Kaikkien viisaudenhampaiden poistoleikkaukseen päätyi it-alan yrittäjä Samuli Heljo, jonka yksi hammas alkoi vaivata sen verran, että hammaslääkäri halusi poistaa sen saman tien. Röntgenkuvien perusteella tultiin kuitenkin siihen tulokseen, että ennemmin tai myöhemmin muutkin Heljon viisaudenhampaat vaativat poistoa. Hän päätyi oman hammaslääkärinsä suosituksesta Eiran sairaalan suu- ja leukakirurgi Tom Lindholmin asiakkaaksi, ja kaikki neljä hammasta päätettiin leikata yhdellä kertaa. Kerralla tehtävässä poistossa on monia etuja. Toimenpide on nopea, asiakas selviää yhdellä lyhyellä toipilasvaiheella, yhdellä lääkityksellä ja kaikin puolin helpommalla.

 

Nukutus hyvä, kun poisto pelottaa

- Monet haluavat päästä riesasta eroon kerralla. Jos hampaat poistetaan yksitellen, jokaisen poiston perään tulee kuitenkin sama toipumisaika. Nukutuksessa tehtävä hampaidenpoisto on asiakkaalle "helppo" vaihtoehto. Leikkausajankohdan pystyy suunnittelemaan esimerkiksi viikonlopun alle, jolloin työstä poissaolon saa minimoitua. Asiakkaalle ei myöskään jää toimenpiteestä mitään epämiellyttäviä muistoja, joita yleensä hampaan poistoon liittyy. Nukutuksessa tehtävä leikkaus sopii myös silloin, jos normaali hampaanpoistoleikkaus pelottaa, Lindholm kertoo. Samuli Heljo toteaa, että päätyi nukutuksessa tehtävään leikkaukseen juuri siksi, että hän pystyi valitsemaan itselleen sopivimman ajankohdan. Leikkaus oli hyvä vaihtoehto myös siksi, että hänen viisaudenhampaansa eivät olleet kaikkein helpoimpia poistettavia.

 

Unia katsellen leikkauspöydällä

Heljo on tyytyväinen saamaansa asiantuntevaan hoitoon. Leikkaus sujui hänen mielestään tosi hyvin. - Kun sain nukutusaineen, katsoin kelloa. Sitten unet täyttivät tajuntani. Seuraavaksi havahduin katsomaan kelloa kaksi tuntia myöhemmin, jolloin kaikki olikin jo valmista. Parin tunnin seurannan jälkeen pääsin kotiin. Heljon hammasleikkauspäivä oli torstai, jolloin viikonlopun pystyi hyvin hyödyntämään toipumiseen. Pois työpaikaltaan hän oli vielä pari päivää alkuviikosta. - Kivuista en kärsinyt merkittävästi. Lääkityksenä oli kipulääkettä ja antibioottikuuri. Leikkauksen jälkeisiä ongelmia ei ole ollut. Tämä oli tosi hyvä ja tehokas tapa hoitaa ongelma pois päiväjärjestyksestä.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2010, ja päivitetty keväällä 2016.