Kun kyse on iholle tehtävistä laserhoidoista, sertifioitu laserterapeutti Malin Ehnqvist tietää mistä puhuu. Hän hoitaa vastaanotollaan laserilla tehtäviä tatuoinninpoistoja ja on saanut asiakkailtaan kiitosta osaamisestaan. Suurin osa asiakkaista hakeutuu tatuoinninpoistoon netin keskustelupalstojen suositteluiden perusteella.
”Suomessa tatuoinninpoistot on siirretty sairaaloihin ja lääkärikeskuksiin, terveydenhuollon ammattilaisten vastuulle. Ammattitaidolla ja hyvillä laitteilla varmistetaan tehokas ja turvallinen hoito”, Ehnqvist sanoo.

Uusi menetelmä nopeuttaa hoitojaksoa

Lasersäteillä tehty tatuoinninpoisto hajottaa tatuoinnin värikapselit ihon alta ihoa rikkomatta. Tällöin hoito kohdistuu ainoastaan tatuoidulle alueelle eikä reagoi puhtaaseen ihoon. Hoito tehdään kerros kerrokselta ja ison tatuoinnin poistoon vaaditaan useampi hoitokerta. Modernit menetelmät kuitenkin nopeuttavat hoitojaksoa. ”Meillä on Eiran sairaalassa ainoana Suomessa käytössä uusi R0-menetelmä, joka mahdollistaa jopa neljän hoitokerran tekemisen saman päivän aikana. Parhaimmassa tapauksessa pienen tatuoinnin poistamiseen voi riittää kaksi R0-käsittelypäivää”, Ehnqvist sanoo. Tatuoinninpoistoon tultaessa suurin osa asiakkaista on huolissaan toimenpiteen tuottamasta kivusta. Ehnqvistin mukaan totuus on, että kivulta ei voi välttyä niin tatuointia ottaessaan kuin sitä poistaessaankaan. Hoidossa käytettävä puudutusvoide kuitenkin helpottaa kipua ja toimenpide on nopeasti ohi.
R0-hoitomenetelmällä yksi ihokerros saadaan hoidettua 5–10 minuutissa, jonka jälkeen iholle levitetään nestettä, joka rauhoittaa ihoa. Neste mahdollistaa saman alueen uudelleenkäsittelyn saman tien, ilman pidempiä odotteluita. Yhden päivän aikana hoitoja voidaan tehdä maksimissaan neljä ja ennen seuraavaa hoitopäivää pidetään 8–12 viikon tauko. Tehokkaat hoitopäivät säästävät aikaa etenkin kauempaa tulevilta asiakkailta.

Toimenpide sujuu ilman erikoisjärjestelyjä

Ehnqvistin vastaanotolle tulevat sekä tatuoinnista kokonaan eroon haluavat että uutta tatuointia varten edellistä vaalentavat asiakkaat. Jos tatuoinninpoisto pelottaa, Ehnqvist auttaa parhaansa mukaan ja kertoo toimenpiteestä rauhallisesti ja rehellisesti. Ehnqvist on itse poistattanut kaksi tatuointia, joten hänen on helppo ymmärtää asiakkaan tilannetta ja hoitoon liittyvää kipua.
”Vastaanotolle saa ottaa mukaan tukihenkilön, ja jutteleminen omista peloista on sallittua.”
Sairaalaympäristössä vallitsee turvallisuudentunne, joka helpottaa Ehnqvistin mukaan monen asiakkaan jännitystä. Tatuoinninpoiston voi tehdä huomaamattomasti arjen lomassa. ”Toimenpide on helppo ja yksinkertainen. Mitään lääkitystä ei tarvita eikä toimenpiteestä seuraa sivuvaikutuksia. Liikunta ja saunominen ovat sallittuja ja jopa suositeltavia.”

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä syksyllä 2015, ja päivitetty keväällä 2016.