”Psyyke ei kestänyt enää yhtään epäonnistunutta laihdutusyritystä. Olin kokeillut laihdutuslääkkeitä ja dieettejä, mutta paino palasi aina takaisin. Kun paino nousi uudelle kymmenluvulle, sinnittelin vähän aikaa ennen kuin se taas karkasi. Rasvaa oli keskivartalolla mutta myös jalkapohjissa ja päänahassa. Lihavuusleikkauksen jälkeen rasva alkoi kutistua tasaisesti joka puolelta."

tunsin ensimmäistä kertaa, että minut otetaan tosissaan

Sanna kuuli leikkaushoidon mahdollisuudesta asiakkaaltaan. ”Eirassa tunsin ensimmäistä kertaa, että minut otetaan tosissaan ja että minua voidaan todella auttaa. Olin tottunut lääkäreiden ylimalkaiseen suhtautumiseen, että miten lihavalla ihmisellä voi olla näin hyvät rasva-arvot.”

Nelikymppinen Sanna täytti lihavuusleikkauksen tarkat kriteerit. Tähän asti hän luuli sen olevan viimeinen vaihtoehto ennen kuolemaa. Mielessä olivat kuvat 200-kiloisista potilaista, joita liikuteltiin nostureilla. ”Sain työkalun muutokseen. Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen parikymmentä prosenttia painosta putoaa, ja monille jää ylipainoa. Suurin ponnistus tapahtuu pään sisällä. Halusin päästä normaalipainoon ja voida hyvin. Pitää muuttaa koko ajatusmaailma – asenteet ruokaan, annoskokoihin, liikkumiseen ja terveyteen."

oivalluksia ja uuden oppimista eirasta

Lihavuusleikkaus tehtiin Eirassa kesäkuussa. Leikkaus pelotti, mutta kaikki sujui hyvin. Sanna pääsi kotiin leikkauksen jälkeisenä päivänä. Sairaalasta saatu tietopaketti auttoi paluuta arkeen. Suurin muutos oli Sannan mukaan tunnesyömisestä luopuminen. Leikkauksen jälkeen ei tehnyt enää mieli napsia ruokaa. Tasainen verensokeri auttaa terveellistä syömistä. ”Kun sisätautilääkäri sanoi, että leikkauksen jälkeen ei ole kiellettyjä ruokia, tajusin, että saan syödä ilman syyllisyyttä. Piti oivaltaa ja oppia tekemään toisin.”

Sain siivet

Parasta Sannalle on ollut löytää piilossa ollut leikkivä lapsi. Oli opittava pois pakkoliikkumisen ajatuksesta ja pyrittävä löytämään uudelleen liikkumisen ilo ja riemu. ”Minulla oli ennen leikkausta mielikuva itsestäni juoksemassa kevyesti pitkillä askelilla. Aloin juosta ja käydä kuntosalilla kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen. Personal trainerin tuki on ollut mahtavaa. En olisi pari vuotta sitten uskonut, että teen cross-fitness-harjoituksia monta kertaa viikossa.” Seuraava tavoite on osallistua toukokuussa puolimaratonille. Toinen tavoite liittyy auttamiseen ja personal trainerin opintoihin.

Lihavuusklinikka_Sanna_ennen_jalkeen.png

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä ja päivitetty keväällä 2017.

LUE LISÄÄ LIHAVUUSLEIKKAUKSESTA

Mitä eri hoitomenetelmiä on lihavuuteen? Sopiiko lihavuusleikkaus minulle? Mitä pitää ottaa huomioon, kun harkitsee lihavuusleikkausta?

Lue asiantuntijoiden ohjeet.

LIHAVUUDEN ERI HOITOMENETELMÄT EIRAN SAIRAALASSA