Uusi mykiö vanhan tilalle

Kaihileikkauksessa silmän oma linssi eli mykiö korvataan kirkkaalla muovilinssillä, joka taittaa valoa juuri oikeaan kohtaan silmänpohjassa parantaen näöntarkkuutta.

Kaihileikkauksella voidaan useimmissa tapauksissa päästä eroon myös elämää haittaavista kaukolaseista, mutta lukulasit ovat yleensä tarpeen leikkauksen jälkeenkin.

On olemassa myös monitehotekomykiöitä, joilla näkee sekä lähelle että kauas, mutta niiden optiset ominaisuudet ovat sellaiset, että ne eivät sovi kaikille.

Kaihileikkaus kannattaa tehdä molempiin silmiin samalla kertaa.

 

Nopea, turvallinen toimenpide

Kaihileikkaus on yksinkertainen toimenpide, joka vie taitavalta silmäkirurgilta alle 10 minuuttia.

Leikatun silmän näkö voi olla sumea ensimmäisten kolmen vuorokauden ajan, jonka jälkeen näkö normalisoituu nopeasti. Jos silmänpohjasi ovat terveet, eikä sinulla ole muita näön laatuun vaikuttavia silmäsairauksia, toimenpide parantaa elämänlaatua merkittävällä tavalla.

Jälkihoitona käytetään silmätippoja yleensä noin kuukauden ajan, jonka jälkeen voidaan määrittää uusien silmälasien vahvuus. Yleensä kaihileikkauksen jälkeen riittävät pelkät lukulasit.

 

Eirassa pääset nopeasti leikkaukseen

Eirassa pääset kaihileikkaukseen jonottamatta. Kaihileikkaukseen voit hakeutua joko Eiran tai oman silmälääkärisi lähetteellä heti, kun tauti on todettu. Kela korvaa osan leikkauksen kuluista.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2009, ja päivitetty keväällä 2016.