Mitä ovat suonikohjut ja mistä ne aiheutuvat?

Suonikohjut aiheutuvat jalkojen pintalaskimoiden vajaatoiminnasta. Laskimoverisuonissa veri virtaa sydämeen päin. Verisuonissa olevien läppien tehtävä on huolehtia siitä, että veri virtaa vain yhteen suuntaan. Jos läpät löystyvät ja verisuonten seinämien kimmoisuus vähenee, veren virtaus laskimoverisuonissa heikkenee. Läpät ikään kuin ”vuotavat” ja veri ei kierrä pois raajasta enää niin tehokkaasti.

Heikentynyt verenkierto aiheuttaa painetta verisuonissa ja sen seurauksena suoneen tulee pullistumia. Paineen lisääntyessä suoni turpoaa ja lisäksi pääsuonen sivuhaarat laajentuvat. Tämä näkyy usein jaloissa pullottavina ja kiemurtelevina pintaverisuonina, joista puhutaan suonikohjuista.


Millaisia oireita liittyy suonikohjuihin?

Suonikohjuihin liittyy moninaisia oireita ja aina niitä ei tunnisteta. Tunnistettavin oire on näkyvät pullistumat ja sinertävät paksut pintaverisuonet jaloissa. Aina suonikohjut eivät ole kuitenkaan päällepäin näkyviä, helposti havaittavia pullistumia vaan myös säären sisäisissä verisuonissa voi olla pullistumia. Lisäksi jalkojen särky, turvotus, öinen suonenveto ja levottomat jalat saattavat viitata suonikohjuihin.

Toisinaan pintalaskimoiden vajaatoiminta ei aiheuta näkyviä suonikohjuja, vaan usein iholla näkyy hentoja violetinsinisiä ns. luutasuonia, joiden varret muistuttavat hämähäkinseittiä.

Myös säären kutina, säärihaavat ja ihomuutokset saattavat johtua suonikohjuista ja on aina hyvä tutkia.


Kuinka yleisiä suonikohjut ovat?

Suonikohjut ovat varsin yleinen vaiva naisilla: jopa 30 %:lla naisista on jossain elämän vaiheessa suonikohjut. Ehkä juuri siksi ne mielletäänkin usein naisille tyypilliseksi vaivaksi, mutta myös noin 20 %:lla miehistä on suonikohjuja


Missä suonikohjuja yleensä esiintyy? 

Tyypillisesti suonikohjuja esiintyy reisissä, säärten yläosissa ja pohkeissa. 


Mitkä tekijät altistavat suonikohjuille?

Perimä ja ylipaino ovat suurimmat riskitekijät. Suonikohjut ovat myös yleisempiä vanhemmilla kuin nuorilla. Joskus myös raskaus altistaa suonikohjuille, koska se heikentää verenkiertoa laskimosuonissa. 


Miten suonikohjuja tutkitaan?

Vastaanotolla verisuonikirurgi arvio silmämääräisesti jalkojen tilanteen ja tutkii jalat ultraäänilaitteella. Ultraäänilaite on ainoa keino, jolla voidaan todentaa myös säären sisäiset suonikohjut ja on hoitotoimenpiteiden arvioinnissa välttämätön.


Miten suonikohjuja hoidetaan?

Suonikohjuja ei voi itse hoitaa, mutta paineen tunnetta jaloissa voi helpottaa käyttämällä esim. tukisukkia lennoilla. Lisäksi liikunta vilkastuttaa verenkiertoa jaloissa ja ehkäisee ei-perinnöllisistä syistä johtuvien suonikohjujen syntymistä.

Suonikohjujen hoito määräytyy sen perusteella minkä kokoisia suonikohjut ovat.

Mikäli suonikohjut ovat isoja ja niitä esiintyy syvällä, niin hoitona käytetään pääsääntöisesti lasermenetelmää. Lasermenetelmässä laserkuitu viedään hoidettavaan suoneen ja laserin lämpöenergia tuhoaa suonen. Hoito kestää noin tunnin. Laserhoidon jälkeen tarvitaan sairauslomaa yhdestä kolmeen vuorokauteen.

Vaahtoruiskutushoito sopii pienille ja keskisuurille suonikohjuille. Vaahtoruiskutushoidon seurauksena suonet arpeutuvat ja kuihtuvat pois. Toimenpide kestää noin puoli tuntia ja hoidon jälkeen ei ole tarvetta sairauslomalle.

Uusimpana menetelmänä suonikohjujen hoidossa on ClariVein-menetelmä. Siinä hoidettavaan suoneen viedään ClariVein-hoitokatetri. Hoito perustuu menetelmään, jossa katetrin kärki vaurioittaa hoidettavan verisuonen seinämän ja samanaikaisesti levittää suonen pinnalle lääkeainetta, joka kutistaa suonen pois. Toimenpide kestää noin 45 minuuttia. ClariVein-hoidon jälkeen tarvitaan sairauslomaa yhdestä kolmeen vuorokautta.

Kaikkiin menetelmiin sisältyy jälkitarkastus. Jälkitarkastuksen yhteydessä tehdään tarvittaessa lisävaahdotus.


Mitä hoitamattomat suonikohjut voivat aiheuttaa?

Mikäli laskimoveri ei virtaa normaalisti ja tilanne on jatkunut pitkään, raajan verenkierto heikkenee ja iho kärsii hapenpuutteesta. Pahimmillaan tilanne voi johtaa säärihaavojen syntyyn. Suonikohjujen hoito tervehdyttää alaraajojen laskimoverenkiertoa kokonaisuudessaan, kun huonosti toimivat osa pintaverenkierrosta saadaan poistettua.

 

Railo_Mikael.jpg

Mikael Railo
Verisuoni- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Eroon suonikohjuista!

Varaa nyt aika verisuonikirurgille laajaan suonikohjujen esitutkimukseen. Hän selvittää juuri sinulle oikean hoitomuodon. 

Esitutkimus sisältää vastaanottokäynnin ja laajan ultraäänitutkimuksen.

* + poliklinikka- ja Kanta-maksu. Katso hinnasto tästä
Varaa aika esitutkimukseen
Lue lisää Eirassa tehtävistä suonikohjujen hoitomenetelmistä
Suonikohjujen hoito lasermenetelmällä

Suonikohjujen laserhoito on tehokas ja moderni hoitomuoto erityisesti suurehkoille, aiemmin hoitamattomille suonikohjuille. Lasermenetelmällä pääset eroon hoidetusta suonikohjusta. Laserhoito sopii myös potilaille, joille on määrätty verta ohentavaa lääkitystä tai jotka ovat ylipainoisia.

Lue lisää
Suonikohjujen hoito vaahtoruiskutuksella

Vaahtoruiskutus sopii pienille ja keskisuurille suonikohjuille sekä myös aiemmin leikattujen ja sittemmin uusiutuneiden suonikohjujen hoidoksi. Toimenpide kestää vain noin puoli tuntia ja et tarvitse sairauslomaa hoidon jälkeen.

Lue lisää
Suonikohjujen hoito ClariVein-menetelmällä

Suonikohjujen ClariVein-hoito on uusin tekniikka laskimovajaatoiminnan hoidossa. ClariVein-hoidolla pääset eroon suonikohjusta. Hoitomuoto sopii useimmille, ja toipuminen on nopeaa. Toimenpide ei vaadi nukutusta.

Lue lisää