Linssileikkauksen avulla eroon moniteholaseista

Ikänäkö on normaalia iän mukanaan tuomaa lähinäön heikkenemistä - riesa, joka tulee ennen pitkää kaikille.

Linssileikkausta kutsutaan toisinaan myös ikänäköleikkaukseksi, koska sillä korjataan lähinäköä. Linssileikkauksen avulla pystytään korjaamaan lähinäön lisäksi myös kaukonäköä ja mahdollista hajataittoa.

Linssileikkauksen jälkeen sinulle ei voi enää kehittyä kaihia.

Kenelle linssileikkaus sopii?

Mikäli sinulla on ollut aiemmin miinuslasit, ikänäön myötä tulet tarvitsemaan moniteholasit; eri linssivoimakkuudet kauas ja lähelle.
Linssileikkaus sopii erityisen hyvin moniteholaseja käyttäville yli 50 vuotiaille.

Jos sinulla on ollut jo nuoruudesta alkaen pluslasit, iän myötä näkeminen voi muuttua siten että plusvoimakkuutesi kasvaa johtuen lähinäön ikämuutoksesta ja joudut hankkimaan entistä paksummat silmälasit. Tässä tilanteessa linssileikkaus voi olla myös sinulle hyvä vaihtoehto

Linssileikkaus sopii myös niille potilaille, joilla on alkavia kaihimuutoksia. 

 

ikänäön korjaus laserleikkauksella

Toisinaan ikänäköleikkaus voidaan toteuttaa laserleikkauksen avulla ns. monovisiona. Leikkauksessa toinen silmä leikataan näkemään kauas ja toinen silmä lähelle. Monovisiossa aivot oppivat käyttämään kauas katsomiseen toista ns. johtavaa silmää ja lähelle katsomiseen toista silmää.
Laserleikkaus ikänäön korjaamiseen sopii parhaiten henkilöille, joilla on ikänäköä alle +1,50. Laserleikkaus ei poista ikänäön huononemista ja saatatkin tarvita vielä myöhemmin erilliset lukulasit. Optikkomme arvioi esitutkimuksessa juuri sinulle parhaan leikkausvaihtoehdon.
Lue lisää silmien laserleikkauksesta

Huolellinen sairaalaoptikon tekemä esitutkimus ennen leikkausta

Linssileikkausprosessi aloitetaan perusteellisella esitutkimuksella. Esitutkimuksessa sairaalaoptikkomme määrittelee silmiesi terveydentilan ja taittoarvot, mittaa silmänpaineet ja silmiesi mitat ja silmistäsi tehdään sarveiskalvokartta. Lisäksi määritellään tarvittavien linssien voimakkuudet ja tehdään silmänkerroskuvaustutkimus (OCT-tutkimus).

Varaa aika optikon esitutkimukseen

Esitutkimuksessa selvitämme toiveesi ja tarpeesi näön suhteen työssä ja vapaa-aikana. Tutkimusten perusteella silmäkirurgi valitsee juuri sinulle sopivan leikkausmenetelmän.

Sairaalaoptikon tekemä esitutkimus nyt veloituksetta (arvo 101,95 €).

Kysy lisää info.silmayksikko@eiransairaala.fi.

Seuraavat vapaat ajat
ke 22.2
08:30
20min
Mäkinen Sirkku
Optikko
Eiran lääkäriasema
Jälkitarkastus 6kk laser-/linssil.
ke 22.2
08:50
20min
Mäkinen Sirkku
Optikko
Eiran lääkäriasema
Jälkitarkastus 6kk laser-/linssil.
ke 22.2
09:10
20min
Mäkinen Sirkku
Optikko
Eiran lääkäriasema
Jälkitarkastus 6kk laser-/linssil.
Katso lisää vapaita aikoja

Linssileikkauksen jälkeen

Linssileikkauksen jälkeen pääset kotiin jo n. tunnin kuluttua leikkauksesta. Toipuminen on nopeaa ja näkö kirkastuu asteittain muutaman päivän aikana. Antibioottitippoja käytetään muutama viikko. Sairauslomaa tarvitset 1-2 viikkoa työn raskaudesta riippuen.

 

Miksi suosittelemme linssileikkausta henkilöille, joilla on moniteholasit?

