EIRA UNIKLINIKALTA KOKONAISVALTAISTA UNENHOITOA

Hyvällä unella on merkittävä osuus sekä psyykkisessä että fyysisessä hyvinvoinnissamme. Uniongelmat ovat varsin yleisiä ja niitä esiintyy lähes kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää. Pitkittyessään unettomuus ja huono unen laatu ovat riski terveydelle.

UNEN PUUTE

  • heikentää keskittymiskykyä
  • väsyneenä onnettomuusriski kasvaa
  • heikentää vastustuskykyä.

Univajeen tiedetään altistavan ainakin sydän- ja verisuonisairauksille, diabetekselle, infektioille sekä muistihäiriöille.  Lisäksi urheilu ja kuntoilu eivät hyödytä ilman riittävää unta.

Eira Uniklinikalta saat kokonaisvaltaista ja monipuolista hoitoa uniongelmiin. Meillä on uniongelmiin perehtyneitä eri alojen asiantuntijoita sekä käytössämme Eiran monipuoliset lääkäri-, laboratorio ja vuodeosastopalvelut. Teemme yhteistyötä myös muiden asiantuntijoiden, tuote-edustajien ja hoitolaitosten kanssa.

Uniongelmia? Varaa aika Unihoitajalle!

Unihoitajan vastaanotolla selvitetään uniongelmien syitä, ohjataan tarvittaessa unirekisteröintiin tai oikealle erikoislääkärille ja hoidetaan unihäiriöitä lääkkeettömillä menetelmillä.

Tule Unihoitajan ensikäynnille kartoittamaan unesi tilanne.

Varaa aika unihoitajan vastaanotolle
Voit myös varata puhelinneuvonta-ajan Uniklinikan sairaanhoitajalle Varaa puhelinneuvonta-aika
Uniongelmien monet ilmenemismuodot

UNETTOMUUTTA

voi esiintyä nukahtamisvaikeutena, yöllisenä heräilynä, liian aikaisena heräämisenä tai virkistämättömänä unena. Unettomuuden oireet saattavat vaihdella eri öinä, tai niitä voi esiintyä useampi, jopa kaikki kerrallaan. Unettomuus liittyy usein johonkin muuhun sairauteen, stressiin tai elämänmuutokseen. Psykiatrisissa häiriöissä unettomuus on varsin tyypillinen vaiva. Unettomuutta voi esiintyä myös ilman muuta sairautta tai häiriötä taustalla.

Tilapäinen unettomuus on varsin yleistä ja se liittyy usein johonkin elämäntilanteen muutokseen. Arviolta noin kolmasosa työikäisistä kärsii tilapäisestä unettomuudesta ja pitkittynyttä/kroonista unettomuutta on noin 10 %:lla. On hyvä muistaa, että tilapäinen unettomuus voi ”hoitamattomana” pitkittyä.

Kipu on varsin yleinen unettomuutta aiheuttava tekijä. Myös lääkkeet voivat aiheuttaa unettomuutta. Unilääkkeiden käyttö, varsinkin pitkäaikainen, saattaa johtaa uniongelmiin.

Tule Eira Uniklinikalle selvittämään, mitkä tekijät vaikuttavat sinun uneesi.

KUORSAUS

on varsin yleinen vaiva sekä miehillä että naisilla. Mikäli kuorsaaja nukkuu omasta mielestään muuten hyvin, kuorsaus häiritsee kanssanukkujia enemmän kuin kuorsaajaa itseään.

Kuorsaukseen voi kuitenkin liittyä myös unenaikaisia hengityskatkoksia (uniapneaa). Kuorsaaminen voi johtua nenänielun ahtaudesta tai tukkoisuudesta. Myös alkoholin käyttö, tupakka ja ylipaino lisäävät usein kuorsaamistaipumusta. Jos kuorsaus häiritsee sinua tai kumppaniasi tai haluat varmistaa, että taustalla ei ole hoidettavissa olevaa sairautta ota yhteyttä Eira Uniklinikkaan.

UNIAPNEA

on unenaikainen hengityshäiriö, johon liittyy hengityskatkoksia (apneoita) tai vähentynyttä hengitysilmavirtausta (hypopneaa). Ne havahduttavat nukkujan, ja usein toistuessaan rikkovat yöunta sekä huonontavat unenlaatua merkittävästi. Nukkuja ei yleensä muista heräämisiä eikä näin ollen välttämättä tiedosta ongelmaa. Kuorsaaminen, hengityskatkokset, jatkuva heräily, jano, yöhikoilu, lisääntynyt öinen virtsaamistarve sekä seksuaalielämän häiriöt ovat uniapnean yöllisiä oireita. Päivisin voi esiintyä päänsärkyä, mielialan vaihtelua, masennusta, keskittymisvaikeuksia sekä väsymystä ja uneliaisuutta, jopa pakonomaista torkahtelua.

Obstruktiivisessa uniapneassa hengityskatkokset aiheutuvat ylähengitysteiden tukkeutumisesta. Ylipaino on merkittävä tekijä obstruktiivisessa uniapneassa ja pienelläkin painonpudotuksella oireet voivat helpottua huomattavasti. Myös muut rakenteelliset tekijät, kuten ahdas nielu, tukkoinen nenä, pieni leuka ja suuret risat, altistavat obstruktiiviselle uniapnealle.

Sentraalinen uniapnea on keskushermostoperäinen ja johtuu aivojen hengityskeskuksen automaattisen säätelyn häiriintymisestä.

Uniapnea voi olla myös sekä obstruktiivisen (ylähengitysteiden tukkeuma) tai sentraalisen (keskushermostoperäinen) yhdistelmä.

Uniapneaa esiintyy enemmän miehillä ja ylipainoisilla, mutta myös naisilla ja laihoilla.

Uniapnea luokitellaan lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan.

Eira Uniklinikalla voimme selvittää johtuuko huonounisuutesi mahdollisesti uniapneasta. Täältä löydät enemmän tietoa uniapneasta.

YLÄHENGITYSTEIDEN AHTAUMA

on uniapnean rinnakkaismuoto, joka aiheuttaa uniongelmia, päänsärkyä ja väsymystä. Ylähengitysteiden ahtaumassa nielun lihakset veltostuvat yön aikana, mikä estää hengitysilman virtausta. Vaiva on yleinen naisilla, erityisesti vaihdevuosi-ikäisillä.

Ylähengitysteiden ahtauma voidaan selvittää Eira Uniklinikan unipolygrafia-mittauksella.

LEVOTTOMAT JALAT

-oireyhtymää esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä. Oireena voi olla illalla ja yöllä jaloissa epämiellyttäviä tuntemuksia, jotka yleensä helpottuvat kun jalkoja liikuttelee. Näitä tuntemuksia voi esiintyä myös päivällä, jolloin pitkäaikainen istuminen on tuskallista. Levottomat jalat –oireyhtymä saattaa aiheuttaa unettomuutta, levotonta yöunta ja päiväaikaista väsymystä.

Vaivaan löytyy itsehoitokeinoja, joilla oireita voi yrittää lievittää. Jos kuitenkin yöunet häiriintyvät vaivan takia, kannattaa hakeutua Eira Uniklinikan neurologin vastaanotolle.

NARKOLEPSIA

on keskushermostoperäinen harvinainen sairaus, jonka oireena ovat poikkeava väsymys ja tahaton, jopa vastustamaton nukahtelu. Narkolepsian oireena esiintyy myös katapleksiaa, joka on voimakkaisiin tunnetiloihin liittyvää äkillistä lihasjänteyden vähentymistä tai pettämistä. Narkolepsia alkaa yleensä jo lapsena tai nuoruudessa. Muita narkolepsian oireita voivat olla katkonainen yöuni, mielialan vaihtelut, masennus ja muistivaikeudet.

UNI-VALVETILAN ONGELMAT

Viivästynyt unirytmi on melko yleinen tämän päivän ongelma. Usein taustalla on opittu tapa – nukkumaan mennään liian myöhään, älypuhelimia ja tabletteja käytetään sängyssä juuri ennen nukahtamista.

Uni-valvetilan ongelmat liittyvät usein myös vuorotyön aiheuttamaan unirytmimuutokseen, kaamoksen aiheuttamaan unettomuuteen, Jet Lagiin. Usein vanhuksilla on ongelmana aikaistunut unirytmi: nukkumaan mennään jo alkuillasta.

Viivästynyttä unirytmiä voi itsekin yrittää korjata kiinnittämällä huomiota nukkumistottumuksiin, mutta usein ulkopuolisen asiantuntijan kanssa käyty unen huolto voi olla tarpeen.

ELIMISTÖN YLIVIREYSTILA

on usein merkittävä tekijä unettomuuden synnyssä. Liiallinen henkinen tai fyysinen rasitus, stressi, riittämätön palautuminen tai ongelmien huomiotta jättäminen päiväsaikaan voivat aiheuttaa elimistön ylivireystilan, jolloin nukkuminenkin häiriintyy.

Unettomuudesta kärsivät ovat usein alttiimpia myös stressaantumaan. Stressin tunnistaminen yhdessä asiantuntijan kanssa, rentoutumisharjoitukset ja asiantuntijan laatimat suositukset elämänhallintaan ja unen huoltoon usein estävät tilanteen pahenemisen.

VAIHDEVUOSIIN JA HORMONITOIMINNAN MUUTOKSIIN

liittyy hyvin usein unettomuutta ja muita uniongelmia. Usein hormonikorvaushoito parantaa unta tehokkaasti. Myös Unen huollolla ja uniterapialla yhdistettynä hormonikorvaushoitoihin on saavutettu hyviä vaikutuksia. Eirassa on myös hormonihoitoihin erikoistuneita erikoislääkäreitä.
Seuraavat vapaat ajat
ma 17.12.
17:30
30 min
Tanskanen Tuula
Unihoitaja (sertifioitu), sairaanhoitaja
Eiran lääkäriasema
Varaathan ensikäynnille kaksi peräkkäistä aikaa. Vastaanotto on maksullinen.
ma 17.12.
18:00
30 min
Tanskanen Tuula
Unihoitaja (sertifioitu), sairaanhoitaja
Eiran lääkäriasema
Varaathan ensikäynnille kaksi peräkkäistä aikaa. Vastaanotto on maksullinen.
ma 17.12.
18:30
30 min
Tanskanen Tuula
Unihoitaja (sertifioitu), sairaanhoitaja
Eiran lääkäriasema
Varaathan ensikäynnille kaksi peräkkäistä aikaa. Vastaanotto on maksullinen.
Näytä seuraavat vapaat ajat
Lue lisää Uniklinikasta

Unihoidot ja unitutkimukset

Univaikeudet heijastuvat koko elämäämme ja vaikeuttavat usein selviytymistä työ- ja sosiaalisen elämän vaatimuksista. Me Uniklinikalla haluamme, että kaikilla olisi mahdollisuus hyvään uneen!

Lue lisää

Unitesti

Nukuitko taas huonosti? Heräilitkö aamuyöstä? Kuorsattiinko teillä viime yönä? Tee nopea unitesti selvittääksesi onko unesi riittävän hyvänlaatuista vai voisiko Eira Uniklinikka tarjota sinulle apua.

Lue lisää

Eira Uniklinikka

Onko sinulla vaikeuksia nukahtaa tai heräiletkö useasti? Häiritsevää kuorsausta? Hengityskatkoksia? Haluaisitko löytää lääkkeettömiä keinoja unettomuuden hoitoon? Varaa aika Eira Uniklinikalle. Meiltä saat kokonaisvaltaista apua uniongelmiisi.

Lue lisää
Ota yhteyttä Eira Uniklinikkaan
Nimi
Puhelin
Sähköposti
Viesti