Eiran lääkäriasemalla vastaanottava, erityisesti lasten silmäsairauksien hoitoon perehtynyt silmälääkäri Aurora Heickell korostaa, että päänsärky voi johtua muistakin ongelmista, jolloin tarvitaan esimerkiksi lastenneurologin asiantuntemusta. Silmien tutkimisesta kannattaa kuitenkin aloittaa, sillä esimerkiksi piilokarsastus näkyy ja oireilee vain silloin, kun lapsi on väsynyt tai muuten sairaana.
– Lapsi valittaa kipua silmässä tai silmän ympärillä sekä mielellään sulkee heikompaa silmää. Lisäksi karsastuksen selkeä oire on kaksoiskuvien näkeminen.

 

Hoitona lasit ja lappu

Sekä piilevää että ilmeistä karsastusta hoidetaan plus- tai miinuslaseilla, joissa myös saatetaan käyttää prismalinssejä katseen suunnan korjaamiseksi. Lisäksi yleisesti käytetään ns. peittohoitoa, jossa parempi silmä peitetään lapulla. Silloin heikompi silmä aktivoituu, näöntarkkuus paranee ja silmä suoristuu.
– Suurin osa karsastuksista paranee näillä hoidoilla.

 

Rajoituksia tv:n katseluun

Karsastusta yleisempiä silmäongelmia lapsilla ovat liki- tai kaukotaitteisuus, joiden hoitona ovat silmälasit. Lasten näöntarkastus pitäisi aina tehdä silmälääkärin vastaanotolla. Myös allergiset silmätulehdukset vaativat silmälääkärin tarkastuksen. Heickell haluaa muistuttaa, että on todella tärkeää rajoittaa lasten television katselua ja tietokoneen käyttöä. Molemmat rasittavat kehittyviä silmiä aivan erityisesti.
– Alle kolmevuotiaiden ei pitäisi katsoa liikkuvaa kuvaa lainkaan ja yli kolmevuotiaille sopiva määrä on tunti päivässä.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2012, ja päivitetty keväällä 2016.