paksu- ja peräsuolisyövän oireet voivat alla salakavalia alkuvaiheessa

Paksu- ja peräsuolensyövän ennuste riippuu levinneisyysasteesta toteamishetkellä. Mikäli se on paikallinen, sen ennuste on hyvä ja valtaosa sairastuneista elää yli viisi vuotta tautivapaana.

Paksu- ja peräsuolensyövän oireet voivat alkuvaiheessa olla salakavalia ja muistuttaa ”pukamavaivoja”, kuten gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Monika Carpelan-Holmström kuvailee. Siksi helposti jätetään menemättä lääkärin vastaanotolle tai vaivaa ei heti lähdetä tutkimaan muuna kuin peräpukamavaivana.

Tutkimuksiin on vaikea päästä myös pitkien jonojen vuoksi. Tämän takia hoito näinä päivinä viivästyy jopa puoli vuotta.

"Muuttunut suolen toiminta, kuten yhtäkkinen ummetus tai ripuli, kahvinsumpin värinen tai kirkasverinen uloste, ovat hälyttäviä oireita jotka vaativat pikaisia tutkimuksia. Tähystykseen ja diagnoosiin on luonnollisesti tärkeää päästä nopeasti", Carpelan-Holmström painottaa.

"Valitettavasti oireet ovat vähäisiä paksu- ja peräsuolisyövän varhaisessa vaiheessa. Ei ole harvinaista että sen ainoana oireena on veren matala hemoglobiini, anemia, johtuen raudanpuutteesta. Hankalia kipu-, suolitukoksia tai yleisoireita esiintyy yleisemmin vasta siinä vaiheessa kun syöpä on jo ehtinyt levitä", toteaa Monika Carpelan-Holmström.
 

Tähystystä ei kannata pelätä

Mikäli kasvain ei sijaitse aivan lähellä peräaukkoa ja on tunnistettavissa sormella lääkärin vastaanotolla, diagnoosi vaatii suolen tyhjennyksen ja paksusuolitähystyksen. Toimenpiteessä peräaukon kautta viedään tähystin ohutsuolen loppuosaan saakka. Vaikka syöpää ei tähystyksessä löytyisikään, usein löydetään muun muassa hyvänlaatuisia tuumoreita ja polyyppeja. Niin kauan, kuin ne ovat vielä paikallisia, pinnallisia muutoksia, ne voidaan poistaa saman tähystyksen yhteydessä ennen kuin ne ehtivät muuttua syöväksi.

Tähystys voidaan tehdä kevyessä nukutuksessa, "humautuksessa", jolloin tutkimus on kivuton eikä potilas muista sitä jälkikäteen.

"Tähystys ei siis ole vain syövän etsintää, vaan myös syövän esiasteen etsintää", vahvistaa Carpelan-Holmström. 
Toimenpide saattaa joskus olla potilaalle epämiellyttävä ja pelottava, jolloin se voidaan tehdä ”humauksessa” eli kevyessä nukutuksessa. Tällöin anestesialääkäri antaa potilaalle valvotetusti suonensisäistä lääkettä, minkä takia tutkimus on kivuton. Potilas ei myöskään muista toimenpiteestä mitään jälkikäteen. Humauksessa tehtävä toimenpide vaatii toki enemmän resursseja, siksi kunnallisella puolella humaus joudutaan tekemään valikoidusti.

"On kaikkien tavoite ja etu, jos suolistosyöpätapaukset löydetään ajoissa. Tällöin potilaan sairastuvuus on pienempi, ennuste on parempi sekä potilaan hoito on suoraviivaisempi ja siksi myös halvempi. Yhteiskunnalle tämä tulee halvemmaksi, kun potilas pystyy palaamaan takaisin tavalliseen arkielämään nopeammin", sanoo Carpelan-Holmström. 
 

hoidon tulokset ovat parantuneet huomattavasti 20 vuodessa

Paksu- ja peräsuolisyöpä yleistyy Suomessa ja muissa länsimaissa osittain väestön ikääntymisen myötä. Ainoastaan noin 5 % tapauksista katsotaan olevan perinnöllisiä. Riski sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään on suurentunut kroonisilla suolistotulehduspotilailla. Syömällä kuitupitoista, monipuolista ruokaa ja välttämällä esimerkiksi paljon jalostettua punaista liharuokaa, riskiä sairastua paksu- ja peräsuolen syöpään voidaan pienentää. Tärkeää on myös huolehtia liikunnasta ja pitää paino hallinnassa.

Suomi ja muut pohjoismaat ovat kärkimaita paksu- ja peräsuolisyöpien hoidossa. Sen hoito toteutetaan keskitetysti keskus- ja yliopistollisissa sairaaloissa. Hoitavan henkilökunnan moniammatillisella yhteistyöllä on mahdollista saada erittäin hyviä tuloksia aikaiseksi. Paksu ja peräsuolisyöpä on yleinen tauti, ja sitä tutkitaan paljon. 

"Tämän takia hoidon tulokset ovat 20 vuoden aikana parantuneet huomattavasti. Diagnostiset menetelmät, kuten magneettitutkimukset, viipalekuvaukset ja tähystyslaitteet ovat kehittyneet huimasti, minkä takia taudin luonne on hyvin tiedossa jo ennen leikkausta. Kunhan syöpätauti on löydetty, leikkaus ja mahdollinen onkologinen hoito toteutuu nykyisin suunnitellusti ja potilaskohtaisesti tiimityönä", kertoo Carpelan-Holmström.

