Eiran sairaalasta löydät kokeneet niveltähystyksiin erikoistuneet ortopedit. Meillä tehdään lähes kaikkiin niveliin kohdistuvat niveltähystysleikkaukset vuosien kokemuksella. Varaa aika vastaanotolle helposti nettiajanvarauksestamme.

LONKAN TÄHYSTYSLEIKKAUKSET

Lonkan tähystysleikkauksella hoidetaan lonkan rakenteellisista ominaisuuksista tai lonkkanivelen vaurioitumisesta johtuvia vaivoja. Tyypillisesti tähystämällä hoidetaan lonkkapinnettä (FAI) ja sen aiheuttamia vaurioita, kuten lonkkamaljakon rustoisen renkaan (labrum) repeämiä. Tähystämällä poistetaan myös irtokappaleita nivelestä.  

Pitkälle edenneen nivelrikon hoidossa tähystyksestä ei juurikaan ole hyötyä. Silloin kyseeseen tulee yleensä tekonivelleikkaus. Lue lisää tekonivelleikkauksesta tästä.

Päiväkirurginen leikkaus

Lonkkanivelen tähystysleikkaukset tehdään pääsääntöisesti nukutuksessa. Normaalisti toimenpide on päiväkirurginen eli potilas kotiutuu samana päivänä. 

Kuntoutusvaiheessa fysioterapian merkitys on suuri

Potilas saa mukaansa kyynärsauvat, joita käytetään lääkärin ja fysioterapeutin ohjeiden mukaan.

Kuntoutusvaiheessa fysioterapian merkitys on suuri. Eiran Sairaalassa kuntoutumisestasi vastaavat fysioterapian ammattilaiset.

Kuntoutuksessa on tärkeää, että se aloitetaan oikeaan aikaan, jolloin paraneminen on nopeampaa. Kuntoutus suunnitellaan jokaiselle potilaalle yksilöllisesti. Parhaat tulokset saadaan, kun potilas itse osallistuu kuntoutukseen aktiivisesti ja on motivoitunut harjoitteiden tekemiseen.

Toipuminen lonkan tähystysleikkauksesta

Toipumisaika lonkkanivelen tähystyksen jälkeen on yleensä pidempi kuin esimerkiksi polven tähystyksen jälkeen. Työkyvyttömyysaika on yleensä noin 4-6 viikkoa.

POLVEN TÄHYSTYSLEIKKAUKSET

Polvinivelessä jo lähes kaikki muut korjaukset paitsi keinonivelien asentaminen tehdään tähystyksellisesti.

Ilman varsinaista vammaa alkanut polvikipu

Ilman varsinaista vammaa alkaneen polvikivun tyypillisimmät syyt ovat:

- kierukan kuluma

- rustopintojen kuluma

Näissä ensivaiheen hoito on yleensä konservatiivinen eli lähinnä fysioterapeutin ohjeistama kuntoutus. Jos tämä ei tuota toivottua tulosta, tilanne on arvioitava uudelleen ortopedien vastaanotolla.

Varsinaisten polvivammojen tähystyskirurginen hoito

Polvivammojen osalta tärkeimmät tähystyskirurgiset toimenpiteet ovat

 • kierukan korjaus
 • eturistisiderepeämän korjausleikkaukset. 

Kierukkavammat voidaan tänä päivänä korjata tähystyskirurgisesti. Pienet repeämät hoidetaan poistamalla revennyt kierukan osa säästäen terveet osat.
Kierukkarepeämät varsinkin nuorilla potilailla yritetään korjata joko ompelemalla tai käyttämällä erilaisia ”kierukkanastoja”.


Polven vääntymisvammat ovat tavallisimpia urheiluvammoja. Ne voivat sattua myös kuntourheilussa. Vääntymisvammassa vaurioituu yleensä eturistiside. Eturistisidevammat voidaan nykyään korjata tähytsyksellisesti ja polvi saadaan hoidettua entiselleen.

Revenneen eturistisiteen kanssa voi joissain tapauksissa jatkaa normaalia elämää, mutta eturistiside kannattaa korjata, jos potilas on aktiivinen liikunnan harrastaja tai polveen jää pettämisoireilua ja muljahtelua repeämän diagnosoinnin jälkeen.

Kuntoutus leikkauksen jälkeen tärkeää

Polvivammoista kuntoutumisessa fysioterapialla on suuri merkitys. Eiran Sairaalassa kuntoutumisestasi vastaavat fysioterapian ammattilaiset. Kuntoutuksessa on tärkeää, että se aloitetaan oikeaan aikaan, jolloin paraneminen on nopeampaa. 
Kuntoutus suunnitellaan jokaiselle potilaalle yksilöllisesti. Parhaat tulokset saadaan, kun potilas itse osallistuu kuntoutukseen aktiivisesti ja on motivoitunut harjoitteiden tekemiseen.

