Rintojen koko ja muoto muuttuvat elämän aikana. Tavallisin rintojen muotoa korjaava leikkaus on rintojen suurennus silikoni-implanteilla. Suurin kohderyhmä ovat naiset, joilla rintojen alkuperäinen koko on pieni. Toinen lähes yhtä suuri, iältään hieman vanhempi potilasryhmä ovat naiset, joilla rintarauhasen koko on pienentynyt imetysten myötä ja muoto sekä koko halutaan palauttaa ennalleen. Mikäli rinnassa on runsaasti ylimääräistä ihoa, tehdään samassa leikkauksessa ryhdistys (nk. mastopexia-augmentaatio). Kaikissa rintojen muotoa korjaavissa leikkauksissa korjataan myös mahdollinen ”eriparisuus” eli asymmetria.

Eiran sairaalassa käytetään erittäin korkealaatuisia silikoni-implantteja, joilla on sekä CE että FDA:n (Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto) hyväksyntä laadun ja turvallisuuden suhteen. Eri kokoja ja malleja on suuri määrä. Lopullinen implantti valitaan yksilöllisesti potilaan mittasuhteiden sekä hänen koon ja muodon suhteen asettamiensa toiveiden mukaan. Eiran sairaalassa on myös mahdollisuus tehdä suurennus polyuretaani-implantilla, joita maailmalla on alettu käyttää enenevässä määrin. Niitä käytetään erityisesti tapauksissa, joissa implantit halutaan vuosien kuluttua vaihtaa esimerkiksi erikokoisiksi. Rintaimplanttileikkaus tehdään nukutuksessa, jolloin voidaan täydellisesti varmistaa kivuttomuus leikkauksen aikana.

Rinnan suurennusleikkaus voidaan tehdä myös omaa rasvaa käyttäen, jolloin puhutaan rintojen rasvansiirrosta. Tässä menetelmässä rasvaimulla poistetaan rasvaa häiritsevistä kohdista, tavallisimmin vatsalta tai reisistä, ja siirretään se rintoihin. Rintojen rasvansiirto soveltuu parhaiten potilaille, jotka toivovat 1-2 kuppikoon suurennusta ja vartalossa on häiritseviä rasvakertymiä - eli erinomaista siirrettä.

Rinnanpienennysleikkauksessa eli reduktioplastiassa poistetaan ylimääräinen rintarauhaskudos sekä ihoa. Rinta pienenee ja ryhdistyy. Keventyneen rinnan myötä usein niska- ja hartiasäryt helpottuvat ja liikuntaharrastukset muuttuvat taas mielekkäiksi.
Eiran sairaalaan voi tulla rintojen pienennysleikkaukseen myös käyttäen HUS:in myöntämää palveluseteliä.

Rintaleikkaus tehdään normaalisti päiväkirurgisesti eli potilas kotiutuu samana päivänä. Halutessaan potilas voi myös jäädä yöksi vuodeosastolle. Toipuminen leikkauksen jälkeen on yleensä nopeaa ja ensimmäisen viikon jälkeen useimmat potilaat voivat palata töihin. Ensimmäisellä viikolla on kuitenkin syytä välttää raskaiden taakkojen nostoja, autolla ajoa tai muuta rintalihaksia rasittavaa toimintaa. Raskaasta urheilusta on syytä pitää noin kuukauden tauko. Ompeleet ovat itsestään sulavia. Tukevia, tähän käyttöön suunniteltuja liivejä käytetään ympärivuorokautisesti yhden kuukauden ajan. Kaikissa rintaleikkauksissa lopullinen muoto saavutetaan noin 6 kk kuluttua leikkauksesta.

Pentscho Popov
Lääketieteen tohtori, Plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2015, ja päivitetty keväällä 2016.