Linssileikkauksen avulla eroon moniteholaseista

Ikänäöllä tarkoitetaan normaalia iän mukanaan tuomaa lähinäön heikkenemistä, muutosta joka tulee ennen pitkää kaikille. Silmän oma linssi (mykiö) ja lihakset menettävät kimmoisuuttaan eikä näkö enää tarkennu yhtä hyvin eri etäisyyksille. Oireiden ilmeneminen on kovin yksilöllistä, mutta jo 40 ikävuoden jälkeen voi itse havaita näön heikkenemistä.

Linssileikkauksen avulla voidaan korjata sekä lähi- että kaukonäköä ja myös hajataitteisuutta. Leikkauksessa silmän oma mykiö korvataan asettamalla silmään moniteholinssi, joka mahdollistaa näkemisen lähelle ja kauas.
 

Kenelle linssileikkaus sopii?

Linssileikkaus sopii erityisen hyvin moniteholaseja käyttäville yli 45 vuotiaille silloin, kun laserleikkaus ei enää sovi leikkausmenetelmäksi ja halutaan päästä eroon monitehosilmälaseista. Soveltuu siis henkilöille, jotka tarvitsevat näön korjausta kauas ja lähelle.

Jos sinulla on ollut jo nuoruudesta alkaen pluslasit, iän myötä näkeminen voi muuttua siten, että plusvoimakkuutesi kasvaa johtuen lähinäön ikämuutoksesta ja joudut hankkimaan entistä paksummat silmälasit. Tässä tilanteessa linssileikkaus voi olla myös sinulle hyvä vaihtoehto.

Linssileikkaus sopii myös niille, joilla on alkavia kaihimuutoksia; linssileikkauksen jälkeen ei tule enää harmaakaihia.
 

Huolellinen sairaalaoptikon tekemä esitutkimus ennen leikkausta

Linssileikkausprosessi aloitetaan perusteellisella esitutkimuksella. Sairaalaoptikon esitutkimus sisältää silmänpaineen mittauksen, henkilökohtaisen näkötilanteen kartoituksen, taittovirheiden määrityksen, sarveiskalvon tutkimuksen ja silmien terveydentilan arvioinnin. Lisäksi tarvittaessa tehdään silmän kerroskuvaustutkimus (OCT). Sairaalaoptikko määrittelee myös tarvittavien linssien voimakkuudet.

Näiden mittausten perusteella selvitetään silmäsi terveydentila ja arvioidaan sopiiko linssileikkaus sinulle. Mikäli tutkimuksessa ilmenee jotain silmäsairauteen viittaavaa, ohjataan potilas silmälääkärin tarkastukseen.

Leikkaava silmäkirurgi analysoi tehdyt esitutkimukset ja antaa suosituksen sopivasta leikkausmenetelmästä.
Leikkauspäivänä ennen leikkausta potilas tapaa leikkaavan silmäkirurgin ja käy vielä keskustelua tehdyistä silmätutkimuksista ja ehdotetusta leikkausmenetelmästä.

Olethan käyttämättä piilolinssejä 1 viikon ennen esitutkimusta sekä leikkausta. Esitutkimuksessa käytetään pupilleja laajentavia silmätippoja, jotka sumentavat lähinäköä loppupäiväksi.

Linssileikkauksen vaiheet

Linssileikkaus suoritetaan samalla tavoin kuin kaihileikkaus korvaamalla silmän oma mykiö moniteholinssillä. Leikkaus voidaan tehdä terveeseen ikänäköiseen silmään tai silmään, jossa on jo kaihimuutoksia.

Linssileikkaus on kivuton toimenpide, ja linssileikkauksesta pääsee kotiin pian toimenpiteen jälkeen. Linssileikkaus kestää 10-20 minuuttia ja sairauslomaa tarvitaan tyypillisesti 3-5 päivää.

 

Linssileikkauksen jälkeen

Linssileikkauksen jälkeen pääset kotiin jo n. tunnin kuluttua leikkauksesta. Toipuminen on nopeaa ja näkö kirkastuu asteittain muutaman päivän aikana. Antibioottitippoja käytetään muutama viikko. Sairasloman tarve on työstä riippuen 3-7 vrk.

Leikkauksen jälkeen esiintyy usein silmien kuivumista, joka ilmenee hiekan tunteena ja silmien kirvelynä. Se on yleensä ohimenevää ja kostutustipat auttavat oireisiin.

Linssileikkauksen jälkeen silmiin ei voi enää kehittyä harmaakaihia. Muutamalla prosentilla potilaista elimistön omat solut samentavat takakapselin linssileikkauksen jälkeen eli kehittyy nk. jälkikaihi, joka aiheuttaa näön heikentymistä. Ennen leikkausta muutosta ei pysty ennustamaan. Jälkikaihi hoidetaan tekemällä takakapselin avaus YAG-laserilla, jolloin näkö kirkastuu normaaliksi. Laseravaus voidaan tehdä vastaanoton yhteydessä eikä se vaadi erityistä valmistautumista tai jälkihoitoa.

 

Näkö linssileikkauksen jälkeen

Linssileikkausten tulokset ovat erinomaisia. Meillä Eiran sairaalassa on käytössämme uusimmat linssivaihtoehdot, jotka mahdollistavat yksilölliset näkemisen ratkaisut.

Ikänäköleikkauksen jälkeenkin lähelle näkeminen edellyttää oikeaa lukuetäisyyttä ja hyvää valaistusta. Vaikka moniteholinssi mahdollistaa näkemisen lähelle ja kauas, voi tulla tilanteita joissa silmälasit auttavat näkemään parhaiten.

Hämäränäössä voi joillakin henkilöillä esiintyä muutoksia kuten valon hajoamista, joka johtuu moniteholinssin optisista ominaisuuksista. Tämä ei kuitenkaan estä esim. autolla ajoa pimeässä.

 

ikänäön korjaus laserleikkauksella

Toisinaan ikänäköleikkaus voidaan toteuttaa laserleikkauksen avulla ns. monovisiona. Leikkauksessa toinen silmä leikataan näkemään kauas ja toinen silmä lähelle. Monovisiossa aivot oppivat käyttämään kauas katsomiseen toista ns. johtavaa silmää ja lähelle katsomiseen toista silmää.

Laserleikkaus ikänäön korjaamiseen sopii parhaiten henkilöille, joilla on ikänäköä alle +1,50. Laserleikkaus ei poista ikänäön huononemista ja saatatkin tarvita vielä myöhemmin erilliset lukulasit. Optikkomme arvioi esitutkimuksessa juuri sinulle parhaan leikkausvaihtoehdon.

Varaa aika optikon ilmaiseen esitutkimukseen

Sairaalaoptikkomme kartoittaa silmiesi terveydentilan laajojen tutkimusten avulla. Silmäkirurgi analysoi tehdyt tutkimukset ja arvio sopiiko ikänäköleikkaus sinulle. Leikkauspäivänä ennen leikkausta tapaat silmäkirurgin, joka käy keskustelua tehdyistä silmätutkimuksista ja ehdotetusta leikkausmenetelmästä.
Maksuttomassa esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa.

Tämä kaikki nyt veloituksetta (arvo 180 €). Ei muita kuluja.

Piilolinssejä ei voi käyttää viikkoon ennen esitutkimusta eikä leikkausta. Tutkimuksessa käytetään pupilleja laajentavia silmätippoja, jotka sumentavat lähinäköä loppupäiväksi.

Varaa aika optikolle
Seuraavat vapaat ajat
pe 31.1.
08.30
1 h 0 min
Valonen Emilia
Optikko
Eiran lääkäriasema
Esitutkimus laser-/linssileikkaus
Näytä seuraavat vapaat ajat
Eiran sairaalassa ikänäkö eli linssileikkauksia tekevät kirurgit
Kukkonen Kirsi-Tiina Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Varaa aika
Mattila Jaakko Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Varaa aika
Oksman Petri Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Varaa aika
Kokemuksia linssileikkauksesta

Linssileikkaus vaikutti elämänlaatuun fantastisesti. Suosittelen lämpimästi!
-Pirkka-Pekka Petelius
 

Elämä on tarkentunut merkittävästi kotona ja töissä. Näen, mitä mausteita ruokaan laitan. Keikalla on mahtavaa nähdä biisilista kunnolla pitkästä aikaa!
-Virve Rosti

Lue lisää kokemuksia Eira Silmäklinikasta
Hinnasto
Linssileikkaus eli ikänäköleikkaus

Hinta Eiran Terveystili*
Optikon esitutkimus sis. silmäkirurgin arvion  TARJOUS
Voimassa 28.2.2020 asti
nyt 0 € (arvo 180 €)  
Moniteholinssillä
2490 €/silmä 207,50 €/kk
Hajataittoa korjaava moniteholinssi 3290 €/silmä 274,20 €/kk
Jälkitarkistukset leikkauksen jälkeen Hinta  
1 kk leikkauksen jälkeen silmälääkärin vastaanotolla 100-150 €  
6 kk leikkauksen jälkeen optikon vastaanotolla 61 €  

Hintoihin lisätään poliklinikkamaksu 18,90 € ja Kanta-maksu 1,95 €. paitsi maksuttomaan esitutkimukseen.
* Eira Terveystilillä esim. 12 kk:n kuluttomalla ja korottomalla osamaksulla.

Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti