JÄTÄ LUOMIHUOLESI MEILLE!

Eiran ihotautien erikoislääkäreillä on vuosien osaaminen ihotautien ja erityisesti ihosyöpien diagnostiikassa ja hoidossa. Luomia ja niiden muutoksia on hyvä tarkkailla säännöllisesti. Jos ihollesi on kasvanut uusi luomi tai olemassa olevassa luomessa on tapahtunut muutos, varaa aika iholuomitarkistukseen. Luomet ovat nyt helpompi kuin koskaan tarkistuttaa ja saada varmuus niiden laadusta.

Tervetuloa Eira Iholuomiklinikan tarkistukseen!

luomitarkistus ja seuranta Eira iholuomiklinikalla

Ihosyöpien ilmaantuvuus on kasvanut Suomessa 9-kertaisesti 1960-luvulta lähtien. Melanooma on tällä hetkellä nopeinten yleistyvä syöpä. Ihon säännönmukaisella tarkastuksella voidaan havaita mahdollinen muuttunut luomi hyvissä ajoin.

Iholuomitarkistuksessa erikoislääkärimme arvioivat kaikki luomesi tarkasti. Tarkistuksen jälkeen saat yhteenvedon, onko luomesi normaaleita, onko aihetta tarkempiin iholuomikuvauksiin omahoitajan vastaanotolle vai tarvitaanko mahdollisesti jonkin epäilyttävän luomen poistoa ja koepalan ottoa.

Omahoitajamme valokuvaavat ihotautilääkärin pyynnöstä luomesi, ja kuvien avulla ihotautilääkäri voi seurata niitä helpommin. Näin luomesi ovat osaavassa seurannassa myös tulevaisuutta ajatellen! 

Iholuomien poistoissa ihotautilääkärimme tekevät tarvittaessa yhteistyöstä plastiikkakirurgiemme kanssa.

Luomitarkistus on helppo ja vaivaton tapa rauhoittaa mielesi. Mitä aikaisemmassa vaiheessa mahdolliset pahanlaatuiset muutokset havaitaan, sitä paremmin hoito tehoaa.

MITKÄ LUOMET KANNATTAA TARKISTUTTAA?

Iholuomien määrä vaihtelee paljon. Osalla luomia on vain muutama, toisilla satoja. Iholuomia kehittyy vuosien varrella lisää aina 50-60 ikävuoteen saakka. Vaarattomat luomet ovat yleensä tasavärisiä, tarkkarajaisia ja muodoltaan symmetrisiä.


Luomia on hyvä itsekin tarkkailla säännöllisesti, ja muutoksiin kannattaa reagoida nopeasti. Jos luomet ja niiden muutokset mietityttävät, varaa aika ihotautilääkärin luomitarkistukseen. Saat asiantuntijan näkemyksen luomesi tilasta. Tarkistusta ei kannata pitkittää. Mitä nopeammin mahdollisesti pahanlaatuinen iholuomi poistetaan, sitä paremmat ovat hoitoennusteet. Toisaalta moni ihomuutos on harmiton, vain 30 % melanoomista syntyy olemassa oleviin iholuomiin.


Etenkin seuraavissa tapauksissa varaa aika luomitarkastukseen:

  • ihollesi ilmestyy uusi luomi ja se kasvaa nopeasti
  • luomen koko, väri tai ulkomuoto muuttuu esimerkiksi ruskeasta mustaksi, sinertäväksi tai punertavaksi tai jos siitä vuotaa verta
  • luomi kutiaa, aristaa tai siinä tuntuu pistelyä
  • luomea ympäröivää ihoa punoittaa

Iholuomen ei aina tarvitse olla ruskea, vaan se voi myös olla vaaleanpunainen tai hilseilevä laikku. Myös sellainen iholuomi, joka poikkeaa selvästi muista luomista kannattaa tarkistuttaa.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä ihosyöpä. Lue lisää.

Ihon toistuva palaaminen auringossa, varsinkin ennen puberteetti-ikää, nostaa riskiä sairastua melanoomaan eli pahanlaatuiseen ihosyöpään. Ihomelanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä ja vuonna 2015 siihen sairastui 1520 henkilöä.
Riski sairastua melanoomaan kasvaa iän myötä. Vaikka melanooman riskiryhmänä on erityisesti yli 65 vuotiaat, sitä tavataan entistä nuoremmilla henkilöillä. 


Riskitekijät:

  • Tärkein riskitekijä on UV-säteily ja ennen kaikkia lapsuudessa tai nuoruudessa tapahtunut palaminen altistaa melanoomalle.
  • Runsasluomisuus
  • Vaalea, herkästi palava iho
  • Suvussa tai potilaalla itsellä esiintynyt melanooma

Melanooman syntyä voi ehkäistä suojaamalla iho UV-säteilyltä. 
Ihoa kannattaa tarkkailla ja mahdollisia ihomuutoksia seurata omatoimisesti. Iän myötä ihmisille syntyy usein runsaastikin uusia, hyvänlaatuisia luomia.


Melanooma voi syntyä joko uutena luomena tai ihomuutoksena aiemmin terveelle iholle. Noin neljännes melanoomista saa alkunsa olemassa olevasta luomesta. 
Ihon säännönmukaisella tarkastuksella, etenkin henkilöillä, joilla on paljon luomia tai lähisuvussa sairastettu melanooma, voidaan havaita mahdollinen muuttunut luomi ja poistaa se jo ennen luomen muuttumista melanoomaksi. 
 
Jos luomet mietityttävät, varaa aika helposti ihotautilääkärin tekemään iholuomitarkistukseen helposti nettisivuiltamme.

 

Varaa nyt aika luomitarkistukseen

Iholuomitarkistus on helppo ja nopea tapa saada selvyys onko syytä huoleen. Varaa aika ihotautilääkärimme vastaanotolle.

Ennen iholuomitarkistusta täytetään esitietolomake, joten pyydämme ystävällisesti saapumaan vastaanotolle 15 minuuttia ennen vastaanoton alkua.

Eiran sairaalan ihotautilääkärit
Hjerppe Anna Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Varaa aika
Koskenmies Sari Ihotautien erikoislääkäri Varaa aika
Raitio Hanna Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Varaa aika
Ylitalo Leea Ihotautien erikoislääkäri
Seuraavat vapaat ajat
to 19.9.
12.30
30 min
Hjerppe Anna
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
to 19.9.
13.30
30 min
Hjerppe Anna
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat
Hinnasto
Ihotaudit Hinta 
Ihotautien erikoislääkärin vastaanotto alk. 90 € 
Ihomuutosten poisto  
Luomen poisto (ihotautien erikoislääkärin tekemänä) alk. 255 € 
Luomen, syylän, kasvaimen poisto 1-2 kpl CO2-laserilla 299 € 
Luomen, syylän, kasvaimen poisto 3-5 kpl CO2-laserilla 395 € 
Paikallisten ihomuutosten hoito jäädyttämällä  179 € 
Hintoihin lisätään toimistomaksu 17,90 € ja Kanta-maksu 1,95 €. 
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti