Tähystystekniikalla voidaan tehdä sappi-, tyrä-, närästys- ja suolistoleikkauksia sekä lihavuusleikkauksia. Laparoskooppisesti tehtäviä gynekologisia toimenpiteitä puolestaan ovat sterilisaatiot, munasarjojen, munanjohtimien ja myoomien leikkaukset sekä laskeumien korjaukset ja kohdunpoistot.

Potilaalle tähystyskirurginen leikkaus merkitsee hyvän ja tarkan leikkaustuloksen lisäksi myös nopeaa toipumista. Leikkauksen jälkeinen kipu on vähäistä, sillä ihoon tehdään vain pienet viillot avohaavan sijasta ja uusin tekniikoin kudosvaurio on vähäistä. Näin potilas pääsee nopeasti liikkeelle ja kotiinkin hyvin pian, joidenkin leikkausten jälkeen jopa samana päivänä.

Tiimityö korostuu tähystysleikkauksissa

Eirassa laparoskooppisista leikkauksista vastaavat kirurgit ovat kokeneita laparoskooppisia kirurgeja. Dosentti Tom Scheinin ja lääketieteen tohtori Monika Carpelan-Holmström ovat vatsaelinkirurgian asiantuntijoita. Naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen syövän erikoislääkäri Päivi Pakarinen vastaa oman hoitoalansa tähystyskirurgisesta osaamisesta. Scheinin, Carpelan-Holmström ja Pakarinen muodostavat Eiran tähystyskirurgisen asiantuntijatiimin.

Monika Carpelan-Holmström painottaa, että tiimityöajattelu on etu sekä potilaalle että leikkaaville lääkäreille. Potilas hyötyy laajemmasta asiantuntemuksesta ja useamman lääkärin tarjoamasta tiedosta ja osaamisesta. Tiimityö on myös lääkäreille hyödyksi, sillä tähystysleikkaukset ovat teknisesti haasteellisempia kuin avoleikkaukset. Niissä lääkärin täytyy hallita operointi monitorin välityksellä. Lisäksi leikkausvälineistö on erilaista kuin perinteisissä leikkauksissa.

Scheinin ja Carpelan-Holmström ovat leikanneet paljon yhdessä vuosien mittaan. Vuonna 2009 he ovat yhteistyössä ruotsalaisen Bariatric Center Stockholmin kanssa aloittaneet lihavuusleikkaukset Eirassa. Työskentely helpottuu, kun tuntee toisen toimintatavat. Tom Scheinin pitää leikkaavan kirurgin kannalta oleellisena, että avustava kirurgi tai hoitaja on perehtynyt toimenpiteen suoritukseen perusteellisesti. Tähystyskirurgiassa tämä korostuu entisestäänkin, sillä kameraa pitelevä assistentti ei vain auta kirurgia suoriutumaan toimenpiteestä vaan toimii myös kirurgin silminä leikkauksen ajan.

Tähystysleikkaukset käytössä laajasti

Scheinin mainitsee, että tähystysleikkaukset eivät itse asiassa ole kovin uusi asia: ensimmäinen ihmiselle tehty tähystysleikkaus oli jo vuonna 1911. Varsinaisesti tähystysleikkaukset yleistyivät 1980-luvulla, kun kameratekniikka alkoi kehittyä. Ensimmäinen laparoskooppinen sappileikkaus tehtiin vuonna 1985 ja 90-luvulla tähystysleikkaukset olivat käytössä laajalti gynekologiassa ja yleistyivät nopeasti myös gastrokirurgiassa.

Scheininin mukaan Suomi on nykyisin Pohjoismaiden edelläkävijä paksusuolikirurgiassa. Meillä tehdään suuri osa paksusuolileikkauksista tähystämällä, kun muualla Pohjoismaissa ja Euroopassakin suositaan edelleen paljon avoleikkauksia.

Sopii gynekologisiin toimenpiteisiin

Päivi Pakarinen kertoo, että tähystysleikkausten osuus gynekologisissa toimenpiteissä on Suomessa selvästi korkeampi kuin useissa muissa maissa. Nykyään gynekologiassa tehdään enää aika harvoin avohaavoja, varsinkaan jos kyseessä on hyvälaatuisen ongelman korjaus. Tähystämällä päästään hyvin lähelle leikkauskohdetta ja saadaan tarkka leikkaustulos. Tähystystä käytetään myös diagnostisessa tutkimuksessa. Sen avulla voidaan esimerkiksi löytää ja hoitaa endometrioosi samassa toimenpiteessä.

- Noin 10-15 prosentilla naisista on endometrioosia, vaikeusaste toki vaihtelee. Osa on aivan oireettomia, eivätkä tarvitse toimenpiteitä. Jos kyseessä sitä vastoin ovat kivut tai lapsettomuusongelma, toimenpiteitä usein tarvitaan, Pakarinen huomauttaa.

Endometrioosipesäkkeet ovat nykykäsityksen mukaan kuukautisveren vuodosta vatsaonteloon syntyneitä kipeitä pesäkkeitä. Niitä voi olla munasarjoissa, vatsakalvolla, suolessa tai virtsarakossa. Tähystysleikkauksessa pesäkkeet poistetaan ja näin kivut loppuvat tai ainakin vähenevät. Tutkimuksissa on todettu, että lievänkin endometrioosin poisto on joissain tapauksissa hyödyllistä lapsettomuuden hoidossa, sillä endometrioosikudos aiheuttaa epäedullisen ympäristön hedelmöittymiselle. Samassa tähystyksessä voidaan selvittää ovatko munanjohtimet avoimet.

Myoomien vuoksi tehdään usein kohdunpoisto. Tämäkin toimenpide voidaan tehdä tähystyksellä ja potilaan toipuminen on nopeaa. Kohtu voidaan myös säilyttää ja myoomat poistaa kohdusta tähystyksen avulla, mikäli potilas suunnittelee vielä raskautta.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2010, ja muokattu keväällä 2016.