Historiaa

Aloittaessani taittovirhekirurgian vuonna 1997 menetelminä olivat PRK eli pintahionta ja LASIK eli läppäleikkaus. PRK jäi vähitellen pois rutiinikäytöstä, mutta sitä käytetään edelleen tietyissä lääketieteellisesti perustelluissa tapauksissa. LASIK on ollut pääasiallinen leikkausmenetelmä viime vuoteen saakka. Vuonna 2007 otimme käyttöön femtolaserin, jolla LASIKläpän tekeminen tuli tarkemmaksi ja turvallisemmaksi. Liki 20 vuoden LASIK-historian jälkeen oli selvää, että LASIKin aika alkoi olla ohi ja parempaa oli jo tiedossa.

SMILE-leikkaus

Saksalainen Carl Zeiss Meditec AG alkoi viime vuosikymmenellä kehittää laseria, jolla sarveiskalvon sisään tehdään lentikkeli eli miinuspala. Miinuspala olisi kiinteä linssin tapainen sarveiskalvon pala, joka otettaisiin pois pienestä aukosta. Tutustuin ensimmäisen kerran tähän teoriaan vuonna 2007. Vuonna 2012 tutustuin Tanskassa Århusin yliopistosairaalassa SMILE-leikkauksiin. Tanskalaisten silmäkirurgien kokemus oli vakuuttava, joten SMILEn hankintapäätös oli helppo tehdä. Aloitin SMILE-leikkaukset ensimmäisenä Suomessa heinäkuussa 2012.

SMILE vai LASIK tai Femto-LASIK

SMILE-menetelmällä on monta ylivertaista ominaisuutta LASIKiin verrattuna. SMILEssa sarveiskalvon pintaan tehtävä haava on vain 12 % LASIKiin verrattuna, joten leikkauksen jälkeen silmä on vain hieman arka parin tunnin ajan. SMILEssa sarveiskalvon pintahermot säästyvät pääosin katkaisulta, ja näin silmän kostutus toimii normaalisti myös leikkauksen jälkeen. LASIKin jälkeen kuivasilmäisyys on tavallista jopa vuosien ajan, eikä pysyviltä ongelmiltakaan ole vältytty. SMILE säästää sarveiskalvon pintaosien kudokset, mikä on tärkeää sen vuoksi, että etuosassa sijaitsevat kaikkein lujimmat säikeet.Teoriassa vältymme myöhäisiltä sarveiskalvon pullistumilta, joita LASIKissa ilmenee eri tutkimusten mukaan noin 1/3000 tapauksissa. LASIK-läppä ei valitettavasti tue silmän rakennetta. SMILEssa sen sijaan kaikki jäljelle jäävä kudos tukee sarveiskalvon rakennetta.

Esitutkimukseen ennen leikkausta

Leikkausta edeltää aina perusteellinen esitutkimus. Kun silmä on todettu leikkaukseen soveltuvaksi, voidaan varsinainen leikkaus tehdä aikaisintaan seuraavana päivänä. Esitutkimuksessa pupillit laajennetaan, mikä aiheuttaa häikäisyä ja heikentää näöntarkkuutta muutaman tunnin ajan. Siksi suosittelen käyttämään julkisia kulkuneuvoja tutkimuksen jälkeen.

Leikkauskäynti

Leikkaus kestää noin 5 minuuttia silmää kohti eli toimenpide on nopea. SMILE-laserissa silmää paikallaan pitävä imu on hyvin kevyt, joten kipua ei tunnu. Silmätipat puuduttavat pinnan hyvin. Silmät tarkastetaan tunnin kuluttua leikkauksesta, ja tämän jälkeen potilas voi lähteä kotiin.
Jälkitarkastukset
Silmälääkäri tarkastaa silmät kuukauden kuluttua toimenpiteestä ja toinen tarkastuskäynti on optikollamme puolen vuoden kuluttua. Tämän jälkeen suosittelemme silmälääkärin tarkastusta kolmen vuoden välein, vaikka itse leikkaus ei sitä edellytä. On hyvä muistaa, että silmänpohjat vaativat tarkastusta, vaikka taittovirhe on korjattu normaaliksi.

Harri Koskela, silmäkirurgi
yli 40 000 silmäleikkauksen kokemuksella

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2013 ja muokattu keväällä 2016.