Jos menetetyn hampaan tilalle ei laiteta mitään, on suuri riski, että purenta muuttuu ja syöminen vaikeutuu. Ongelmia voi tulla myös siitä että vastapurijana oleva hammas liikkuu uuteen asentoon kun "kaveri" häviää.

Puuttuvien hampaiden korvaamiseen hammaslääkärit ovat pitkään käyttäneet osaproteesia, kokoproteesia ja muihin hampaisiin tukeutuvaa siltaa. Proteesit ovat kuitenkin irtonaisia ja ärsyttävät limakalvoja ja siltahoidossa täytyy mahdollisesti hioa terveitä hampaita.

Hammasimplantti on pysyvä ratkaisu

Hammasimplantti on potilaan leukaluuhun pysyvästi istutettu keinohammas, joka ei liiku syödessä tai puhuessa. Hammasimplantteja on tehty 1960 luvulta asti. Suomi on vielä pieni maa implanttien suhteen, niitä on asennettu noin 15 000 kpl vuodessa, kun Ruotsissa luku on 120 000 kpl/vuosi.

Alkuvaiheessa 1960 - 1980 -luvulla implantteja asennettiin ainoastaan kovien kriteerien täytyttyä (hyvä luun määrä ja laatu, tupakoimaton, hyvä yleisterveys). Tänä päivänä noudatetaan edelleen tarkkoja kriteerejä, mutta tekniikka ja materiaalit ovat parantuneet huimasti, joten implantteja voidaan asentaa turvallisesti myös heikkoon luuhun ja jopa tupakoitsijoille (kuitenkin suosittelemme tupakoinnin lopettamista ennen leikkausta ja muutenkin). Myös yleissairauksien suhteen on enemmän mahdollisuuksia.

Näin tapahtuu implantin asennus

Tyypillinen tapaus on alatakahampaan puuttuminen. Potilas tulee konsultaatiokäynnille, jossa tutkitaan leukaluun tilanne, potilaan yleisterveys sekä purenta.

Implantin kirurginen asennustoimenpide käydään potilaan kanssa läpi ja keskustellaan riskeistä. Myös jälkihoito ja lääkitykset selvitetään hänelle.

Leikkaus tehdään useimmiten paikallispuudutuksessa (myös esilääkitys, sedaatio tai nukutus ovat mahdollisia). Implanttiruuvi asennetaan ja haava ommellaan kiinni. Toimenpide kestää noin 30 - 45 minuuttia. Kontrollikäynti ja ompeleiden poisto tapahtuvat noin 1 - 2 viikon kuluttua ja implantin annetaan luutua 6 - 16 viikkoa.

Varsinainen hampaan rakentaminen implantin päälle aloitetaan, kun paranemisaika on ohi. Kokonaishoitoaika vaihtelee 8 ja 26 viikon välillä.

Implanttikantoinen hammas vaatii jatkuvaa hoitoa, metalli ei voi reikiintyä mutta ikenen huolto on tärkeää. Hammasharja (tavallinen tai sähkö) sekä esimerkiksi hammasväliharja sekä säännölliset hammaslääkäri/suuhygienistikäynnit riittävät normaalitapauksissa mainiosti.

Kun oma leukaluu ei riitä

Monella potilaalla on hampaattomia alueita, jotka ovat olleet ilman hammasta pitkään. Leukaluuta on voinut hävitä, jolloin sitä ei ole tarpeeksi implantin asentamiseen. Tarvitaan luusiirre, joka lisää luun määrää.

Tyypillisiä luupuutosalueita ovat yläleuan taka-alueet, joissa poskiontelon pohja tulee hyvin alas ja estää täten implantin asennuksen. Poskiontelonpohjan nosto (sinus-lift) on toimenpide, jolla pystymme lisäämään luuta poskiontelonpohjaan ja implantti voidaan asentaa 4 - 6 kk:n luutumisjakson jälkeen.

Luusiirretekniikat ovat kehittyneet viime vuosina nopeasti ja nykyisin on mahdollista asentaa implantti luuhun, johon asennus ei vielä 20 vuotta sitten olisi onnistunut. Normaalisti suun luusiirre tehdään paikallispuudutuksessa ja luuta siirretään esim. alaleuasta yläleukaan. Nämä toimenpiteet paranevat yleensä hyvin ja komplikaatioita tai kipuja on vähän.

Suurempi luusiirre voidaan ottaa esim. suoliluuharjanteelta nukutuksessa. Tämä toimenpide on hankalampi potilaalle mutta luusiirteen määrä on suuri ja isommatkin luupuutokset voidaan näin korjata.

Eiran kokenut tiimi hallitsee vaikeatkin tapaukset

Implanttihoito on tiimityötä ja Eirassa tiimiin kuuluu kirurgin ja assistentin lisäksi protetiikan erikoishammaslääkäri sekä suuhygienisti. Protetiikan erikoishammaslääkäri on erikoistunut purennan rakentamiseen ja purentaan, kun taas suuhygienisti hoitaa suun terveyttä esim. puhdistuksilla ja opettamalla potilaalle puhdistustekniikat.

Käytössämme ovat kaikki yleisimmät materiaalit. Usein riittää, että käytämme muualta otettavan luusiirteen sijaan luukorvikeaineita (keinoluu). Nämä materiaalit ovat turvallisia ja onnistumisprosentti on korkea.

Eirassa toimivat erikoishammaslääkärit ovat mukana alan tutkimus- ja kehitystyössä, joten käytettävissä on koko ajan viimeisin tieto. Myös kokeelliset hoidot kuten luuta muodostavan aineen käyttäminen ovat mahdollisia.

Tervetuloa - hammaslääkärin lähetteellä tai ilman

Eiraan voi implanttihoitoon tulla suoraan tai vaihtoehtoisesti oman hammaslääkärin kautta lähetteellä. Teemme aina kirjallisen hoitosuunnitelman sekä kustannusarvion, joka määritellään yksilöllisesti tutkimuksen jälkeen. Kelan korvausta on mahdollista saada kirurgisen toimenpiteen sekä tutkimuksen ja röntgenkuvausten osalta.

Tom C. Lindholm
suu- ja leukakirurgi, dosentti

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2007, ja päivitetty keväällä 2016.