Laserleikkaus vapauttaa kaukolasien käytöstä. Laserleikkauksen jälkeen ikänäköinen tarvitsee kuitenkin käytännössä aina lähilasit ja joskus sen lisäksi erilliset lasit näyttöpäätetyöhön.

Linssileikkauksen avulla sen sijaan korjataan lähinäön lisäksi myös kauko- ja välinäkö. Suurin osa ei tarvitse silmälaseja enää lainkaan.

Tietoa linssileikkauksesta

Riskitöntä lääketieteellistä toimenpidettä ei ole olemassa, minkä takia haluamme informoida asiakkaitamme linssileikkauksen mahdollisista riskeistä ja komplikaatioista. Mahdolliset, joskin erittäin epätodennäköiset komplikaatiot hoidamme asianmukaisesti.
 

NÄKÖ LEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Näön kirkastumisen nopeus leikkauksen jälkeen vaihtelee. Näkö saattaa olla sumea muutaman vuorokauden ajan leikkauksen jälkeen, usein näkö kirkastuu varsin nopeasti. Parhaan mahdollisen näöntarkkuuden saavuttamiseksi saatetaan joskus tarvita lisätoimenpide Excimer-laserilla (LASIK, PRK) esim. hajataitteisuuden hoitamiseksi. Toimenpide voidaan tehdä aikaisintaan kuukauden kuluttua linssileikkauksesta. Laseroinnista annetaan 50 %:n alennus listahinnasta.

Suurin osa asiakkaistamme vapautuu linssileikkauksen avulla silmälasien käytöstä. Joskus kuitenkin pidempiaikaiseen ja erityistä tarkkuutta vaativaan lähityöhon tarvitaan lasit leikkauksen jälkeenkin.

Noin 6% potilaista kokee pimeässä ajaessa linssin aiheuttamia valoheijastumia, jotka n. 1%:lla ovat sen verran voimakkaat, että voivat huomattavasti vaikeuttaa autolla ajoa pimeässä.
 

SILMIEN KUIVUMINEN

Linssileikkauksen jälkeen esiintyy usein silmien kuivumista, joka ilmenee hiekan tunteena ja silmien kirvelynä. Se on yleensä ohimenevää ja kostutustipat auttavat oireisiin. Täytyy kuitenkin muistaa, että mikäli kuivasilmäisyyttä on esiintynyt jo ennen leikkausta, esiintyy sitä luonnollisesti myös sen jälkeen.
 

SILMÄNPAINE

Ohimenevää silmänpaineen kohoamista voi esiintyä leikkauksen jälkeisinä päivinä. Oireena on silmä- ja/tai päänsärkyä ja näön sumenemista. Sen ehkäisemiseksi annamme heti leikkauksen jälkeen tabletteina painetta alentavaa lääkettä sekä samaa lääkettä varalle kotiin. Mikäli potilaalla on sulfa-allergia, tiputetaan leikkauksen jälkeen hänelle sopivaa silmänpainetta alentavaa silmätippaa.

LEIKKAUSHAAVA

Leikkaushaavaa ei yleensä tarvitse ommella, mutta joskus harvoin sellaisen tarve kuitenkin ilmenee. Ompeleet voidaan yleensä poistaa kuukauden kuluttua jälkitarkastuksen yhteydessä eikä niistä aiheudu pysyvää haittaa.
 

TAKAKAPSELIN REPEÄMÄ

Silmän oma linssi eli mykiö sijaitsee ns. kapselipussissa. Linssileikkauksessa tekomykiö asetetaan oman mykiön tilalle kapselipussiin. Leikkauksen yhteydessä kapselipussin takaseinämään eli takakapseliin voi syntyä repeämä. Riski on kokeneen kirurgin leikatessa 1-2 promillea. Sen kautta silmän etuosaan voi tulla silmänsisäistä hyytelöä eli lasiaista. Lasiainen poistetaan ennen tekomykiön asetusta. Takakapselin repeämään liittyy jonkin verran kohonnut verkkokalvon irtauman riski. Takakapselin repeämä ei yleensä vaikuta leikkauksen lopputulokseen.
 

TULEHDUS

Linssileikkaukseen liittyvän leikkauksenjälkeisen bakteeritulehduksen riski on n. 1 promille. Tulehdusriskiä minimoidaan kotona ennen leikkausta käytettävällä antibioottitipalla, leikkauspäivänä leikkauspaikassa tiputettavalla antibiootti­tipalla, leikkausalueen puhdistamisella ennen leikkausta, leikkauksen lopussa silmän sisälle ruiskutettavalla laajakirjoisella antibiootilla sekä kotona leikkauksen jälkeen kuukauden ajan käytettävällä antibioottitipalla. Myös erittäin korkea steriliteetti tähtää tulehdusriskin minimoimiseen. Mikäli kaikesta huolimatta tulehdus kehittyy, sitä hoidetaan silmänsisäisellä antibiootilla. Tulehdus voi pahimmillaan alentaa näöntarkkuutta.
 

TARKANNÄÖN ALUEEN TURVOTUS

1-2 %:lla leikatuista potilaista esiintyy tarkannäön alueen turvotusta eli ns. kystistä makulaödemaa. Ennen leikkausta sitä ei pysty ennustamaan. Se paranee lähes kaikilla potilailla 1-3 kuukauden mittaisella silmätippahoidolla.
 

JÄLKIKAIHI

Linssileikkauksen jälkeen silmiin ei voi kehittyä harmaakaihia. Muutamalla prosentilla potilaista elimistön omat solut samentavat takakapselin linssileikkauksen jälkeen eli kehittyy nk. jälkikaihi, joka aiheuttaa näön heikentymistä. Ennen leikkausta sitä ei pysty ennustamaan. Jälkikaihi hoidetaan tekemällä takakapselin avaus YAG-laserilla, jolloin näkö kirkastuu normaaliksi. Jälkikaihi ei siis aiheuta pysyvää haittaa.

Eiran sairaalassa linssieikkauksia tekevät kirurgit
Koskela Harri Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Eiran lääkäriasema
Koskela Kimmo Silmätautien erikoislääkäri Eiran lääkäriasema, Eira Grani Varaa aika
Kukkonen Kirsi-Tiina Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Eiran lääkäriasema Varaa aika
Oksman Petri Silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Eiran lääkäriasema Varaa aika
Hinnasto
Linssileikkaus Hinta Eiran Terveystili*
Optikon esitutkimus TARJOUS nyt 0 € (arvo 101,95 €)  
Linssileikkaus moniteholinssillä 2 490 €/silmä 214,50 €/kk
Linssileikkaus hajataitteisuutta korjaavalla (toorinen) moniteholinssillä 3 290 €/silmä 281,10 €/kk
Jälkitarkastus silmälääkärin vastaanotolla
1 kk leikkauksen jälkeen
90-130 €  
Jälkitarkastus optikolla
6 kk leikkauksen jälkeen
57 €  
Hintoihin lisätään toimistomaksu 16,95 €, paitsi maksuttomaan esitutkimukseen.
*Eiran Terveystilillä esim. 12 kk:n korottomalla osamaksulla (sisältää tilinavausmaksun ja -käsittelymaksut yht. 83 €).
Lue lisää linssileikkauksista
"Oon voimissain" - Virve Rosti linssileikkauksessa

Tänä kesänä Virve Rosti on ollut keikkakiertueella se, joka näkee ensimmäisenä tienviitat ja iltapäivälehtien lööpit. Elämä on tarkentunut keväällä tehdyn linssileikkauksen jälkeen monin tavoin.

Lue lisää
Unohda kauko- ja lukulasit: linssileikkaus helpottaa elämää

Nopeimmin kasvava taittovirheen korjausmuoto Suomessa on linssileikkaus, jossa silmän oma mykiö korvataan monitehoisella tekomykiöllä. Linssi-leikkauksen etu on, että näkökenttään ei synny vääristymiä eikä päätä tarvitse käännellä nähdäkseen selvästi joka suuntaan, toisin kuin käytettäessä rajattomia silmälaseja.

Lue lisää
Ei enää silmälaseja!

Muotikuvauksia työkseen tekevä Aila Stenius kertoo koko homman tulleen vuosien mittaan melko kalliiksi, sillä näyttävien kehysten lisäksi myös linssien piti olla erityisen hyvät. Ei saa tulla heijastuksia tai häikäistymisiä kirkkaissa valoissa.

Lue lisää
Kysy lisää Eiran palveluista!
Nimi
Puhelin
Sähköposti
Viesti