 

NILKAN TÄHYSTYSLEIKKAUKSET

Nilkkanivelessä artroskooppisia toimenpiteitä käytetään yleisimmin nyrjähdyksen jälkeen syntyneiden pitkäkestoisien kiputilojen häivyttämiseen.

TYYPILLISET SYYT NILKKAKIVUILLE

 • nilkan nyrjähdys
 • jännetuppitulehdus
 • nivelpussintulehdus
 • akillesjänteen tulehdus
 • nivelrikko
 • luupiikit
 • kihti
 • nilkan ja jalkaterän virheellinen kuormitus

Nilkan nyrjähdys on yleinen ja tyypillinen kaikenikäisten liikkujien vamma. Suomessa sattuu joka päivä noin 500 nilkan nivelsiteiden venähdystä tai revähdystä. Puolet nilkan nyrjähdysvammoista sattuu urheillessa.

Nilkka nyrjähtää tavallisimmin siten, että jalkaterä vääntyy sisäänpäin ja nilkan ulkosivun nivelsiteet vaurioituvat. 
Vääntövammanseurauksena voi lisäksi vaurioitua nivelrusto, revetä nivelkapseli tai jänne. Samalla tavalla voi nilkkaan saada myös kehräsluiden murtumia.

Nilkan nyrjähdysvamman ensihoito on "Kolmen K:n" hoito

 • Kohoasento
 • Kylmähoito

Kompressio (puristussidos)
Turvotuksen vähentämiseksi on hyvä välttää kävelyä ja runsasta pystyasennossa oloa pari päivää. 

Lääkäriin on syytä tulla nyrjähdyksen jälkeen, jos nilkka turpoaa runsaasti tai jalalla astuminen tuntuu tuskalliselta. Ensikäynnin yhteydessä selvitetään vamman laatu nilkan tutkimuksella ja usein myös röntgenkuvilla. Alkuvaiheessa voidaan tarvita kyynärsauvoja liikkumisen tukena. 

Leikkaus harvoin tarpeen

Nilkan nivelsidevammat hoidetaan nilkkatuella ja varhaisella jalan kuormituksella. Leikkaushoito ei käytännössä ole tarpeen nilkan akuutissa venähdysvammassa. 
Nilkkatukea käytetään 3-6 viikon ajan arkiliikkumisessa ja 2-3 kuukautta liikunnan ja urheilun aikana. 

Nilkkavamman kuntoutuksella palautetaan nilkan asento- ja tasapainotunto sekä liikelaajuus harjoittamalla nilkkaa ja jalkaterää liikuttavia lihaksia. 
Fysioterapeutin ohjaus on usein tarpeen.

Tavalliset nivelsidevammat paranevat parissa kuukaudessa.

LIITÄNNÄISVAMMAT TUTKITTAVA HUOLELLISESTI

Nilkan toipumisen pitkittyessä yli normaalin 6 viikon voi kyseessä olla liitännäisvamma, kuten rustovaurio tai jännerepeämä. 
Nilkka voi jäädä kipuilemaan, esiintyy turvotusta tai pettämistä ja löysyyttä. 

Ortopedin huolellinen molempien nilkkojen tutkimus ja potilaan oirekuvan selvitys on usein riittävä. 
Lisätutkimuksena voidaan käyttää magneettitutkimusta (MRI) tai tietokonetutkimusta (TT). Lisäksi arvioidaan kuntoutustarve lihas- ja liikevajauksen hoitamiseksi.

OIREISTON PITKITTYESSÄ LEIKKAUSHOITO VOI OLLA TARPEEN

Nilkan jäädessä oireilemaan on aiheellista tulla ortopedin vastaanotolle vaivan selvittämiseksi. 
Mikäli nilkkaan jää pysyvä nyrjähtelytaipumus tai epätukevuus, saattaa olla tarpeen leikkaus, jossa nivelsiteet kiinnitetään tai rakennetaan uudelleen. 

Nilkan tähystyksiä ja nivelen sisäisiä toimenpiteitä tehdään mm. rustovaurioiden hoitamiseksi tai irtokappaleiden poistamiseksi.

Leikkauksen jälkeen käytetään tukisaapasta 4-6 viikkoa ja sen jälkeen nilkkatukea; tähystysleikkauksenjälkeen toipuminen on hieman nopeampaa.

olkapääkirurgia

Olkapäähän liittyy paljon eriasteisia vaivoja aina ajoittaisista kivuista kiertäjäkalvosimen repeämään. Hoitomuodon valinta tehdään potilaan ja lääkärin yhteistyönä. Tavoitteena on aina ensin tutkia kuntoutuksen mahdollisuus ja vasta sen jälkeen päätetään leikkauksen tarpeellisuus.

KIPUA OLKAPÄÄSSÄ VAI KIERTÄJÄKALVOSIMEN REPEÄMÄ?

Ajoittaiset kivut hoituvat yleensä konservatiivisin keinoin. Esim. limapussin tulehdukset hoidetaan pääsääntöisesti kuntouttamalla.

Jatkuva kipu olkapäässä enteilee mahdollista leikkaustarvetta.
Lisäksi esimerkiksi kiertäjäkalvosinrepeämät, vaativat yleensä aina leikkauksen. Jos käsi ei kolmenkaan viikon jälkeen nouse vaakatasoon sivulle, on syytä hakeutua nopeasti hoitoon, sillä lihas surkastuu ajan mittaan, jonka jälkeen sen toiminta ei enää korjaudu.

Näiden ääripäiden väliin jää eriasteisia vaivoja, joissa hoitomuodon valinta tehdään potilaan ja lääkärin yhteistyönä. Tavoitteena on aina ensin tutkia kuntoutuksen mahdollisuus ja vasta sen jälkeen päätetään leikkauksen tarpeellisuus.

Tyypillisimmät olkapään vammat

 • tapaturman jälkeiset tulehdukset
 • kiertäjäkalvosin eli jännerepeämät
 • erilaiset sisäiset vauriot

OLKAPÄÄLEIKKAUKSET VANKALLA KOKEMUKSELLA

Olkapään yleisimmät leikkaukset ovat lapaluun ja olkaluun välistä tilaa avartavat toimenpiteet, sekä olkapään sijoiltaanmenotaipumusta korjaavat leikkaukset.
Eira sairaala on yksi Suomen johtavista yksityissairaaloista tähystyskirurgian alalla. Käytössämme on viimeisin ammattitaito ja tekniikka. 

Saat ortopedian erikoislääkäriltämme nopeasti diagnoosin vammasi laadusta ja pääset hoitoon ilman odotusta. 
Kokonaisvaltaiseen hoitoketjuumme kuuluu tarvittaessa leikkauksen jälkeinen yöpyminen viihtyisällä vuodeosastollamme ja nimetty fysioterapeutti leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen aloittamiseksi.
Tähystyskirurgiaan erikoistuneet ortopedimme
Kaartinen Esko Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Varaa aika
Lepistö Jyri Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Varaa aika
Välimäki Ville-Valtteri Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Varaa aika

Tähystysleikkaukset vuosien kokemuksella Eiran sairaalassa

varaa vastaanottoaika tähystyksiin erikoistuneille ortopedillemme

Eiran sairaalan tähystyksiä tekevät kirurgit edustavat Suomen parasta osaamista ja meillä on käytössä uusimmat menetelmät.

Varaa aika vastaanotolle!

SEURAAVAT VAPAAT AJAT ORTOPEDEILLE
Tänään
11:30
20 min
Kaartinen Esko
Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Tänään
13:00
20 min
Kaartinen Esko
Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Tänään
13:20
20 min
Kaartinen Esko
Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat
Hinnasto
Ortopedia, tähystysleikkaukset Hinta Eiran Terveystili* 
Ortopedin vastaanottokäynti
alk. 99 €  
Nilkka    
tähystys, nukutuksessa alk. 3255 €   278,20 €/kk
nivelsiteen ompelu/uudelleen kiinnitys nukutuksessa alk. 4182 €   355,80 €/kk 
Polvi    
tähystys, paikallispuudutuksessa alk. 1975 €  171,50  €/kk  
tähystys, selkäpuudutuksessa alk. 2932 €  251,30  €/kk   
eturistisidekorjaus, selkäpuudutuksessa alk. 5283 €  447,20  €/kk    
Lonkka    
nivelen tähystys, pienellä toimenpiteellä alk. 5943 €  502,20 €/kk 
Olkapää    
tähystys ja toimenpide alk. 3575 €  304,80 €/kk  
olkanivelen kiertäjäkalvosimen korjausleikkaus alk. 5699 €  481,80 €/kk  
Hintoihin lisätään toimistomaksu 17,90 € ja Kanta-maksu 0,95 €. Hintoihin ei sisälly laboratorio- tai röntgentutkimuksia.
* Eiran Terveystilillä esim. 12 kk:n korottomalla osamaksulla (sisältää tilinavausmaksun ja -käsittelymaksut yht. 83 €).