Miten raskaat silmäluomet syntyvät

Iän myötä silmänympäryksen tukirakenteet sekä iho veltostuvat, kulmakarvat laskevat, silmäkuopan reunoilta häviää rasvaa ja silmäkuopan sisäinen rasva pullistuu ulospäin. Yläluomessa syntyy vaikutelma ylimääräisestä ihosta. Löysä, "liiallinen", iho tekee luomen raskaan näköiseksi. Taipumus "raskaaseen" yläluomeen on usein myös perinnöllistä. Suomalaisessa kasvotyypissä "raskas" yläluomi on erittäin yleinen.

Leikkaus tarpeen jopa 30-vuotiaille

Kasvojen ikämuutosten hoito plastiikkakirurgisin menetelmin on Suomessakin jo varsin yleistä ja sosiaalisesti hyväksyttyä. Silmäluomileikkauksen selvästi lisääntyvä potilasryhmä ovat keski-ikäiset, johto- tai edustustehtävissä toimivat miehet. Useimmat silmäluomileikkaukseen tulevista potilaista ovat yli 40-vuotiaita. Joskus jo 30-vuotiaana on järkevää tehdä luomileikkaus, mikäli asia jo siinä vaiheessa häiritsee.

Yleisin plastiikkakirurginen leikkaus

Silmäluomileikkauksella eli blefaroplastialla tarkoitetaan ylä- tai alaluomiin kohdistuvaa toimenpidettä, jonka tarkoituksena on parantaa silmäluomien ulkonäköä. Yläluomien blefaroplastia on tavallisin plastiikkakirurginen leikkaus. Ennen leikkausta plastiikkakirurgin vastaanotolla potilas kertoo ongelmastaan ja toiveistaan ulkonäön suhteen. Plastiikkakirurgi arvioi tilanteen, antaa ehdotuksensa tarpeellisista toimenpiteistä, suunnittelee leikkauksen ja ottaa kasvovalokuvat. Silmäluomileikkauksiin yhdistetään usein myös muita keski- tai yläkasvojen nuorekkuutta lisääviä toimenpiteitä, kuten rasvansiirto, keskikasvonkohotukset, täyteaineinjektiot (Restylane®, Juvederm® tai Botox®).

Nopea päiväkirurginen toimenpide

Leikkaukset tehdään paikallispuudutuksessa. Kyseessä on nk. päiväkirurginen toimenpide. Potilas saapuu sairaalaan noin tunti ennen leikkausta. Tarvittaessa annetaan suun kautta hiemanrauhoittavaa lääkettä. Yläluomileikkaus kestää 30-60 minuuttia, alaluomileikkaus noin puolet pidempään. Molemmat leikkaukset voidaan tehdä samalla kertaa. Leikkausarpi sijoittuu yläluomipoimuun, jossa se parannuttuaan on näkymättömissä. Alaluomissa leikkausarpi tulee ripsirajaan ja muuttuu parantuessaan huomaamattomaksi. Leikkauksen jälkeen potilas lepäilee pari tuntia lepohuoneessa jääpussit silmillä ennen kotiutumista. Näkö- ja toimintakyky ovat koko ajan normaalit. Yleensä kipulääkkeitä ei tarvita. Silmäluomet ovat aluksi turvoksissa ja niissä saattaa esiintyä mustelmaa. Ompeleita pidetään noin viikko ja ne poistetaan erillisellä käynnillä. Lopputarkastuskäynti on noin vuoden kuluttua.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2010, ja päivitetty keväällä 2016.