Syömällä kuitupitoista, monipuolista ruokaa ja välttämällä esimerkiksi paljon jalostettua punaista lihaa, syöpäriskiä voidaan pienentää.

Carpelan_Holmstrom_Monika.jpg

Asiantuntijana artikkelissa on Monika Carpelan-Holmström
Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri

Haastattelu julkaistu Mediaplanet-liitteessä, Toimittajana Tarja Rantanen

Suurin osa vatsa- ja suolistovaivoista vaarattomia, mutta hyvä tutkia ajoissa

Suureen osaan tavallisimpia vatsa- ja suolistovaivoja löytyy toiminnallinen tai muu nykyaikaisin menetelmin hoidettava syy.
Nekin on kuitenkin hyvä tutkia ja syy selvittää.

Varaa aika erikoislääkärin vastaanotolle, jos sinulla on uusi vatsan- tai suolistoalueen oire.
Vastaanotolla voidaan mahdollisesti sulkea pois pahanlaatuinen sairaus ja näin hälventää turhaa huolta.

Varaa aika
Lue lisää Vatsaklinikan palveluista
Vatsan_tutkimus_600x450.jpg

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)

Onko sinulla vatsan turvotusta, joka pahenee iltaa kohti? Toimiiko suolistosi epäsäännöllisesti? Epämääräisiä vatsakipuja eri puolilla vatsaa? Kyseessä saattaa olla ärtyvän suolen oireyhtymä. Vaiva ei ole vaarallinen, mutta se kannattaa hoitaa.

Lue lisää
Gastro_perapukamat.jpg

Peräpukamat ja pukamaleikkaukset

Peräpukamilla tarkoitetaan peräaukon laskimolaajentumia. Niihin liittyvät vaivat ovat yleisiä eikä kaikki vaadi hoitoa. Gastrokirurgin puoleen kannattaa kääntyä kiireellisesti, jos peräpukamiin liittyvä kipu tai verenvuoto on runsasta. Peräpukamat voivat myös aiheuttaa kutinaa, hygieniaongelmia, peräaukon seudun ihon ärsytystä ja lievää verenvuotoa. Nämä eivät ole yleensä vaarallisia, mutta voivat vaikuttaa elämänlaatuun.

Lue lisää
Leikkuri_hoitajat_600x450.jpg

Paksusuolen leikkaukset

Paksusuolen toimintaa voi häiritä krooniset- tai akuutit tulehdukset, hyvän- ja pahanlaatuiset kasvaimet, divertikkelit ja erilaiset muut toimintahäiriöt. Oireet vaihtelevat syyn ja sijaintikohdan mukaan.

Lue lisää
Gastro_tyravatsa_600x450.jpg

Tyrä ja tyräleikkaukset

Tyrällä tarkoitetaan vatsaontelon seinämässä olevaa aukkoa tai heikkoa kohtaa, josta vatsaontelon sisältöä pääsee pullistumaan vatsaontelon ulkopuolelle tyräpussiin. Yleisimmät tyräkohdat ovatkin nivuset ja napa. Lääkäri tunnistaa tyrän normaalilla vastaanottokäynnillä.

Lue lisää
Artikkeli_vuodeosasto_600x450.jpg

Sappikivet ja sappikivileikkaukset

Sappikivet syntyvät yleensä sappirakossa, josta ne voivat kulkeutua eteenpäin sappitiehyisiin. Sappikivet aiheuttavat tyypillisesti kipukohtauksia oikealla ylävatsalla tiettyjen ruokalajien jälkeen.

Lue lisää
Gastro_leikkuri_tahystys_600x450.jpg

Vatsan ja suoliston tähystykset

Epämääräisiä vatsavaivoja? Selvitä vaivat ajoissa! Lääkärin vastaanotolle on hyvä tulla, jos vatsassa tai suolistossa ilmenee uusi tai pitkittyvä oire. Eirassa gastroskopia ja kolonoskopia tehdään halutessasi myös kevyessä nukutuksessa.

Lue lisää
IBDklinikka_600x450.jpg

Eira IBD-KLINIKKA

Onko sinulla voimakasta vatsakipua tai jatkuvaa ripulia ilman syytä? Onko sinulla jo todettu tulehduksellinen suolistosairaus IBD eli haavainen koliitti tai Crohnin tauti? Meiltä saat nopean avun äkillisiin tai pitkittyneisiin oireisiin sekä lisätukea jo käynnissä olevaan hoitoon.

Lue lisää
Gastro_refluksi_600x450.jpg

Refluksitauti

Närästääkö? Onko sinulla polttava tunne ylävatsassa? Kyseessä saattaa olla refluksitauti. Vaiva kannattaa selvittää, koska se saattaa aiheuttaa ruokatorven tulehduksen. Varaa aika Eira Vatsaklinikalle!

Lue lisää
Vatsaklinikka_nainen_600x450.jpg

Eira Vatsaklinikka

Kärsitkö epämääräisistä vatsavaivoista? Onko sinulla turvotusta, usein toistuvaa ummetusta tai ripulia? Yllättääkö stressivatsa tai närästääkö ruuan jälkeen? Haluatko vihdoin selvittää vatsavaivasi syyt? Vai onko sinulla jo jokin diagnoosi, mutta kaipaat lisää tietoa ja tukea. Eira Vatsaklinikan asiantuntijat auttavat vatsan ongelmissa.

Lue lisää
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti