ihotautilääkärille kannattaa hakeutua jos:

  • luomi ilmestyy ja kasvaa nopeasti
  • luomen koko, väri tai ulkomuoto muuttuu esimerkiksi ruskeasta mustaksi, sinertäväksi tai punertavaksi tai jos siitä vuotaa verta
  • luomen kutina, aristus tai pistely
  • luomea ympäröivää ihoa punoittaa
Ihotautilääkärin vastaanotolla iho tutkikaan tarkasti ja epäilyttävä ihomuutos poistetaan paikallispuudutuksessa. Luomesta tai ihokohdasta otetaan tarvittaessa koepala, joka lähetetään patologille tutkitettavaksi. Vastaus tulee 10-14 päivän kuluttua.

MELANOOMA, ELI PAHANLAATUINEN IHOSYÖPÄ

Ihon toistuva palaaminen auringossa, varsinkin ennen puberteetti-ikää, nostaa riskiä sairastua melanoomaan eli pahanlaatuiseen ihosyöpään. Kaikista syövistä juuri melanooman ilmaantuvuus onkin lisääntynyt eniten viimeisten 20-30 vuoden aikana. Melanooman riski on suurempi vaaleaihoisilla ja punatukkaisilla. Melanooma syntyy tavallisimmin aiemmin terveelle iholle. Auringossa on aina hyvä suojata itsensä hyvin.

Ihoa kannattaa tarkkailla ja mahdollisia ihomuutoksia seurata omatoimisesti. Miehillä melanooma on yleisin vartalon alueella, naisilla käsivarsissa, säärissä ja vartalossa. Uusia hyvänlaatuisia luomia ilmaantuu ihmiselle kuitenkin normaalistikin iän karttuessa, usein runsaastikin. Ihotautilääkärin vastaanotolla iho tutkitaan tarkasti ja epäilyttävä ihomuutos poistetaan paikallispuudutuksessa. Luomesta tai ihokohdasta otetaan tarvittaessa koepala, joka lähetetään patologille tutkitettavaksi. Vastaus tulee normaalisti 10-14 päivän kuluessa.

Melanooman tärkein hoitomuoto on leikkaus. Jos melanooma on yli yhden millimetrin paksuinen tai muutoin aggressiivinen, se leikataan ja lisäksi potilaalle tehdään levinneisyystutkimukset erikoissairaanhoidossa.

Myös basalioomien (ihon tyvisolusyövän) ja okasolusyövän määrä lisääntyy jatkuvasti. Nämä ovat seurausta koko elämän aikana saadusta auringonvalon määrästä, ja ne esiintyvät yleensä vanhemmilla ihmisillä kasvoilla, rintakehällä, selässä ja kämmenselissä.

Eiran sairaalassa ihosyöpiä hoidetaan leikkauksin sekä myös ei-kirurgisesti. Tiettyjen ihosyöpien esiasteita ja pinnallisia basalioomia voidaan jäädytyshoitaa nestemäisellä typellä.

Anna ihotautilääkärin tarkistaa luomesi

Mikäli havaitset ihossasi ihomuutoksia tai jos luomen koko, väri tai muoto muuttuu tai jos luomi kutiaa voimakkaasti tai vuotaa verta, älä epäröi varata aika ihotautilääkärin vastaanotolle!
Eiran sairaalassa toimiva ihotautien erikoislääkäri
Koskenmies Sari Ihotautien erikoislääkäri Varaa aika
Raitio Hanna Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Varaa aika
Varaa aika ihotautien ja allergologin vastaanotolle
ke 17.5
18:00
20min
Koskenmies Sari
Ihotautien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
ke 17.5
18:40
20min
Koskenmies Sari
Ihotautien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
ke 17.5
19:00
20min
Koskenmies Sari
Ihotautien erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Katso lisää vapaita aikoja
Lue lisää artikkeleista
Iholla on pitkä muisti

Iho muistaa auringonvalon ja palamiset. Erityisesti ihon palaminen lapsuudessa tai nuoruudessa altistaa melanoomille. Kaikista syövistä juuri melanooman ilmaantuvuus onkin lisääntynyt eniten viimeisten 20–30 vuoden aikana.

Lue lisää
Ihomuutokset

Ihon toistuva palaaminen auringossa, varsinkin ennen puberteetti-ikää, nostaa riskiä sairastua melanoomaan eli pahanlaatuiseen ihosyöpään. Kaikista syövistä juuri melanooman ilmaantuvuus onkin lisääntynyt eniten viimeisten 20-30 vuoden aikana. Melanooman riski on suurempi vaaleaihoisilla ja punatukkaisilla. Auringossa on aina hyvä suojata itsensä hyvin.

Lue lisää
Hinnasto
Ihotaudit

Hinta
Ihotautien erikoislääkärin vastaanotto, 20 min.   alk. 88 €
Hintoihin lisätään toimistomaksu 16,95 € ja Kanta-maksu 0,95 €