Tbe-rokote ja sen antama suoja

TBE on punkin välittämä aivotulehdus (tick-borne encephalitis). Aivotulehdus on vakava sairaus, jonka punkki voi tartuttaa ihmiseen. Aivotulehdukseen ei ole tällä hetkellä parantavaa lääkettä ja sen suojaksi onkin kehitetty TBE-rokote eli puutiaisaivokuumerokote. Huomioithan, että TBE-rokote suojaa vain aivotulehdukselta, ei borrelioosilta.

Borrelioosi

Borrelioosi eli Lymen tauti on toinen punkin levittämä sairaus. Tähän ei löydy rokotetta, borrelioosia hoidetaan antibiooteilla. Ota punkki mahdollisimman pian pois, mitä nopeammin punkki saadaan pois, sitä pienempi on tartuntariski.
 

Kenelle TBE-rokotusta suositellaan?

Suomessa puutiaisen levittämää aivotulehdusta esiintyy erityisesti Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa. Tartuntoja on todettu myös Kokkolassa ja Lappeenrannassa, Isosaaressa Helsingin edustalla, Kotkan saaristossa ja Kuopion seudulla.

TBE-rokotusta suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat alueilla, joissa puutiaisen levittämää aivotulehdusta esiintyy, sekä liikkuvat paljon metsässä ja maastossa.

Myös matkailijoiden, jotka aikovat liikkua maastossa Ahvenanmaalla, Baltian maissa tai erityisillä riskialueilla Keski-Euroopassa, on hyvä ottaa rokote.

Rokote ei sovi henkilöille, joilla on todettu yliherkkyys kanan tai kananmunan proteiinille tai joilla on kananmuna-allergia, koska rokotteessa saattaa olla kananmunajäämiä. Aikaisempi vakava allerginen reaktio TBE-rokotteelle voi myös olla vasta-aihe rokottamiselle. Rokotusta ei suositella raskaana oleville ja imettäville. Mikäli rokotus on kuitenkin sinulle välttämätön, on sinun hyvä keskustella rokotusmahdollisuudesta lääkärin kanssa. Samoin, jos sinulla on jokin autoimmuunisairaus, keskustelu aina ensin lääkärin kanssa, onko sinun mahdollista saada rokote.

Rokotamme sekä aikuisia että lapsia.
 

Milloin punkkirokote kannattaa ottaa?

Puutiaiskausi alkaa yleensä Suomessa huhti-toukokuussa ja loppuu loka-marraskuussa.
Rokotus suositellaan aloitettavan talvikaudella, jotta tarvittavaa suoja olisi heti kun punkkikausi alkaa.
 

rokotusohjelma

Perusrokoteohjelmassa on kolme rokoteannosta. 
Ensimmäiset kaksi annosta 1-3 kuukauden välein. Kolmas rokoteannos annos suositellaan otettavan 5-12 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Rokotetta voi kuitenkin ottaa tarvittaessa nopealla aikataululla, jos olet esim. lähdössä riskialueelle ja tarvittavaa suojaa ei ehditä saavuttaa normaalilla aikataululla. 
Tällöin otetaan 
- ensimmäinen annos päivänä 0 ja 
- toinen annos päivänä 14
- kolmas annos annetaan normaalin aikataulun mukaisesti.

Jotta rokotesuojaus säilyy, muista ottaa tehosterokotus 3-5 vuoden välein.

Varaa aika punkkirokotukseen

rokotteen ottaminen on helppoa ja saat sen saman tien

Rokotteen ottamiseen et tarvitse lääkärin lähetettä. Sairaanhoitajamme antaa rokotteen.

Varaa aika rokotukseen alta tai soita 09 1620 570

ke 28.2.
16:30
15 min
ke 28.2.
16:45
15 min
ke 28.2.
17:00
15 min
Katso lisää vapaita aikoja
Hinnasto
Rokotukset Hinta
rokote + rokottaminen
Punkkirokotus eli TBE-rokotus
62 €
Hintoihin lisätään Kanta-maksu 0,95 €/käynti.