maanantaina hän oli jo töissä. Hän ei tarvinnut keppejä kävelyn tueksi, eikä ensimmäisen yön jälkeen myöskään kipulääkkeitä.

– Viikon kuluttua kävin ensimmäisen kerran vesijuoksemassa ja kolmen viikon kuluttua juoksin kymmenen kilometrin lenkin. Jälkeenpäin en voisi tyytyväisempi olla! Olin tosi yllättynyt, että korjaus voitiin tehdä paikallispuudutuksessa, se oli vähän kuin olisi käynyt hammaslääkärissä. Vaivatonta ja nopeaa eikä vienyt liikuntakykyä hetkeksikään.

Ortopedian erikoislääkäri Esko Kaartinen kertoo, että toipuminen tähystysoperaatiosta on nopeaa ja suhteellisen helppoa toimenpiteen tuottaman pienehkön kudosvaurion ansiosta. Sairausloman pituus riippuu tähystyslöydöksistä sekä tehdystä toimenpiteestä.

Tavallisia paikallispuudutuksella tehtäviä tähystystoimenpiteitä ovat nivelkierukkarepeämien korjaukset tai poistot, irtokappaleiden poistot, rustovaurioiden siistimiset, nivelkalvon liikakasvun poistaminen tai hankausta aiheuttavien luukyhmyjen poistaminen.

– Potilashaitari on ollut 15-vuotiaasta ylöspäin eikä ylärajaa sitten olekaan vaan muu peruskunto ratkaisee. Paikallispuudutustoimenpiteen hyvä puoli on sen suhteellisen kevyt kustannusrakenne. Oikein toteutettuna se ei myöskään ole sydämelle ja verenkierrolle lainkaan niin rasittava toimenpide kuin mitä ovat yleisanestesia- tai selkäpuudutustoimenpiteet. Edellytyksenä toimenpiteelle on kuitenkin se, ettei potilas ole allerginen käytetyille puudutusaineille.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2012, ja päivitetty keväällä 2016.